Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί μία από τις ποιό συχνές γαστρεντερικές παθήσεις. Αποτελεί την παλινδρόμηση του περιεχόμενου του στομάχου και των όξινων γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο. Λόγω των δυσάρεστων συμπτωμάτων που προκαλεί υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΓΟΠ. Η παλινδρόμηση οφείλεται στη χάλαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα με αποτέλεσμα να γίνεται εύκολη η αναγωγή υγρών του στομάχου. Φυσιολογικά στο...
Περισσότερα

20 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-40%
WinMedica Gerdoff 10 chewable tabs
-30%
Aboca Neo Bianacid 45 chewable tabs
-25%
SpecchiasoL Digersol Stop Acid 20 tabs
-40%
Epsilon Health Algoral 36 chewable tabs
-35%
Holistic Med Bacteflora PPI 10 veggie caps
-30%
Power Health Μαστίχα Χίου Extra 14 sachet sticks
-30%
Nature's Plus NutraSec Chewable 90 tabs
-25%
Cosval Acidina Complex 20 tabs
-25%
Biostam Pharmaceuticals Biocid 40 chewable tabs
-30%
Aboca Neo Bianacid 15 chewable tabs
-45%
Now DGL 400 mg 100 lozenges
-45%
Now Licorise Root 450 mg 100 caps
-15%
Metapharm Synosan Anisco (Magenpflege) 60 tabs
-20%
Enzymedica Acid Soothe 30 caps
-25%
A. Vogel Centaurium 50 ml
-35%
Holistic Med Bacteflora PPI 30 veggie caps

20 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί μία από τις ποιό συχνές γαστρεντερικές παθήσεις. Αποτελεί την παλινδρόμηση του περιεχόμενου του στομάχου και των όξινων γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο. Λόγω των δυσάρεστων συμπτωμάτων που προκαλεί υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΓΟΠ. Η παλινδρόμηση οφείλεται στη χάλαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα με αποτέλεσμα να γίνεται εύκολη η αναγωγή υγρών του στομάχου. Φυσιολογικά στο κατώτερο μέρος του οισοφάγου υπάρχει μια βαλβίδα ή αλλιώς δακτύλιος, η οποία είναι υπεύθυνη για την είσοδο της τροφής στο στομάχι αλλά να προστατεύει από την αναγωγή του περιεχομένου.

Συνήθη συμπτώματα αποτελούν :

 • αίσθημα καύσου - καούρα
 • ξινή γεύση
 • δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση)
 • άλγος στο στήθος
 • οπισθοστερνικό πόνο
 • βήχας - πονόλαιμο
 • ναυτία και εμετός

Τα συμπτώματα οφείλονται στην επίδραση των οξέων του στομάχου στον βλεννογόνο του οισοφάγου (γαστρικό οξύ, πεψίνη κ.α.). Εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές όπως είναι ο οισοφάγος Barrett και στην εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου, έλκος, βλάβη του οισοφαγικού βλεννογόνου και οισοφαγίτιδα. Η διάγνωση τίθεται συνήθως από τα συμπτώματα και μια σειρά ορισμένων εξετάσεων που εντοπίζουν την έκταση της βλάβης από το γαστρεντερολόγο.

Αίτια 

Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται ή επιδεινώνονται μετά την κατανάλωση φαγητού. Τα πιο συχνά αίτια για την εμφάνιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμηση είναι, η διαφραγματοκήλη, το επιπλέον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η εγκυμοσύνη, οι αυτοαποκαλούμενοι ή μη εμετοί, κατανάλωση μεγάλων γευμάτων ειδικά πριν την κατάκλιση και ορισμένα φάρμακα.

Αντιμετώπιση

Η πρώτη και κύρια αντιμετώπιση της παλινδρόμησης αποτελεί την αλλαγή του τρόπου ζωής και κυρίως του τρόπου διατροφής. Πολλές φορές η φαρμακευτική αγωγή κρίνεται απαραίτητη και ανάλογα τη βαρύτητα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Τα συμπληρώματα διατροφής κατηγοριοποιούνται σε 3 βασικές κατηγορίες που στοχεύουν στη

 • μείωση της οξύτητας του στομάχου για προστασία του οισοφάγου
 • δημιουργία προστατευτικού φιλμ για την προστασία του βλεννογόνου
 • διευκόλυνση της πέψης των τροφίμων

Διατροφή

Καθώς τα συμπτώματα επιδεινώνονται μετά την κατανάλωση φαγητού θα πρέπει να μην ξαπλώνετε/σκύβετε μέχρι να ολοκληρωθεί η πέψη του φαγητού, να επιλέγετε μικρά και ελαφριά γεύματα και να αποφεύγετε τα όξινα και πολύ λιπαρά τρόφιμα. Επιπλέον συστήνεται η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, η απόκτηση ενός υγιούς σωματικού βάρους καθώς και η διακοπή του καπνίσματος.

Συμπληρώματα διατροφής

Συμπληρώματα διατροφής που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της ΓΟΠ ή προσφέρουν προστασία στο βλεννογόνο του οισοφάγου είναι

 • Γλυκόριζα. Συμβάλλει στην αποκατάσταση του βλεννογόνου και προστατεύει από τη δημιουργία έλκους (H. Pylori) και την επίδραση φαρμάκων.
 • Μαστίχα Χίου. Δρα ενάντια στο πεπτικό έλκος και μειώνει την εμφάνιση συμπτωμάτων της ΓΟΠ όπως η καούρα και η δυσπεψία.
 • Προβιοτικά. Βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης και βοηθούν στην αποκατάσταση του ερεθισμένου βλεννογόνου.
 • Κενταύριο. Βοηθάει στην πέψη και προστατεύει από την εμφάνιση συμπτωμάτων, μειώνοντας τη χάλαση του σφιγκτήρα.
 • Φόρμουλες συστατικών. Περιέχουν εκχυλίσματα βοτάνων (αλόη, μάραθο, γλυκόριζα, κενταύριο, χαμομήλι, μέντα, μελισσόχορτο κ.α.) και ορυκτά (αλγινικό ασβέστιο, αλγινικό νάτριο, διττανθρακικό νάτριο, ανθρακικό και διττανθρακικό ασβέστιο) που ηρεμούν, προστατεύουν το βλεννογόνο από τα οξέα του στομάχου και εξισορροπούν το pH.