Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί μία από τις ποιό συχνές γαστρεντερικές παθήσεις. Αποτελεί την παλινδρόμηση του περιεχόμενου του στομάχου και των όξινων γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο. Λόγω των δυσάρεστων συμπτωμάτων που προκαλεί υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΓΟΠ. Η παλινδρόμηση οφείλεται στη χάλαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα με αποτέλεσμα να γίνεται εύκολη η αναγωγή υγρών του στομάχου. Φυσιολογικά στο...
Περισσότερα

20 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-30%
Aboca Neo Bianacid 45 chewable tabs
Βαθμολογία:
4.5% of 5
-20%
Charak Alsarex 60 tabs
-30%
Power Health Μαστίχα Χίου 20 eff tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-30%
Power Health Μαστίχα Χίου Extra 14 sachet sticks
Βαθμολογία:
3% of 5
-25%
SpecchiasoL Digersol Stop Acid 20 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-30%
A. Vogel Centaurium 50 ml
-35%
Nature's Plus NutraSec Chewable 90 tabs
-15%
Metapharm Synosan Anisco (Magenpflege) 60 tabs
-40%
Epsilon Health Algoral 36 chewable tabs
Βαθμολογία:
4% of 5
-25%
Epsilon Health Algoral Protect 20 sachets x 15 gr
-40%
WinMedica Gerdoff 10 chewable tabs
Βαθμολογία:
1% of 5
-40%
Benegast Reduflux 20 chewable tabs
-50%
Now Licorise Root 450 mg 100 caps
-10%
Enzymedica Acid Soothe 30 caps
Βαθμολογία:
4% of 5
-30%
Aboca Neo Bianacid 14 chewable tabs
-40%
Holistic Med Bacteflora PPI 30 veggie caps

20 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί μία από τις ποιό συχνές γαστρεντερικές παθήσεις. Αποτελεί την παλινδρόμηση του περιεχόμενου του στομάχου και των όξινων γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο. Λόγω των δυσάρεστων συμπτωμάτων που προκαλεί υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΓΟΠ. Η παλινδρόμηση οφείλεται στη χάλαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα με αποτέλεσμα να γίνεται εύκολη η αναγωγή υγρών του στομάχου. Φυσιολογικά στο κατώτερο μέρος του οισοφάγου υπάρχει μια βαλβίδα ή αλλιώς δακτύλιος, η οποία είναι υπεύθυνη για την είσοδο της τροφής στο στομάχι αλλά να προστατεύει από την αναγωγή του περιεχομένου.

Συνήθη συμπτώματα αποτελούν :

 • αίσθημα καύσου - καούρα
 • ξινή γεύση
 • δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση)
 • άλγος στο στήθος
 • οπισθοστερνικό πόνο
 • βήχας - πονόλαιμο
 • ναυτία και εμετός

Τα συμπτώματα οφείλονται στην επίδραση των οξέων του στομάχου στον βλεννογόνο του οισοφάγου (γαστρικό οξύ, πεψίνη κ.α.). Εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η οισοφαγίτιδα Barrett,  ο καρκίνος του οισοφάγου, το έλκος, η βλάβη του οισοφαγικού βλεννογόνου και η οισοφαγίτιδα. Η διάγνωση τίθεται συνήθως από τα συμπτώματα και μια σειρά ορισμένων εξετάσεων που εντοπίζουν την έκταση της βλάβης από το γαστρεντερολόγο.

Αίτια 

Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται ή επιδεινώνονται μετά την κατανάλωση φαγητού. Τα πιο συχνά αίτια για την εμφάνιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμηση είναι, η διαφραγματοκήλη, το επιπλέον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η εγκυμοσύνη, οι αυτοαποκαλούμενοι ή μη εμετοί, κατανάλωση μεγάλων γευμάτων ειδικά πριν την κατάκλιση και ορισμένα φάρμακα.

Αντιμετώπιση

Η πρώτη και κύρια αντιμετώπιση της παλινδρόμησης αποτελεί την αλλαγή του τρόπου ζωής και κυρίως του τρόπου διατροφής. Πολλές φορές η φαρμακευτική αγωγή κρίνεται απαραίτητη και ανάλογα τη βαρύτητα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Τα συμπληρώματα διατροφής κατηγοριοποιούνται σε 3 βασικές κατηγορίες που στοχεύουν στη

 • μείωση της οξύτητας του στομάχου για προστασία του οισοφάγου
 • δημιουργία προστατευτικού φιλμ για την προστασία του βλεννογόνου
 • διευκόλυνση της πέψης των τροφίμων

Διατροφή

Καθώς τα συμπτώματα επιδεινώνονται μετά την κατανάλωση φαγητού θα πρέπει να μην ξαπλώνετε/σκύβετε μέχρι να ολοκληρωθεί η πέψη του φαγητού, να επιλέγετε μικρά και ελαφριά γεύματα και να αποφεύγετε τα όξινα και πολύ λιπαρά τρόφιμα. Επιπλέον συστήνεται η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, η απόκτηση ενός υγιούς σωματικού βάρους καθώς και η διακοπή του καπνίσματος.

Συμπληρώματα διατροφής

Συμπληρώματα διατροφής που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της ΓΟΠ ή προσφέρουν προστασία στο βλεννογόνο του οισοφάγου είναι

 • Γλυκόριζα. Συμβάλλει στην αποκατάσταση του βλεννογόνου και προστατεύει από τη δημιουργία έλκους (H. Pylori) και την επίδραση φαρμάκων.
 • Μαστίχα Χίου. Δρα ενάντια στο πεπτικό έλκος και μειώνει την εμφάνιση συμπτωμάτων της ΓΟΠ όπως η καούρα και η δυσπεψία.
 • Προβιοτικά. Βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης και βοηθούν στην αποκατάσταση του ερεθισμένου βλεννογόνου.
 • Κενταύριο. Βοηθάει στην πέψη και προστατεύει από την εμφάνιση συμπτωμάτων, μειώνοντας τη χάλαση του σφιγκτήρα.
 • Εκχυλίσματα βοτάνων (αλόη, μάραθο, γλυκόριζα, κενταύριο, χαμομήλι, μέντα, μελισσόχορτο κ.α.) που ηρεμούν, προστατεύουν το βλεννογόνο από τα οξέα του στομάχου
 • Αλγινικά (αλγινικό ασβέστιο, αλγινικό νάτριο) και διττανθρακικά αντιόξινα (διττανθρακικό νάτριο, ανθρακικό και διττανθρακικό ασβέστιο) που ηρεμούν, προστατεύουν το βλεννογόνο από τα οξέα του στομάχου και εξισορροπούν το pH.