Krill Oil, ένας θαλάσσιος θησαυρός για τον οργανισμό μας

4 Σχόλια

      Tο Krill Oil ή αλλιώς έλαιο Κρίλ αποτελεί ένα είδος ζωοπλαγκτού το οποίο ενδημεί στις περιοχές της Ανταρκτικής και της Αρκτικής. Το είδος ονομάζεται Euphasia Superba και έχει την όψη μικρής γαρίδας. Ως μιρκοοργανισμός βρίσκεται στη βάση της τροφική αλυσίδας. Για το λόγο αυτόν, πιστεύεται ότι δεν είναι επιβαρυμένο με βαρέα μέταλλα, περιβαλλοντικούς ρύπους και άλλες τοξικές ουσίες, όπως υδράργυρο, διοξίνες και PCBs (πολυχλωριωμένα διαφαινύλια).

   Τα οφέλη της λήψης Krill Oil έχουν αναδειχθεί από πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος έγκειται στη θρεπτική αξία του έλαιου Κριλ όσον αφορά τη συγκέντρωσή του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και την αντιοξειδωτική του δράση που οφείλεται στις βιταμίνες και στην ασταξανθίνη που περιέχει. Η πιο κοινή χρησιμοποιούμενη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέχρι πρότεινος ήταν τα ιχθυέλαια. Σε πολλές μελέτες φάνηκε πως το έλαιο Κριλ είναι εξίσου εάν όχι και περισσότερο πλούσιο σε EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοσοεξανοϊκό οξύ), δύο λιπαρά οξέα που κρίνονται ως απαραίτητα για τον άνθρωπο. Ως απαραίτητα λιπαρά οξέα, ορίζονται όλα τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή εξωγενώς, καθώς ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να τα συνθέσει από πρόδρομα μόρια. Το EPA και το DHA αποτελούν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των οποίων η δράση έχει μελετηθεί εκτενώς.

   Οι κυριότερες δράσεις τους είναι η θετική τους επίδραση

 • στο καρδιαγγειακό σύστημα
 • στη διάθεση
 • στην πνευματική υγεία
 • στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών καταστάσεων
 • σε ορμονικές διαταραχές όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
 • στην όραση

   Τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην καρδιαγγειακή υγεία οφείλεται στην επίδραση τους στα αθηρογόνα λιπίδια του αίματος και στη διατήρηση της ακεραιότητας των αρτηριών. Συγκεκριμένα, μελέτες έδειξαν ότι εξωγενής λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνει σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων ορου,  της LDL χοληστερολής (κακή), ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (καλή). Πρόσφατες αναφορές αναδεικνύουν το όφελος της λήψης ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και στη μείωση και βελτίωση της στεάτωσης του ήπατος (λιπώδες ήπαρ).

   Μεγάλη βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης αλλά και γενικότερα της πνευματικής λειτουργίας και εκγρήγορσης επίσης έχει φανεί από τη λήψη EPA και DHA. Βοηθούν στην ευεξία, στην βελτίωση της ενέργειας του οργανισμού και γενικότερα στην καλύτερη διάθεση. Επιπλέον υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως η λήψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων βοηθά στην αντιμετώπιση ημικρανιών καθώς και συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως πόνος, ευερεθιστότητα και ευρύτερη ευαισθησία.

   Μια εξίσου σημαντική ιδιότητα των EPA και DHA είναι η ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση τους. Πολλές μελέτες έχουν δείξει οτι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, συνδρόμου Raynaud και καρδιαγγειακής νόσου.

   Η κύρια διαφορά μεταξύ ιχθυελαίων και του έλαιου Krill είναι η βιοδιαθεσιμότητα των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, η δυνατότητα απορρόφησή τους από το γαστρενερικό σύστημα καθώς και η αντιοξειδωτική ικανότητα του ελαίου. Έχει φανεί από μελέτες πως το έλαιο Κριλ παρέχει υψηλότερης απορρόφησης και καλύτερης βιοδιαθεσιμότητας ΕPA και DHA ενώ απαιτούνται μικρότερες ποσότητες ελαίου Κριλ έναντι των ιχθυελαίων για να επιτευγχθεί η ίδια συγκέντρωση και δράση. Ο λόγος είναι ότι τα λιπαρά οξέα διατίθενται σε μορφή ελεύθερων φωσφολιπιδίων έναντι τριγλυκεριδίων που ανευρίσκονται στα ιχθυέλαια.

   Το Krill Oil περιέχει φυσικά λιποδιαλυτές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνες Α και Ε καθώς και ασταξανθίνη. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν φυσικά μέσα στα έλαια αλλά και η συμπληρωματική χορήγηση που γίνεται στο στάδιο παραγωγής, προστατεύει τα ευοξείδωτα λιπαρά οξέα από καταστροφή και έκπτωση της ποιότητάς τους, Η διαδικασία της οξείδωσης λιπαρών οξέων ονομάζεται τάγγισμα και είναι μια ανεπιθύμητη διαδικασία. Η διαφορά του Krill Oil έναντι των κοινών ωμέγα 3 λιπαρών οξέων έγκειται στη συγκέντωση του πρώτου σε ασταξανθίνη, ένωση που εντοπίζεται κυρίως στα θαλασσινά. Η ασταξανθίνη είναι μια χρωστική ένωση, με πολύ καλή αντιοξειδωτική δράση που ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών. Συμβάλει στην αντιοξειδωτική προστασία του σώματος, στη μείωση των ελευθέρων ριζών, στην καρδιαγγειακή προστασία, στη προστασία του δέρματος από υπεριώδη ακτινοβολία ενώ συμμετέχει και στη υγεία των οφθαλμών μέσω προστασία τους από εκφυλιστικές ασθένειες. Ορισμένες αναφορές δείχνουν όφελος από τη λήψη ασταξανθίνης ακόμη και σε περιπτώσεις στειρότητας.

   Το Krill Oil αποτελεί ένα νέο θαλασσινό στοιχείο, η θρεπτική αξία και τα οφέλη στην υγεία αναδεικνύονται από όλο και περισσότερες μελέτες. Αποτελεί τον καταλληλότερο σύμμαχο για την υγεία του σώματος και του πνεύματος!

4 Σχόλια
 • Avatar

  Φανη Μπακαλη

  Απάντηση

  Γεια σας, θα ηθελα να μαθω αν μπορω να παρω συνενζυμο Q10 , εχω χολιστερινη και πινω το Lipitor των 20mg και ζαχαρο ελεγχομενο και πινω το Gloucophage των 850 mg.Επισης παιρνω σπιρουλινα, μουρουνελαιο και βιταμινη C. Ευχαριστω για τον χρονο σας.

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Γεια σας, θεωρητικά μπορείτε να πάρετε Q1O, όμως ξεκινήστε με μικρή δόση (30 mg). Για μεγαλύτερη δόση καλό είναι να συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει για τα συμπληρώματα που παίρνετε.

 • Avatar

  ΔΕΣΠΟΙΝΑ

  Απάντηση

  καλησπερα! Πιστευετε οτι για ημικρανια ,που εχει να κανει με την περιοδο …πριν και μετα την εκδηλωση , οτι θα εκανε καλο το ελαιο κριλ?

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Καλημέρα σας!
   Τα ωμέγα-3, όπως είναι το krill συμβάλλουν στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και ενδεχομένως στον περιορισμό προβλημάτων όπως η ημικρανία μακροπρόθεσμα. Για πιο άμεσα αποτελέσματα, είναι προτιμότερο να επιλέξετε μαγνήσιο (https://bit.ly/2UGpRPO), ή κάποιο φυτικό σκεύασμα για αυτό τον σκοπό (https://bit.ly/2JiH1ho). Επιπλεόν, μπορεί να βοηθήσει κάποιο στικ με έλαιο μέντας για μασάζ στους κροτάφους (https://bit.ly/2QKu4kz). Ακόμη, μπορείτε να δουλέψετε λίγο τις αναπνοές σας, ενώ πολλές φορές λίγος καθαρός αέρας παίζει καθοριστική σημασία στη βελτίωση της ημικρανίας ή του πονοκεφάλου.

Αφήστε Σχόλιο