Πρόπολη: Το αντιβιοτικό της φύσης!

0 Comment

  propolis

 Η λέξη  πρόπολη είναι μια σύνθετη λέξη που προέρχεται απο τα συνθετικά “προ” και “πόλις” (μελισσών). Εξ ορισμού η λέξη εμπεριέχει την άμυνα και την αναχαίτιση του κινδύνου. Οι μέλισσες παράγουν την πρόπολη από τις φυτικές ρητινές που εκκρίνοται από του οφθαλμούς και το φλοιό ορισμένων δένδρων. Είναι ουσία κολλώδης και μαζί με το κερί την χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να σφραγγίσουν τις ρωγμές της κυψέλης, να ταριχεύσουν μεγάλα ζώα, όπως ποντίκια που πεθαίνουν στην κυψέλη, καθώς δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων και δυσάρεστων οσμών.

Ιδιότητες

Πιστεύεται πως ενεργοποιεί τα φαγοκύτταρα τα οποία με τη σειρά τους εξουδετερώνουν τα βακτήρια. Έτσι θεωρείται ένα πολύ καλό φυσικό αντιβακτηριακό συμπλήρωμα. Ο συνδιασμός της πρόπολης με σύμπλεγμα των βιταμινών Β και βιταμίνη C αυξάνει την βιοδιαθεσιμότητα και τις ανοσοενισχυτικές δράσεις της.

Χρήσεις

Για πολλούς αιώνες χρηιμοποιούταν σα λαϊκό φάρμακο αντί της αντιβίωσης. Σαν σπρέι μπορεί να ψεκαστεί στο στόμα και είναι εξαιρετικό για τη φλεγμονή του βλενογόννου, όπως αύθες, έρπης, ουλίτιδα. Ως βάμμα χορηγείται με λίγο νερό ανά 8ωρο και μπορεί να αποδειχθεί άριστο προληπτικό για πολλές λεομώξεις. Επίσης είναι καλό για ξερόβηχα και βελτιώνει τηη δυσοσμία του στόματος. Ως αλοιφή χρησιμοποιείται τοπικά για την επούλωση δερματικών πληγών σε ακμή, κατακλίσεις και τσιμπήματα εντόμων.

  •  Βάμμα πρόπολης. Το χρησιμοποιούμε για εσωτερική λήψη. Είναι αλκοολικό διάλυμα 1:3, δηλαδή 1 μέρος πρόπολης και 3 μέρη αιθυλικής αλκοόλης. Παρασκευάζονται και ισχυρότερα βάμματα με αναλογία 1:2.

Δοσολογία:

 – Εσωτερικά λαμβάνουμε 30 σταγόνες 3 φορές την ημέρα, αραιωμένη σε λίγο νερό. Είναι προτιμότερο η λήψη να γίνεται 20 λεπτά προ φαγητού. Προληπτικά 20 σταγόνες, 2-3 φορές την εβδομάδα. Η δοσολογία για παιδιά είναι 8-10 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα. Προληπτικά μπορούμε να χορηγούμε 8 σταγόνες, 2-3 φορές την εβδομάδα.

– Εξωτερικά κάνουμε ενστάλλαξη του βάμματος ή χρησιμοποιούμε αλοιφή που να περιέχει πρόπολη. Ένας ψεκασμός στο στόμα με σπρέι πρόπολης, δημιουργεί φραγμό στην είσοδο μικροβίων και είναι καλό να το κάνουμε όταν επισκεπτόμαστε χώρους με πολλά άτομα (κινηματογράφους, θέατρα).

  • Πρόπολη και ακμή. Η πρόπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν lotion σε ακμή αφού αναμιχθεί ισόποσα με Γάλλιο, echinacea και σκροφουλάρια.
  • Πρόπολη και κηραλοιφή. Η πρόπολη μαζί με την Calendula μπορούν να προστεθούν στην κλασική συνταγή της κηραλοιφής (1κ.σ. μελισσοκέρι και 5κ.σ. αγνό ελαιόλαδο) και τότε έχουμε μια εξαιρετική αλοιφή για επούλωση πληγών κιι για κατάκλίσεις.
0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο