Προβιοτικά, ποιο να διαλέξω;

20 Σχόλια

Κάποτε πιστεύαμε ότι ο γαστρεντερικός σωλήνας αποσκοπούσε μόνο στη πέψη των τροφών και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Από τις αρχές του 20ου αιώνα και μετά από πολυετείς έρευνες βρέθηκε ότι στο γαστρεντερικό σωλήνα υπάρχουν δισεκατομμύρια ωφέλιμοι μικροοργανισμοί οι οποίοι συμβιώνουν με τον άνθρωπο και ονομάζονται προβιοτικά.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί, κατά κύριο λόγο βακτήρια και ζυμομύκητες, που φυσιολογικά βρίσκονται στο γαστρεντερικό σύστημα και όχι μόνο. Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό, τα προβιοτικά είναι “ζωντανοί μικροοργανισμοί που, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν όφελος στην υγεία του ξενιστή”. Τα πιο κοινά βακτήρια που βρίσκονται στο ανθρώπινο μικροβίωμα ανήκουν στην οικογένεια των Lactobacillus και Bifidobacterium, ενώ υπάρχουν επίσης ζύμες όπως π.χ. Saccharomyces boulardii.

Προβιοτικά, πρεβιοτικά και συμβιωτικά

Ο όρος πρεβιοτικά δεν θα πρέπει να συγχέεται με τα προβιοτικά. Τα πρεβιοτικά αποτελούν κατά κύριο λόγω φυτικές ίνες, όπως η ινουλίνη και οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, οι οποίες λειτουργούν σαν «υπόστρωμα» και βοηθούν την ανάπτυξη των ωφέλιμων προβιοτικών μικροοργανισμών. Τα προβιοτικά πολλές φορές συνδιάζονται μαζί με τα πρεβιοτικά για καλύτερη δράση. Ο όρος “συμβιωτικά” αναφέρεται σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τόσο προβιοτικά όσο και πρεβιοτικά.

Δράσεις προβιοτικών

Οι δράσεις των προβιοτικών και οι θετικές τους επιδράσεις στην υγεία του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) και στην υγεία του οργανισμού γενικότερα έχουν μελετηθεί εκτενώς. Τα βακτήρια του εντέρου συμμετέχουν στην πέψη των τροφών, στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ πολλά από αυτά παράγουν τα ίδια ορισμένες βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη Κ, η Β6 και η Β12 τις οποίες απορροφά και χρησιμοποιεί ο οργανισμός. Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει το ρόλο των προβιοτικών στο μεταβολισμό της ενέργειας, των μακροθρεπτικών συστατικών (π.χ. των υδατανθράκων), και πολλών μετάλλων και ιχνοστοιχείων (σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο).

Επιπλέον, η συμμετοχή των προβιοτικών βακτηρίων στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ σημαντική καθώς ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, ανταγωνίζονται τους παθογόνους μικροοργανισμούς ενώ φαίνεται πως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων και στην πρόληψη της εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών. Άλλα οφέλη των προβιοτικών περιλαμβάνουν τη προστασία της χλωρίδας της στοματικής κοιλότητας, του κόλπου (κολπίτιδες), του ουροποιητικού (ουρολοιμώξεις) αλλά και του δέρματος (έκζεμα).

Είδη προβιοτικών

Τα είδη των προβιοτικών είναι πολλά και τα στελέχη τους ποικίλουν. Υπάρχουν τα οξυγαλακτικά βακτήρια Lactobacillus (π.χ. L. plantarum, L. paracasei, L. acidophilus, L. casei, L. rhamnosus, L. crispatus, L. gasseri, L. reuteri, L. bulgaricus ), οι στρεπτόκοκκοι Streptococcus (π.χ. S. sanguis, S. oralis, S. mitis, S. thermophilus, S. salivarius), τα  μπιφιντοβακτήρια Bifidobacterium (π.χ. B. longum, B. breve, B. animalis, B. bifidum), οι ζυμομύκητες Saccharomyces (S. boulardii) οι εντερόκοκκοι Enterococcus (E. faecium), οι βάκιλλοι Bacillus (π.χ. B. coagulans, B. subtilis, B. laterosporus), τα προπιονικά βακτήρια Propionibacterium (π.χ. P. jensenii, P. freudenreichii), και οι γαλακτόκοκκοι Lactococcus (π.χ. L. lactis, L. reuteri, L. rhamnosus, L. casei, L. acidophilus, L. curvatus, L. plantarum).

Στο εμπόριο υπάρχουν διαθέσιμα πολλά σκευάσματα προβιοτικών με διαφορετικές συνθέσεις. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να βρείτε ποια βακτήρια (στελέχη) έχει βρεθεί μετά από μελέτες ότι έχουν οφέλη σε διάφορα συμπτώματα και καταστάσεις υγείας.

Σύμπτωμα/Κατάσταση υγείας Προβιοτικά στελέχη
Δυσκοιλιότητα B. (animalis) lactis, L. reuteri, L. acidophilus, L. paracasei, L. delbrueckii subsp. bulgaricus, L. plantarum, B. longum, B. infantis, B. breve, S. thermophilus, L.casei Shirota
Διάρροια Saccharomyces boulardii, L. acidophilus, L. acidophilus, B. animalis subsp. lactis, B. bifidum, L. reuteri
Ταξιδιωτική διάρροια Saccharomyces boulardii
Ευερέθιστο έντερο/Σπαστική κολίτιδα L. acidophilus, L. paracasei, L. delbrueckii subsp. bulgaricus, L. plantarum, B. longum, B. infantis, B. breve, S. thermophilus, Echerichia coli Nissle, Saccharomyces boulardii, B. (animalis) lactis, Bacillus subtilis, B. bifidum, L. casei, L. rhamnosus, L. helveticus, L. lactis ssp. lactis, Streptococcus thermophilus
Βακτηριακή κολπίτιδα L. crispatus, L. jensenii, L. gasseri, L. rhamnosus, L. reuteri
Ουρολοιμώξεις B. (animalis) lactis, L. acidophilus
Πεπτικό έλκος/Ελικοβακτήριο πυλωρού L. reuteri, L. rhamnosus, Saccharomyces boulardii
Στοματική υγεία Streptococcus salivarius K12, L. plantarum, L. reuteri, L. acidophilus, L. salivarius, L. paracasei
LDL  και ολική χοληστερίνη L. reuteri
Άγχος και διάθεση B. longum, L. helveticus, L.casei Shirota
Έλεγχος βάρους B. (animalis) lactis

Συσκευασία και τρόπος φύλαξης

Προτείνεται να επιλέγονται εκείνα τα συμπληρώματα προβιοτικών που είναι γαστροανθεκτικά και που δηλαδή εξασφαλίζουν ότι τα προβιοτικά μέσα στην κάψουλα μένουν αναλλοίωτα κατά τη διάβασή τους από το στομάχι και φτάνουν στο έντερο, όπου και ξεκινά η δράση τους.

Επιπλέον πολύ σημαντικός είναι ο τρόπος συντήρησης και φύλαξης των προβιοτικών. Πολλά προϊόντα απαιτούν ψυγείο για τη συντήρηση τους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, διατίθενται πλέον σταθερές φόρμουλες προβιοτικών εκτός ψυγείου χωρίς να υποβαθμίζεται η σύστασή και κατ’επέκταση η δραστικότητά τους. Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται ότι θα πρέπει να είναι εκτεθειμένα σε υγρασία, ζέστη και φως. Επιλέξτε ένα δροσερό και σκιερό μέρος μακριά από πηγές θερμότητας για τη φύλαξη των προβιοτικών.

Τρόπος χορήγησης προβιοτικών

Τα προβιοτικά, ως ζωντανοί μικροοργανισμοί, είναι πολύ ευαίσθητοι. Καθώς η πλειοψηφία αυτών καταστρέφεται σε υψηλές θερμοκρασίες, συστήνεται να αποφεύγεται η λήψη τους με ζεστά ροφήματα. Επιπλέον καλό θα ήταν να καταναλώνονται με γεμάτο στομάχι, ώστε να ελαχιστοποιείται η επίδραση των οξέων του στομάχου στα προβιοτικά, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά από τον κατασκευαστή.

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά.

 

Βιβλιογραφία

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4053917/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1021949818300309

20 Σχόλια
 • Avatar

  Georgia Baboula

  Απάντηση

  Γεια Σας. Ποιο προβιοτικο να διαλέξω για την Εντερικη Χλωριδα ? Ευχαριστω.

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Καλησπέρα σας,
   αν θέλετε προβιοτικά για γενικότερη ενίσχυση του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού σας υπάρχει μεγάλη ποικιλία, όπως το Terra Nova Probiotic, το Viogenesis Optima, το Genecom Terra Biotic ή το Bio Kult. Αν έχετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, ενημερώστε μας γιατί ενδεχομένως να υπάρχει κάτι πιο εξειδικευμένο.

 • Avatar

  αναστασία

  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, τι προτείνετε για αποκατάσταση της άμυνας του κόλπου μετά από αντιβίωση για βακτηριακή κολπίτιδα; Βλέπω ότι αναφέρετε τα Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus και Lactobacillus fermentum, αλλά πού περιέχονται αυτά;

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Κυρία Αναστασία καλησπέρα σας,
   πολύ καλή επιλογή αποτελεί το OptiBac Probiotics Women,το οποίο περιέχει το Lactobacillus RC-14, καθώς και τα Bacteflora Fem και Specchiasol Ferzym Bio.

 • Avatar

  ΣΤΕΛΛΑ

  Απάντηση

  καλησπερα σας.Τι προτεινετε για συχνες ουρολοιμωξεις και μηκυτες στο κολπο μετα απο αντιβιωση? ευχαριστω.

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Καλησπέρα σας,
   μετά από θεραπεία ουρολοίμωξης μπορείτε να πάρετε για περίπου 2-3 μήνες κράνμπερι και προβιοτικά ή κάποιο σκεύασμα που να τα συνδυάζει όπως το Cranprobio, το Cranbiotix ή το Bio Kult Pro-cyan.

 • Avatar

  ΜΑΡΓΙΤΣΑ ΣΚΟΠΕΛΙΤΟΥ

  Απάντηση

  Για μειωση χοληστερόλης ποιο σκευασμα ειναι καταλυλοτερο,δηλαδή περιέχει σε μεγαλη ποσότητα L.reuteri και bifidobacterium lactis

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Κυρία Σκοπελίτου καλησπέρα σας,
   μια πολύ καλή επιλογή είναι το Medmelon Cholviva, το οποία συνδυάζει προβιοτικά reuteri και φυτικές στερόλες για μείωση χοληστερόλης. Επίσης, προϊόν που περιέχει και τα δυο είδη προβιοτικών είναι το Genecom Terra Biotic.

 • Avatar

  ΣΠΥΡΟΣ

  Απάντηση

  Καλησπέρα, υπάρχει κάποια πρόταση για συμπτώματα τυμπανισμού σχεδόν καθημερινά (αέρια-πρήξιμο). Ηλικία 50+.

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Καλησπέρα σας,
   καλή επιλογή αποτελεί το Tumbiotix της Quest, καθώς επίσης και το Nature Plus GI Natural, το οποίο συνδυάζει προβιοτικά με πεπτικά ένζυμα.

 • Avatar

  Σάρα

  Απάντηση

  Καλησπερα μετα απο μια 2ετια λήψης πολλών φαρμάκων -μια φυματικη σπονδιλιτιδα και τωρα κατ’επέκταση της πολύμηνης κατακλισης μια ριζιτιδα αυχενα-θεωρείτε οτι πρέπει να παρω κάποια προβιοτικα και αν ναι ποια λετε εσείς?Υπόψιν πως ακομη λαμβάνω neurontin και combinerv.

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Καλησπέρα σας, αν έχετε ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας, μπορείτε να πάρετε κάποιο προβιοτικό συμπλήρωμα. Καλό θα ήταν να μας πείτε για ποιο λόγο το θέλετε, αν είναι για παράδειγμα για βελτίωση του εντέρου ή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να πάρετε και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, καθώς γνωρίζει καλύτερα το ιστορικό σας.

 • Avatar

  Παναγιώτης

  Απάντηση

  Καλησπέρα κα Δαμιανού,
  Για χρόνιο IBS-D και διάρροια του ταξιδιώτη ποιο προβιοτικό θα προτείνατε ?
  Ηλικία 50.
  Ευχαριστώ πολύ,
  Παναγιώτης

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Κύριε Παναγιώτη καλησπέρα σας,
   από τα πιο αποτελεσματικά είναι το Probi Digestis με 10 δις, καθώς και το Colonlife της Bionat. Για διάρροια ταξιδιώτη πολύ καλό είναι και το Kaleidon hydro, το οποίο αποκαθιστά και τους ηλεκτρολύτες που χάνονται.

  • Avatar

   Παναγιώτης

   Καλησπέρα σας και πάλι κα Δαμινανού,
   Σας ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή σας,
   Παναγιώτης

   • Πελαγία Δαμιανού

    Πελαγία Δαμιανού

    Εμείς ευχαριστούμε!
    Οτιδήποτε χρειαστείτε παραμένουμε στη διάθεσή σας.

 • Avatar

  Ηλιάνα

  Απάντηση

  Καλημέρα. Για τη δισκοιλιότητα γενικά και για το ευερέθιστο έντερο με αέρια τι προτείνετε. Ευχαριστώ

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Καλημέρα σας,
   πολύ καλές επιλογές αποτελούν το Probi Digest και το Colonlife. Επίσης, για το ευερέθιστο έντερο θα σας βοηθήσει το έλαιο μέντας (peppermint oil) σε μορφή συμπληρώματος.

 • Avatar

  μπαμπης

  Απάντηση

  Καλημερα.Για μη σχηματισμενες κενωσεις και βελτιωση διαθεσης?

  • Έφη Δασκάλου

   Έφη Δασκάλου

   Καλή σας ημέρα,
   Για τη διάθεση σας προτείνουμε το Health Aid MoodProbio σε καθημερινή βάση που περιέχει εξειδικευμένα προβιοτικά στελέχη για τη διάθεση. Για τις μη σχηματισμένες κενώσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Unipharma Lacto Levure όποτε είναι απαραίτητο. Τα δύο προβιοτικά μπορούν να συνδιαστούν.

Αφήστε Σχόλιο