Τα οφέλη της μαγιάς μπύρας

0 Comment

Η μαγιά μπύρας (brewer’s yeast) αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα συμπληρώματα διατροφής. Ποιες είναι όμως οι ιδιότητες αυτού του φυσικού προϊόντος και σε ποιές καταστάσεις μπορεί να είναι χρήσιμη η συμπληρωματική λήψη του;

 Η μαγιά μπύρας, εν αντιθέση με τη μαγιά αρτοποιίας, αποτελείται από ένα και μοναδικό είδος μονοκύτταρου μικροοργανισμού, έναν σακχαρομύκητα, ο οποίος ανήκει στο είδος Saccharomyces cerevisiae. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη ζύμωση και παραγωγή πολλών ειδών μπύρας, από όπου και πήρε το όνομά της.

Διατροφική αξία

   Η μαγιά μπύρας είναι ιδιαίτερα θρεπτική. Αποτελεί πλούσια πηγή μετάλλων, με τα κυριότερα να είναι το σελήνιο, το χρώμιο και το μαγνήσιο, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β με εξαίρεση τη βιταμίνη Β12. Συγκεκριμένα περιέχει βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), βιταμίνη Β3 (νιασίνη), βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ), βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), φολικό οξύ, βιοτίνη καθώς και φυτικές πρωτεΐνες. Ορισμένα συμπληρώματα του εμπορίου είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12 για καλύτερη απορρόφηση και πληρότητα.

Ενδείξεις

Χάρη στη σύστασή της η μαγιά μπύρας ενδείκνυται για διάφορες καταστάσεις. Άτομα που μπορούν να ωφεληθούν από τη συμπληρωματική λήψη μαγιάς μπύρας είναι όσα έχουν:

 • Αδύναμα μαλλιά, νύχια και δέρμα
 • Τριχόπτωση
 • Δυσπεψία ή φουσκώματα
 • Σακχαρώδη διαβήτη
 • Καρδιαγγειακή νόσο
 • Ακμή
 • Κράμπες
 • Αδύναμο νευρικό σύστημα
 • Κόπωση, σωματική αδυναμία
 • Γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια)

 

Δράση

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

   Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμμετέχουν σε πολλά βιοχημικά μονοπάτια, καθιστώντας τες απαραίτητες για την υγεία του σώματος στο σύνολο του. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη πέψη των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος) στην υγεία του νευρομυϊκού συστήματος, στους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα, στην εγκεφαλική λειτουργία καθώς και στην υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Χρώμιο

   Η σημαντική συγκέντρωση χρωμίου που περιέχει, εν αντιθέση με τη μαγιά αρτοποιίας, την καθιστά ένα σημαντικό βοήθημα για την καλύτερη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Το χρώμιο είναι ένα μέταλλο το οποίο βοηθά στην καλύτερη δράση της ινσουλίνης, ορμόνη απαραίτητη για το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη ή εγκατεστημένο σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ ενδέχεται να επωφεληθούν της μαγιάς μπύρας βελτιώνοντας το γλυκαιμικό τους έλεγχο.

  To χρώμιο επιπλέον της δράσης του όσον αφορά το μεταβολισμό των υδατανθράκων, συμβάλλει και στη μείωση της όρεξης για επιθυμίας για γλυκά. Βασιζόμενοι σε αυτή τη θεώρηση, πολλοί θεωρούν ότι η μαγιά μπύρας αποτελεί σημαντικό βοήθημα σε μια προσπάθεια απώλεια βάρους που περιλαμβάνει διατροφή και άσκηση.

Σελήνιο

  Το σελήνιο αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία. Χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες ασκεί προστατευτική δράση στα λιπίδια του αίματος (χοληστερόλη) προσφέροντας έμμεσα καρδιαπροστατευτικές δράσεις. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η συμπληρωματική λήψη μαγιάς βοηθάει ακόμη και στη μείωσης της κακής χοληστερόλης (LDL) καθώς και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).

Άλλες δράσεις

  Επιπλέον διάφορες αναφορές θέλουν τη μαγιά μπύρας να βοηθάει στη αντιμετώπιση της ακμής ενώ ενδεχομένως έχει και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες βοηθώντας στην πρόληψη εμφάνισης κρυολογήματος, γρίπης και λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Συμβάλλει στην παραγωγή γάλατος και στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών, κυρίως διάρροιας.

Δοσολογία

   Στο εμπόριο διατίθεται σε δύο μορφές, είτε σε μορφή ταμπλέτας για άμεση λήψη ή σε μορφή σκόνης διαλυόμενη σε νερό ή χυμό. Η συνιστώμενη πρόσληψη εξαρτάται από τη συγκέντρωση του συμπληρώματος. Τα περισσότερα συμπληρώματα συστήνουν έως 2000mg μαγιάς μπύρας ημερησίως, ισομερώς κατανεμημένα μέσα στην ημέρα και παρουσία γεύματος.

Αντενδείξεις

  Άτομα που βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση του σακχάρου αίματος καλό θα ήταν να συμβουλεύονται τον ιατρό τους πριν τη λήψη μαγιάς μπύρας. Άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, έχουν αλλεργία στη μαγιά, έχουν αυξημένο ουρικό οξύ (ουρική αρθρίτιδα), έγκυος και θηλάζουσες γυναίκες, πάσχουν από νόσο του Parkinson, Alzheimer, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (Crohn ή ελκώδη κολίτιδα), έχουν μειωμένη ανοσοποίηση καθώς και τα παιδιά, καλό θα ήταν να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων μαγιά μπύρας.

Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα μαγιάς μπύρας.

0 Σχόλια

  Αφήστε Σχόλιο