Υποθυρεοειδισμός
Ο θυρεοειδής είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του σώματος. Βρίσκεται στο λαιμό και έχει σχήμα πεταλούδας. Ως υποθυρεοειδισμός ορίζεται η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, δηλαδή, η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, Τ3 (Τριιωδοθυρονίνη) και Τ4 (Θυροξίνη). Υπάρχουν πολλοί τύποι υποθυρεοειδισμού, με την πιο κοινή πάθηση να είναι η θυρεοειδίτιδα Hasmimoto, ένα αυτοάνοσο νόσημα.
Ο θυρεοειδής αδένας βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις μεταβολικές διαδικασίες του σώματος όπως στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, της καρδιακής συχνότητας, της έμμηνου ρύσης, της αιμοποίηση κ.α.. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν πολλές χρόνιες ασθένειες και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακή νόσο, αρθρίτιδα, λεύκη, διαβήτη κ.α.
Αίτια
Ανάλογα τον είδος του υποθυρεοειδισμού διαφοροποιούνται και τα αίτια. Σε περιπτώσεις θυρεοειδίτιδας Hashimoto, ο οργανισμός λανθασμένα παράγει αντισώματα που καταστρέφουν το θυρεοειδή αδένα, ενώ για τον υποθυρεοειδισμό με βρογχοκήλη ευθύνεται η μειωμένη πρόσληψη ιωδίου από τη διατροφή.
Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό, παρά μόνο αγωγή που αποκαθιστά τη φυσιολογική του λειτουργία ή βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης υποθυρεοειδισμού.
- Ιώδιο (Iodine, Kelp). Απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Η επαρκής πρόληψη ιωδίου είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία του αδένα και ανάλογα τον τύπο του υποθυρεοειδισμού συστήνεται συμπληρωματική χορήγηση. Τα συμπληρώματα ιωδίου δεν πρέπει να λαμβάνονται από άτομα με νόσο του Hashimoto.
- Σελήνιο (Selenium). Απαραίτητο μέταλλο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών και την υποστήριξη του μεταβολισμού του θυρεοειδούς. Έλλειψη σεληνίου μειώνει την παραγωγή των Τ3 και Τ4 ορμονών και οδηγεί σε βλάβες στο θυρεοειδή.
- Ψευδάργυρος (Zinc). Mέταλλο που συμμετέχει στη μετατροπή της ορμόνης Τ4 σε Τ3. Παρουσιάζει συνεργιστική δράση με το σελήνιο και συμβάλλει στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
- Τυροσίνη (L-tyrosine). Αμινοξύ το οποίο συμμετέχει στην λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στη σύνθεση της θυροξίνης (Τ4). Συμπληρωματική χορήγηση βελτιώνει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, μειώνοντας την υπνηλία και την κούραση, ενώ βελτιώνει τη διάθεση.
- Βότανα (Guggul, Ashwagandha). Ενισχύουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών (Τ3 και Τ4). Επιδρούν στα επίπεδα ορμονών και στη μείωση του στρες.