Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του σώματος. Βρίσκεται στο λαιμό και έχει σχήμα πεταλούδας. Ως υποθυρεοειδισμός ορίζεται η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, δηλαδή, η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, Τ3 (Τριιωδοθυρονίνη) και Τ4 (Θυροξίνη). Υπάρχουν πολλοί τύποι υποθυρεοειδισμού, με την πιο κοινή πάθηση να είναι η θυρεοειδίτιδα Hasmimoto, ένα αυτοάνοσο νόσημα. Ο θυρεοειδής αδένας βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και...
Περισσότερα

41 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-40%
Power Health Platinum Range Selenium 200 μg Vitamin E 30 caps
-10%
Higher Nature Thyroid Support Formula with Iodine & Selenium 60 caps
-10%
Unipharma Iodo Fix 200 μg 60 tabs
-35%
Life Extension Super Selenium Complex 200 mcg & Vitamin E 100 caps
-45%
Now Selenium 100 mcg Yeast Free Selenomethionine Vegetarian 100 tabs
-10%
Hela Selen 50 mcg 100 tabs
Lehning Fucus Complexe 60 caps
-45%
Now Thyroid Energy 90 vcaps
-45%
Now L-Tyrosine 750 mg free form  90 caps
-10%
Higher Nature True Food Selenium Food State Nutrition 60 tabs
-25%
Royal Green Organic Selenium complex 60 caps
Βαθμολογία:
100%
-25%
Viogenesis L-Tyrosin 500 mg 100 caps
-35%
Quest Synergistic Selenium 200 μg with Vitamins C, E 30 & 15 tabs
-35%
Doctor's Formulas Seleno Plus 60 caps
Βαθμολογία:
100%
-45%
Now Selenium 200 mcg Yeast Free Vegetarian 90 vcaps
-30%
F Ective Selenium 200 μg 30  tabs

41 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Ο θυρεοειδής είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του σώματος. Βρίσκεται στο λαιμό και έχει σχήμα πεταλούδας. Ως υποθυρεοειδισμός ορίζεται η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, δηλαδή, η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, Τ3 (Τριιωδοθυρονίνη) και Τ4 (Θυροξίνη). Υπάρχουν πολλοί τύποι υποθυρεοειδισμού, με την πιο κοινή πάθηση να είναι η θυρεοειδίτιδα Hasmimoto, ένα αυτοάνοσο νόσημα.

Ο θυρεοειδής αδένας βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις μεταβολικές διαδικασίες του σώματος όπως στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, της καρδιακής συχνότητας, της έμμηνου ρύσης, της αιμοποίηση κ.α.. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν πολλές χρόνιες ασθένειες και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακή νόσο, αρθρίτιδα, λεύκη, διαβήτη κ.α.

Αίτια

Ανάλογα τον είδος του υποθυρεοειδισμού διαφοροποιούνται και τα αίτια. Σε περιπτώσεις θυρεοειδίτιδας Hashimoto, ο οργανισμός λανθασμένα παράγει αντισώματα που καταστρέφουν το θυρεοειδή αδένα, ενώ για τον υποθυρεοειδισμό με βρογχοκήλη ευθύνεται η μειωμένη πρόσληψη ιωδίου από τη διατροφή.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό, παρά μόνο αγωγή που αποκαθιστά τη φυσιολογική του λειτουργία ή βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης υποθυρεοειδισμού.

  • Ιώδιο (Iodine, Kelp). Απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Η επαρκής πρόληψη ιωδίου είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία του αδένα και ανάλογα τον τύπο του υποθυρεοειδισμού συστήνεται συμπληρωματική χορήγηση. Τα συμπληρώματα ιωδίου δεν πρέπει να λαμβάνονται από άτομα με νόσο του Hashimoto.
  • Σελήνιο (Selenium). Απαραίτητο μέταλλο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών και την υποστήριξη του μεταβολισμού του θυρεοειδούς. Έλλειψη σεληνίου μειώνει την παραγωγή των Τ3 και Τ4 ορμονών και οδηγεί σε βλάβες στο θυρεοειδή.
  • Ψευδάργυρος (Zinc). Mέταλλο που συμμετέχει στη μετατροπή της ορμόνης Τ4 σε Τ3. Παρουσιάζει συνεργιστική δράση με το σελήνιο και συμβάλλει στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
  • Τυροσίνη (L-tyrosine). Αμινοξύ το οποίο συμμετέχει στην λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στη σύνθεση της θυροξίνης (Τ4). Συμπληρωματική χορήγηση βελτιώνει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, μειώνοντας την υπνηλία και την κούραση, ενώ βελτιώνει τη διάθεση.
  • Βότανα (Guggul, Ashwagandha). Ενισχύουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών (Τ3 και Τ4). Επιδρούν στα επίπεδα ορμονών και στη μείωση του στρες.