Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του σώματος. Βρίσκεται στο λαιμό και έχει σχήμα πεταλούδας. Ως υποθυρεοειδισμός ορίζεται η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, δηλαδή, η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, Τ3 (Τριιωδοθυρονίνη) και Τ4 (Θυροξίνη). Υπάρχουν πολλοί τύποι υποθυρεοειδισμού, με την πιο κοινή πάθηση να είναι η θυρεοειδίτιδα Hasmimoto, ένα αυτοάνοσο νόσημα. Ο θυρεοειδής αδένας βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και...
Περισσότερα

ΠροΪόντα 1-16 από 43

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-35% Lamberts Selenium 200 mcg 60 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-10% Intermed Semed 200 30 caps
-35% Life Extension Super Selenium Complex 200 mcg & Vitamin E 100 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-35% Solgar Selenium 100 μg 100 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-45% Doctor's Formulas Seleno Plus 60 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-35% Solgar L-Tyrosine 500 mg 50 veg.caps
-35% Solgar Selenium 200 μg 100 tabs
Βαθμολογία:
4% of 5
-25% Viogenesis Selenium 165 mg 100 caps
-50% Now Selenium 100 mcg Yeast Free Selenomethionine Vegetarian 100 tabs
-35% Solgar Selenium 200 μg 50 tabs
-35% Lamberts L-Tyrosine 500 mg  60 caps
-35% Quest Synergistic Selenium 200 μg with Vitamins C & E 90 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-30% A. Vogel Kelp 120 tabs
Βαθμολογία:
3% of 5
-50% Now Thyroid Energy 90 vcaps
Βαθμολογία:
5% of 5
-35% Nature's Plus Kelp 300 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-35% F Ective Selenium 200 μg 30  tabs

ΠροΪόντα 1-16 από 43

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του σώματος. Βρίσκεται στο λαιμό και έχει σχήμα πεταλούδας. Ως υποθυρεοειδισμός ορίζεται η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, δηλαδή, η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, Τ3 (Τριιωδοθυρονίνη) και Τ4 (Θυροξίνη). Υπάρχουν πολλοί τύποι υποθυρεοειδισμού, με την πιο κοινή πάθηση να είναι η θυρεοειδίτιδα Hasmimoto, ένα αυτοάνοσο νόσημα.

Ο θυρεοειδής αδένας βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις μεταβολικές διαδικασίες του σώματος όπως στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, της καρδιακής συχνότητας, της έμμηνου ρύσης, της αιμοποίηση κ.α.. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν πολλές χρόνιες ασθένειες και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακή νόσο, αρθρίτιδα, λεύκη, διαβήτη κ.α.

Αίτια

Ανάλογα τον είδος του υποθυρεοειδισμού διαφοροποιούνται και τα αίτια. Σε περιπτώσεις θυρεοειδίτιδας Hashimoto, ο οργανισμός λανθασμένα παράγει αντισώματα που καταστρέφουν το θυρεοειδή αδένα, ενώ για τον υποθυρεοειδισμό με βρογχοκήλη ευθύνεται η μειωμένη πρόσληψη ιωδίου από τη διατροφή.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό, παρά μόνο φαρμακευτική αγωγή που αποκαθιστά τη φυσιολογική του λειτουργία ή βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης υποθυρεοειδισμού.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Ιώδιο (Iodine, Kelp). Απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Η επαρκής πρόληψη ιωδίου είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία του αδένα και ανάλογα τον τύπο του υποθυρεοειδισμού συστήνεται συμπληρωματική χορήγηση. Τα συμπληρώματα ιωδίου δεν πρέπει να λαμβάνονται από άτομα με νόσο του Hashimoto.
  • Σελήνιο (Selenium). Απαραίτητο μέταλλο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών και την υποστήριξη του μεταβολισμού του θυρεοειδούς. Έλλειψη σεληνίου μειώνει την παραγωγή των Τ3 και Τ4 ορμονών και οδηγεί σε βλάβες στο θυρεοειδή.
  • Ψευδάργυρος (Zinc). Mέταλλο που συμμετέχει στη μετατροπή της ορμόνης Τ4 σε Τ3. Παρουσιάζει συνεργιστική δράση με το σελήνιο και συμβάλλει στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
  • Τυροσίνη (L-tyrosine). Αμινοξύ το οποίο συμμετέχει στην λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στη σύνθεση της θυροξίνης (Τ4). Συμπληρωματική χορήγηση βελτιώνει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, μειώνοντας την υπνηλία και την κούραση, ενώ βελτιώνει τη διάθεση.
  • Βότανα (Guggul, Ashwagandha). Ενισχύουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών (Τ3 και Τ4). Επιδρούν στα επίπεδα ορμονών και στη μείωση του στρες.