Υπογλυκαιμία

Ως υπογλυκαιμία ορίζεται η μείωση των επιπέδων γλυκόζης κάτω από 70mg/dl, η οποία συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία υποχωρούν με τη λήψη τροφής και την επαναφορά των επιπέδων γλυκόζης στα φυσιολογικά όρια. Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία λαμβάνουν ινσουλίνη ή ινσουλινο-εκκριταγωγά φάρμακα. Τα συμπτώματα διαφοροποιούνται ανάλογα τα επίπεδα του σακχάρου αίματος και...
Περισσότερα

3 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-10% Lift Fast Acting Glucose Chews 10 tabs
Lift Fast Acting Glucose Chews 10 tabs
-25% Harmonium Pharma Glucosprint Plus 6 vials x 25 ml
Harmonium Pharma Glucosprint Plus 6 vials x 25 ml
-10% Gluco Tab Raspberry 10 eff tabs
Gluco Tab Raspberry 10 eff tabs

3 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Υπογλυκαιμία

Ως υπογλυκαιμία ορίζεται η μείωση των επιπέδων γλυκόζης κάτω από 70mg/dl, η οποία συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία υποχωρούν με τη λήψη τροφής και την επαναφορά των επιπέδων γλυκόζης στα φυσιολογικά όρια. Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία λαμβάνουν ινσουλίνη ή ινσουλινο-εκκριταγωγά φάρμακα. Τα συμπτώματα διαφοροποιούνται ανάλογα τα επίπεδα του σακχάρου αίματος και κατηγοριοποιούνται σε νευρογλυκοπενικά και σε νευρογενή. Τα πρώτα εμφανή συμπτώματα είναι εφίδρωση, τρόμος, διαταραχή συμπεριφοράς, σύγχυση, κόπωση, πονοκέφαλος, θόλωσης όρασης κ.α..

Αίτια

Η υπογλυκαιμία αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα και άμεσα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και σε κακή έκβαση για την υγεία. Ο οργανισμός διαθέτει μηχανισμούς αυτορύθμισης των επιπέδων γλυκόζης. Τα πιο συχνά αίτια υπογλυκαιμίας στους διαβητικούς είναι:

  • λανθασμένη δόση και στιγμή λήψης της ινσουλίνης
  • καθυστέρηση ή παράληψη ενός γεύματος ή κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού από αυτή που θα έπρεπε με βάση την αγωγή
  • μη προγραμματισμένη σωματική άσκηση ή δραστηριότητα, χωρίς κατάλληλη προσαρμογή της αγωγής και της τροφής
  • λήψη αλκοόλ χωρίς παράλληλη κατανάλωση φαγητού

Διατροφή & τρόπος ζωής

Η υπογλυκαιμία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με τη λήψη 15γρ. Υδατανθράκων, που αντιστοιχούν σε 1 φέτα ψωμί, 1 κ.σ. Ζάχαρη σε νερό, 1 κ.σ. Μέλι, 1/2 φλ. χυμό. Μετά τη διόρθωση γίνεται επανέλεγχος σε 15 λεπτά και εάν τα επίπεδα γλυκόζης συνεχίζουν να είναι χαμηλά γίνεται εκ νέου λήψη 15γρ. Υδατανθράκων. Γενικά θα πρέπει να τηρούνται σταθερά ωράρια γεύματος, να αποφεύγεται η λήψη αλκοόλ με άδειο στομάχι ή χωρίς την παράλληλη λήψη υδατανθράκων, καθώς και να γίνεται λήψη ενός επιπλέον γεύματος σε περίπτωση άσκησης.

Εκτός από τις τροφές η υπογλυκαιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη gel ή ταμπλετών γλυκόζης ή δεξτρόζης. Τα 15 γραμμάρια υδατανθράκων αντιστοιχούν από 2 έως 5 ταμπλέτες, ανάλογα την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.