Υπογλυκαιμία

Ως υπογλυκαιμία ορίζεται η μείωση των επιπέδων γλυκόζης κάτω από 70mg/dl, η οποία συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία υποχωρούν με τη λήψη τροφής και την επαναφορά των επιπέδων γλυκόζης στα φυσιολογικά όρια. Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία λαμβάνουν ινσουλίνη ή ινσουλινο-εκκριταγωγά φάρμακα. Τα συμπτώματα διαφοροποιούνται ανάλογα τα επίπεδα του σακχάρου αίματος και...
Περισσότερα

3 είδη

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-10%
Gluco Tab Orange 10 eff tabs
-10%
Gluco Tab Raspberry 10 eff tabs
Harmonium Pharma Glucosprint 6 vials x 25 ml

3 είδη

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Ως υπογλυκαιμία ορίζεται η μείωση των επιπέδων γλυκόζης κάτω από 70mg/dl, η οποία συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία υποχωρούν με τη λήψη τροφής και την επαναφορά των επιπέδων γλυκόζης στα φυσιολογικά όρια. Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία λαμβάνουν ινσουλίνη ή ινσουλινο-εκκριταγωγά φάρμακα. Τα συμπτώματα διαφοροποιούνται ανάλογα τα επίπεδα του σακχάρου αίματος και κατηγοριοποιούνται σε νευρογλυκοπενικά και σε νευρογενή. Τα πρώτα εμφανή συμπτώματα είναι εφίδρωση, τρόμος, διαταραχή συμπεριφοράς, σύγχυση, κόπωση, πονοκέφαλος, θόλωσης όρασης κ.α..

Αίτια

Η υπογλυκαιμία αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα και άμεσα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και σε κακή έκβαση για την υγεία. Ο οργανισμός διαθέτει μηχανισμούς αυτορύθμισης των επιπέδων γλυκόζης. Τα πιο συχνά αίτια υπογλυκαιμίας στους διαβητικούς είναι:

  • λανθασμένη δόση και στιγμή λήψης της ινσουλίνης
  • καθυστέρηση ή παράληψη ενός γεύματος ή κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού από αυτή που θα έπρεπε με βάση την αγωγή
  • μη προγραμματισμένη σωματική άσκηση ή δραστηριότητα, χωρίς κατάλληλη προσαρμογή της αγωγής και της τροφής
  • λήψη αλκοόλ χωρίς παράλληλη κατανάλωση φαγητού

Αντιμετώπιση

Διατροφή και τρόπος ζωής

Η υπογλυκαιμία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με τη λήψη 15γρ. Υδατανθράκων, που αντιστοιχούν σε 1 φέτα ψωμί, 1 κ.σ. Ζάχαρη σε νερό, 1 κ.σ. Μέλι, 1/2 φλ. χυμό. Μετά τη διόρθωση γίνεται επανέλεγχος σε 15 λεπτά και εάν τα επίπεδα γλυκόζης συνεχίζουν να είναι χαμηλά γίνεται εκ νέου λήψη 15γρ. Υδατανθράκων. Γενικά θα πρέπει να τηρούνται σταθερά ωράρια γεύματος, να αποφεύγεται η λήψη αλκοόλ με άδειο στομάχι ή χωρίς την παράλληλη λήψη υδατανθράκων, καθώς και να γίνεται λήψη ενός επιπλέον γεύματος σε περίπτωση άσκησης.

Συμπληρώματα διατροφής

Εκτός από τις τροφές η υπογλυκαιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη gel ή ταμπλετών γλυκόζης ή δεξτρόζης. Τα 15 γραμμάρια υδατανθράκων αντιστοιχούν από 2 έως 5 ταμπλέτες, ανάλογα την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.