Υπέρταση

Ως υπέρταση χαρακτηρίζεται η αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από φυσιολογικές τιμές, που είναι τα 120mmHg και 80mmHg, για τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση αντίστοιχα. Ως πρώτο στάδιο υπέρτασης χαρακτηρίζονται τιμές άνω των των 130/80 mmHg. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης οδηγούν σε φθορά των αγγείων και αυξάνουν τον...
Περισσότερα

49 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-25%
Viogenesis L-Arginine (Base) 1000 mg 120 tabs
Βαθμολογία:
100%
-30%
Terra Nova Garlic 500 mg 50 veg tabs
Βαθμολογία:
80%
-45%
Now Garlic 5000 (Odor Controlled) 90 tabs
-30%
Superfoods Άοσμο Σκόρδο 50 caps
-45%
Now Hawthorn Berry 550 mg 100 caps
-45%
Now CoQ10 100 mg w/Hawthorn Berry 30 Vcaps
-45%
Now Blood Pressure Health w/Hawthorn Berry 300 mg 90 Vcaps
-35%
Lamberts Garlic 1650 mg 90 tabs
Βαθμολογία:
80%
-30%
A. Vogel Crataegisan 50 ml
-25%
Charak Sapera Forte 100 tabs
Βαθμολογία:
100%
-35%
Solgar L-Arginine 1000 mg 90 tabs
Βαθμολογία:
100%
-10%
Zein Pharma Bio-Moringa 500 mg 90 caps
-10%
Higher Nature Arginine Amino Acid 120 caps
-25%
Viogenesis Wild Garlic 60 caps
Βαθμολογία:
100%
-35%
Quest Kyolic Garlic 600 mg 60 & 30 tabs
-25%
Smile No Press fish peptides & Q10 60 caps

49 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Ως υπέρταση χαρακτηρίζεται η αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από φυσιολογικές τιμές, που είναι τα 120mmHg και 80mmHg, για τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση αντίστοιχα. Ως πρώτο στάδιο υπέρτασης χαρακτηρίζονται τιμές άνω των των 130/80 mmHg.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης οδηγούν σε φθορά των αγγείων και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας, ανευρύσματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής και περιφερειακής αγγειακής νόσου, ενώ οδηγούν και σε έκπτωση της νοητικής λειτουργίας.

Αίτια

Οι πιο κοινές αιτίες για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι η αυξημένη ηλικία, το αυξημένο βάρος σώματος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ καθώς και ασθένειες που μπορεί να προϋπάρχουν όπως καρδιαγγειακή νόσος, διαβήτης, υπνική άπνοια και χρόνια νεφρική νόσος. Επιπλέον παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητες, διατροφή πλούσια σε νάτριο και χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.

Αντιμετώπιση

Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης μέσα στα φυσιολογικά όρια, είναι πολύ σημαντική για την υγεία του οργανισμού και επιτυγχάνεται τόσο μέσω υγιεινοδιαιτητικών αλλαγών όσο και μέσω συμπληρωμάτων διατροφής ή φαρμάκων, ανάλογα και με τη βαρύτητα της νόσου.

Διατροφή και τρόπος ζωής

H αλλαγές του τρόπου διατροφής είναι πολύ σημαντικές και αποτελούν το πρώτο και αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας της υπέρτασης. Συστήνεται η μείωσης της πρόσληψης νατρίου, αλατιού και αλκοόλ, η αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, η απόκτηση ενός υγιούς σωματικού βάρους καθώς και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Σκόρδο (Garlic). Φυσικός καρπός που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τις αντιυπερτασικές του ιδιότητες. Το εκχύλισμα του σκόρδου περιέχει τη δραστική ουσία αλισίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συστολική και διαστολική. Η δράση του μιμείται αυτή των προσταγλαδινών, μειώνοντας τις περιφερειακές αντιστάσεις των αγγείων. 
  • Κράταιγος (Ηawthorn). Φυσικό καρδιοτονωτικό βότανό το οποίο συμβάλλει στη καλή λειτουργία του μυοκαρδίου, στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και διατήρηση της πίεσης. Η δράση του οφείλεται στα φλαβονοειδή, στις προανθοκυανιδίνες, τα τερπένια και τη ρουτίνη. Συστήνεται για ήπιες μορφές υπέρτασης, ενώ δρά κατά των αρρυθμιών και της ταχυκαρδίας.
  • Συνένζυμο CoQ10 . Ενζυμικός παράγοντας που εντοπίζεται στα μιτοχόνδρια των κυττάρων και συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Φύλλο ελιάς (Olive Leaf). Το εκχύλισμα των φύλλων ελιάς τη δραστική ένωση ελαιοευρωπαΐνη, ουσία που βοηθά στην ελαστικότητα των αγγειακών τοιχωμάτων και έμμεσα στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον έχει αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή λειτουργία. 
  • Ιχνοστοιχεία (Μαγνήσιο, Αργινίνη, Κάλιο). Συμμετέχουν στην αύξηση σύνθεσης νιτρικού οξειδίου (ΝΟ) στον οργανισμό, μειώνοντας την αγγειοσυστολή, χαλαρώνουν τους μύες συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού μυός και ρυθμίζουν την ισορροπία νατρίου και υγρών στον οργανισμό. Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, δρουν συνεργιστικά μεταξύ τους και συνδυάζονται με άλλα αντιυπερτασικά βότανα.
  • Διουρητικά βότανα (Arjuna και Saffran). Χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος και του καρδιακού συστήματος. Ασκούν ήπια διουρητική δράση, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.