Χολολιθίαση

Δε βρέθηκαν προϊόντα

Πληροφορίες - Χολολιθίαση

Ως χολολιθίαση ορίζεται ο σχηματισμός και η παρουσία λίθων (πέτρες) στο χοληδόχο πόρο ή στην χοληδόχο κύστη. Ουσιαστικά οι χολόλιθοι είναι μικρές μάζες που σχηματίζονται από τη συσσωμάτωση χοληστερόλης, χολικών αλάτων, ασβεστίου και άλλων ενώσεων. Το μέγεθος, το σχήμα, η σύνθεση καθώς και η πυκνότητα των χολόλιθων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αποτελεί ένα πρόβλημα του πεπτικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, δυσπεψία, εμετό ακόμη και πυρετό.

Αίτια

Η χολή αποτελεί ένα ρευστό υγρό που παράγεται από το συκώτι και το οποίο αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Όταν καταναλώνεται φαγητό εκκρίνεται μέσω του χοληδόχου πόρου στο έντερο για την ολοκλήρωση της πέψης μαζί με χολικά οξέα και ένζυμα.

Τα αίτια σχηματισμού χολόλιθων δεν έχουν εξακριβωθεί, ωστόσο η αυξημένη έκκριση χοληστερόλης από το συκώτι, η αυξημένη παραγωγή χολερυθρίνης καθώς και μη σωστή λειτουργία του χοληδόχου πόρου φαίνεται να αποτελούν τις κύριες αιτίες. Η χολολιθίαση μπορεί να οδηγήσει σε χολοκυστίτιδα, οξεία παγκρεατίτιδα και ίκτερο. Πιο συχνά εμφανίζεται στα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα με αυξημένη περίμετρο μέσης, σε άτομα που χάνουν γρήγορα βάρος, έχουν κακή ποιότητα διατροφής, μειωμένη φυσική δραστηριότητα ή αυξημένα λιπίδια αίματος κ.α..

Διατροφή και τρόπος ζωής

Συστήνεται η απόκτηση ενός υγιούς βάρους, αποφεύγοντας τις γρήγορες και δραστικές δίαιτες, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

  • Δωρεάν αποστολή με αγορές
    άνω των 39€
  • 100% Επιστροφή
    χρημάτων
    εντός 14 ημερών
  • Δώρο Mini προϊόντα
  • 2310 44 44 22 Τηλεφωνική εξυπηρέτηση
    και παραγγελίες