Χοληστερίνη

Η χοληστερίνη αποτελεί μια μορφή λίπους και βασικό δομικό συστατικό των κυττάρων. Διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία καθώς συμμετέχει στη σύνθεση ορμονών, στην παραγωγή βιταμίνης D, στην πέψη και αφομοίωση των λιπών. Τα μόρια που προκύπτουν από την ένωση της χοληστερίνης με πρωτεΐνες, ονομάζονται λιποπρωτεΐνες και κατηγοριοποιούνται στην "κακή" LDL χοληστερίνη και στην "καλή" HDL χοληστερίνη. Η LDL χοληστερίνη είναι...
Περισσότερα

82 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-35%
Norwegian Fish Oil Omega 3 Krill astaxanthin 60 softgels
Βαθμολογία:
5% of 5
-30%
Vitabiotics Ultra Red Krill Oil 30 caps
-35%
Solgar Niacin (B3) 100 mg 100 veg.caps
-35%
Solgar Niacin (B3) 500 mg 100 veg.caps
-35%
Solgar No-Flush Niacin (Β3) 500 mg Inositol Hexanicotinate 50 veg.caps
-30%
Nature's Plus Niacin 100 mg 90 tabs
-35%
Lamberts Plant Sterols 800 mg 60 tabs
-15%
Metapharm Vitosyn Cynarsyn 60caps
-15%
Metapharm Vitosyn Chitosyn 60caps
Βαθμολογία:
4% of 5
-25%
Himalaya Lasuna 60 caps
-25%
Himalaya Abana 60 tabs
-25%
Himalaya Guggulu 60 caps
-40%
Health Aid Colestroforte 60 tabs
-45%
Health Aid Chitosan Complex 90 caps
-40%
Health Aid Artichoke 8350 mg standardised 60 tabs
-13%
IQ Home Τεστ Ολικής Χοληστερόλης

82 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Η χοληστερίνη αποτελεί μια μορφή λίπους και βασικό δομικό συστατικό των κυττάρων. Διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία καθώς συμμετέχει στη σύνθεση ορμονών, στην παραγωγή βιταμίνης D, στην πέψη και αφομοίωση των λιπών.

Τα μόρια που προκύπτουν από την ένωση της χοληστερίνης με πρωτεΐνες, ονομάζονται λιποπρωτεΐνες και κατηγοριοποιούνται στην "κακή" LDL χοληστερίνη και στην "καλή" HDL χοληστερίνη. Η LDL χοληστερίνη είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά μορίων χοληστερίνης από το ήπαρ στους ιστούς και στα όργανα, ενώ αντίθετα η HDL χοληστερίνη μεταφέρει μόρια χοληστερίνης από τους ιστούς πίσω στο συκώτι.

Η αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα ονομάζεται υπερχοληστερολαιμία ή υπερλιπιδαιμία και αυξάνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και συγκεκριμένα τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, στεφανιαίας νόσου, στηθάγχης, καρδιακής προσβολής, περιφερικής αρτηριακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αίτια

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης οφείλονται στον τρόπο ζωής και σε μικρότερο βαθμό στα γονίδια (οικογενής υπερχοληστερολαιμία). Παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερίνης είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές καθώς και παθολογικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η χρόνια νεφρική νόσος, ο HIV, ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Αντιμετώπιση

Διατροφή και τρόπος ζωής

Η αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας είναι πολυεπίπεδη. Το πρώτο και κύριο βήμα είναι η αλλαγή της διατροφής και γενικότερα του τρόπου ζωής, όπως η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, η απόκτηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η διακοπή του καπνίσματος καθώς και η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής.


Συμπληρώματα διατροφής

Υπάρχει μεγάλη γκάμα φυσικών ουσιών που στοχεύουν αποτελεσματικά τη χοληστερίνη:

 • Μαγιά Κόκκινου ρυζιού (Red yeast rice). Αποτελεί φυσική πηγή μονακολίνης Κ, ένωση με δράση ανάλογη αυτής των στατινών. Μειώνει την παραγωγή της ενδογενούς χοληστερίνης στο συκώτι καθώς και τα επίπεδα της ολικής και LDL χοληστερίνης.
 • Αγκινάρα (Artichoke). Το εκχύλισμα αγκινάρας είναι πλούσιο σε κιναρίνη. Συμβάλλει στη μείωση της ολικής χοληστερίνης και στην αύξηση της HDL χοληστερίνης.
 • Βιταμίνη Β3 - Νιασίνη. Βιταμίνη του συμπλέγματος B που στοχεύει και μειώνει την παραγωγή των LDL και VLDL λιποπρωτεϊνών καθώς και τα τριγλυκερίδια ορού. Χορηγείται με ασφάλεια μαζί με στατίνες.
 • Βιταμίνη Ε. Λιποδιαλυτή βιταμίνη που βοηθάει στη μείωση των επιπέδων καθώς και στην πρόληψη οξείδωσης της LDL χοληστερίνης
 • Πηκτίνη (Pectin). Φυτικές ίνες που μειώνουν το χρόνο απορρόφησης της διαιτητικής χοληστερόλης καθώς και την έκκριση χοληστερίνης, επιδρώντας στην παραγωγή της στο ήπαρ.
 • Σκόρδο (Garlic). Κύρια δραστική ένωση η αλισίνη, ουσία που στοχεύει στη μείωση τςη ολικής χοληστερίνης και στην αύξηση της HDL χοληστερίνης. Επιπλέον, μειώνει την πηκτικότητα του αίματος και προλαμβάνει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.
 • Ωμέγα 3 (Omega 3). Λιπαρά οξέα που βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερίνης. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ασκούν καρδιαγγειακή προστασία.
 • Φυτοστερόλες (Phytosterols). Αδιάλυτες ουσίες που εντοπίζονται σε φυτικά τρόφιμα και μειώνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα της χοληστερίνης ορού. Συνδυάζονται με αντιλιπιδαιμικά φάρμακα.
 • Ψύλλιο (Psyllium). Διαλυτή φυτική ίνα που μειώνει το ρυθμό απορρόφησης της διαιτητικής χοληστερίνης.
 • Χιτοζάνη (Chitosan). Ουσία που προέρχεται από τη χιτίνη στο κέλυφος των μαλακόστρακων και μειώνει την απορρόφηση λιπών και χοληστερίνης από τις τροφές.
 • Guggul. Ρητινώδης ουσία που χάρη στα Guggulsterones που περιέχει, μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια ορού.