Χοληστερίνη

Η χοληστερίνη αποτελεί μια μορφή λίπους και βασικό δομικό συστατικό των κυττάρων. Διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία καθώς συμμετέχει στη σύνθεση ορμονών, στην παραγωγή βιταμίνης D, στην πέψη και αφομοίωση των λιπών. Τα μόρια που προκύπτουν από την ένωση της χοληστερίνης με πρωτεΐνες, ονομάζονται λιποπρωτεΐνες και κατηγοριοποιούνται στην "κακή" LDL χοληστερίνη και στην "καλή" HDL χοληστερίνη. Η LDL χοληστερίνη είναι...
Περισσότερα

82 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-10%
Proton Pharma Armolipid 20 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Moller's Omega-3 Forte 60 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-32%
Epsilon Health Arichol 30 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-25%
Himalaya Abana 60 tabs
-25%
Specchiasol No Colest 40 caps
-25%
Specchiasol No Colest 20 caps
Βαθμολογία:
3% of 5
-35%
Norwegian Fish Oil Omega 3 Krill astaxanthin 60 softgels
Βαθμολογία:
4.5% of 5
-25%
Minami MorEPA Cholesterol plus Red Yeast Rice & CoQ10 30 softgels
Βαθμολογία:
5% of 5
-28%
MedMelon Flora FMD O-Krill 3 Cardio Support 60 softgels
Βαθμολογία:
4% of 5
-20%
Cosval Kolestina 10 complex 24 caps
-15%
Metapharm Merosyn Hemachol 30 tabs
-40%
Doctor's Formulas Lipoprotect 60 caps
-20%
Charak Cholecurb 100 tabs
-30%
My Elements Omeganeed Krill Oil 500 mg Omega 3 Superba 30 caps
-40%
Health Aid Omegazon Plus Omega & CoQ10 60 caps
-50%
Health Aid Chitosan Complex 90 caps

82 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Χοληστερίνη

Η χοληστερίνη αποτελεί μια μορφή λίπους και βασικό δομικό συστατικό των κυττάρων. Διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία καθώς συμμετέχει στη σύνθεση ορμονών, στην παραγωγή βιταμίνης D, στην πέψη και αφομοίωση των λιπών.

Τα μόρια που προκύπτουν από την ένωση της χοληστερίνης με πρωτεΐνες, ονομάζονται λιποπρωτεΐνες και κατηγοριοποιούνται στην "κακή" LDL χοληστερίνη και στην "καλή" HDL χοληστερίνη. Η LDL χοληστερίνη είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά μορίων χοληστερίνης από το ήπαρ στους ιστούς και στα όργανα, ενώ αντίθετα η HDL χοληστερίνη μεταφέρει μόρια χοληστερίνης από τους ιστούς πίσω στο συκώτι.

Η αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα ονομάζεται υπερχοληστερολαιμία ή υπερλιπιδαιμία και αυξάνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και συγκεκριμένα τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, στεφανιαίας νόσου, στηθάγχης, καρδιακής προσβολής, περιφερικής αρτηριακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αίτια

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης μπορεί να οφείλονται στον τρόπο ζωής, στα γονίδια (οικογενής υπερχοληστερολαιμία) ή να προκαλούνται δευτεροπαθώς από καταστάσεις υγείας όπως η νεφρική νόσος. Παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερίνης είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές καθώς και παθολογικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η χρόνια νεφρική νόσος, ο HIV, ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Αντιμετώπιση

Διατροφή και τρόπος ζωής

Η αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας είναι πολυεπίπεδη. Το πρώτο και κύριο βήμα είναι η αλλαγή της διατροφής και γενικότερα του τρόπου ζωής, όπως η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, η απόκτηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η διακοπή του καπνίσματος καθώς και η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής.

Συμπληρώματα διατροφής

Υπάρχει μεγάλη γκάμα φυσικών ουσιών που στοχεύουν αποτελεσματικά τη χοληστερίνη:

 • Μαγιά Κόκκινου ρυζιού (Red yeast rice). Αποτελεί φυσική πηγή μονακολίνης Κ, ένωση με δράση ανάλογη αυτής των στατινών. Μειώνει την παραγωγή της ενδογενούς χοληστερίνης στο συκώτι καθώς και τα επίπεδα της ολικής και LDL χοληστερίνης.
 • Αγκινάρα (Artichoke). Το εκχύλισμα αγκινάρας είναι πλούσιο σε κιναρίνη. Συμβάλλει στη μείωση της ολικής χοληστερίνης και στην αύξηση της HDL χοληστερίνης.
 • Βιταμίνη Β3 - Νιασίνη. Βιταμίνη του συμπλέγματος B που στοχεύει και μειώνει την παραγωγή των LDL και VLDL λιποπρωτεϊνών καθώς και τα τριγλυκερίδια ορού.
 • Βιταμίνη Ε. Λιποδιαλυτή βιταμίνη που βοηθάει στη μείωση των επιπέδων καθώς και στην πρόληψη οξείδωσης της LDL χοληστερίνης
 • Πηκτίνη (Pectin). Φυτικές ίνες που μειώνουν το χρόνο απορρόφησης της διαιτητικής χοληστερόλης καθώς και την έκκριση χοληστερίνης.
 • Σκόρδο (Garlic). Κύρια δραστική ένωση του η αλισίνη, ουσία που στοχεύει στη μείωση της ολικής χοληστερίνης και στην αύξηση της HDL χοληστερίνης. Επιπλέον, μειώνει την πηκτικότητα του αίματος και προλαμβάνει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.
 • Ωμέγα 3 (Omega 3). Λιπαρά οξέα που βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερίνης. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ασκούν καρδιαγγειακή προστασία.
 • Φυτοστερόλες (Phytosterols). Αδιάλυτες ουσίες που εντοπίζονται σε φυτικά τρόφιμα και μειώνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα της χοληστερίνης ορού. Συνδυάζονται με αντιλιπιδαιμικά φάρμακα.
 • Ψύλλιο (Psyllium). Διαλυτή φυτική ίνα που μειώνει το ρυθμό απορρόφησης της διαιτητικής χοληστερίνης.
 • Χιτοζάνη (Chitosan). Ουσία που προέρχεται από τη χιτίνη στο κέλυφος των μαλακόστρακων και μειώνει την απορρόφηση λιπών και χοληστερίνης από τις τροφές.
 • Guggul. Ρητινώδης ουσία που χάρη στα Guggulsterones που περιέχει, μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια ορού.