Τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λιπαρών οξέων του σώματος, εστέρες δηλαδή λιπιδίων με λιποπρωτεΐνες. Αποτελούν μόριο αποθήκευσης ενέργειας στο σώμα και χρησιμοποιούνται τόσο ως πηγή ενέργειας, όταν αυτό απαιτείται, ή για την παραγωγή νέων κυττάρων και ορμονών. Ως φυσιολογικές τιμές τριγλυκεριδίων ορίζονται οι τιμές κάτω των 150mg/dl. Η κατάσταση όπου υπάρχουν αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων ονομάζεται υπερτριγλυκεριδαιμία και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται...
Περισσότερα

106 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-35%
Moller's Omega-3 Forte 150 caps
Βαθμολογία:
4.5% of 5
-35%
Moller's Cod Liver Oil Tutti Frutti 250 ml
Βαθμολογία:
5% of 5
-10%
Proton Pharma Armolipid 20 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Moller's Cod Liver Oil Lemon 250 ml
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Moller's Omega-3 Forte 60 caps
-35%
Lamberts Pure Orac Omega 120 caps
Βαθμολογία:
4.65% of 5
-50%
Moller's Cod Liver Oil Natural 250 ml
Βαθμολογία:
4% of 5
-35%
Lamberts Pure Fish Oil 1100 mg 180 caps
-45%
Health Aid Omegazon 120 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-20%
Eviol Omega-3 30 soft gels
Βαθμολογία:
4% of 5
-40%
Doctor's Formulas Esakor 90 Softgels
-25%
Himalaya Abana 60 tabs
-25%
Specchiasol No Colest 40 caps
-35%
Lamberts Cod Liver Oil 1000 mg 180 caps
Βαθμολογία:
4.25% of 5
-57%
Medichrom Murol orange flavour 250 ml
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Lamberts Pure Orac Omega 30 caps

106 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λιπαρών οξέων του σώματος, εστέρες δηλαδή λιπιδίων με λιποπρωτεΐνες. Αποτελούν μόριο αποθήκευσης ενέργειας στο σώμα και χρησιμοποιούνται τόσο ως πηγή ενέργειας, όταν αυτό απαιτείται, ή για την παραγωγή νέων κυττάρων και ορμονών.

Ως φυσιολογικές τιμές τριγλυκεριδίων ορίζονται οι τιμές κάτω των 150mg/dl. Η κατάσταση όπου υπάρχουν αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων ονομάζεται υπερτριγλυκεριδαιμία και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κατάλληλα. Τιμές μεταξύ 150-199 mg/dl, θεωρούνται οριακά υψηλές, ενώ τιμές άνω των 200 mg/dl θεωρούνται υψηλές και αυξάνουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Συνήθως, υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων συνυπάρχουν με υψηλές τιμές χοληστερίνης (ολικής και LDL).

Αίτια

Τα αίτια αύξησης των τιμών των τριγλυκεριδίων είναι πολυπαραγοντικά. Κυριότεροι παράγοντες αποτελούν το αυξημένο βάρος σώματος, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων, γλυκών και αλκοόλ, διάφορες παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, ηπατική και νεφρική νόσος καθώς και ορισμένα φάρμακα (β-αναστολείς, αντισυλληπτικά κ.α.)

Αντιμετώπιση

Διατροφή και τρόπος ζωής

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση των τριγλυκεριδίων ορού. Γενικές διαιτητικές οδηγίες αποτελούν η μείωση των θερμίδων, μείωση της πρόσληψη απλών υδατανθράκων και σακχάρων, η αύξηση φυτικών ινών και η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Αποτελούν το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση των υψηλών τιμών τριγλυκεριδίων. Συγκεκριμένα το EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και το DHA (δοσοεξανοϊκό οξύ), μειώνουν έως και 30% τις τιμές των τριγλυκεριδίων, ασκούν αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενώ προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία. Δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μαζί με αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.
  • Guggul. Το Guggul περιέχει τη δραστική ένωση Guggulsterones, η οποία μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων ορού, προστατεύοντας τα αγγεία από οξειδωτικές βλάβες.
  • Σκόρδο. Συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία και στην πρόληψη εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Επιδρά στην πηκτικότητα του αίματος, έχει ινωδολυτικές ιδιότητες και μειώνει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης.
  • Μαγιά κόκκινου ρυζιού. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη μείωση της ολικής και κακής χοληστερόλης (LDL). Η κύρια δραστική ένωση είναι η μονακολίνη η οποία μειώνει την ενδογενή παραγωγή χοληστερίνης στο συκώτι, αλλά και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.