Τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λιπαρών οξέων του σώματος, εστέρες δηλαδή λιπιδίων με λιποπρωτεΐνες. Αποτελούν μόριο αποθήκευσης ενέργειας στο σώμα και χρησιμοποιούνται τόσο ως πηγή ενέργειας, όταν αυτό απαιτείται, ή για την παραγωγή νέων κυττάρων και ορμονών. Ως φυσιολογικές τιμές τριγλυκεριδίων ορίζονται οι τιμές κάτω των 150mg/dl. Η κατάσταση όπου υπάρχουν αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων ονομάζεται υπερτριγλυκεριδαιμία και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται...
Περισσότερα

105 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-35%
Solgar Cod Liver Oil 100 softgels
-35%
Solgar Omega 3 Triple Strength 50 softgels
-25%
Viogenesis Omega 3 Fish oil 1000 mg 120 caps
-35%
Moller's Omega-3 Forte 60 caps
-40%
Forte Pharma Omega 3 Vegetal 60 caps
-30%
Vitabiotics Ultra 2 in 1 Cod liver oil (Aqua Marine) 60 caps
-30%
Vitabiotics Ultra 2 in 1 Cod liver oil liquid (Aqua Marine) 250 ml
-35%
Solgar Fish Oil Concentrate 1000 mg 60 softgels
-35%
Solgar Omega-3 Double Strength 30 softgels
-35%
Solgar Omega-3 Double Strength 60 softgels
Βαθμολογία:
100%
-35%
Solgar Omega-3 Double Strength 120 softgels
-25%
Minami MorEPA Smart Fats 30 softgels
-25%
Minami PlusEPA Smart Fats 60 softgels
-25%
Minami MorEPA Plus Smart Fats 30 softgels
-25%
Minami Vegan High-DHA Formula plus Astaxanthin 60 softgels
-35%
Lamberts Cod Liver Oil 1000 mg 180 caps
Βαθμολογία:
80%

105 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λιπαρών οξέων του σώματος, εστέρες δηλαδή λιπιδίων με λιποπρωτεΐνες. Αποτελούν μόριο αποθήκευσης ενέργειας στο σώμα και χρησιμοποιούνται τόσο ως πηγή ενέργειας, όταν αυτό απαιτείται, ή για την παραγωγή νέων κυττάρων και ορμονών.

Ως φυσιολογικές τιμές τριγλυκεριδίων ορίζονται οι τιμές κάτω των 150mg/dl. Η κατάσταση όπου υπάρχουν αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων ονομάζεται υπερτριγλυκεριδαιμία και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κατάλληλα. Τιμές μεταξύ 150-199 mg/dl, θεωρούνται οριακά υψηλές, ενώ τιμές άνω των 200 mg/dl θεωρούνται υψηλές και αυξάνουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Συνήθως, υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων συνυπάρχουν με υψηλές τιμές χοληστερίνης (ολικής και LDL).

Αίτια

Τα αίτια αύξησης των τιμών των τριγλυκεριδίων είναι πολυπαραγοντικά. Κυριότεροι παράγοντες αποτελούν το αυξημένο βάρος σώματος, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων, γλυκών και αλκοόλ, διάφορες παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, ηπατική και νεφρική νόσος καθώς και ορισμένα φάρμακα (β-αναστολείς, αντισυλληπτικά κ.α.)

Αντιμετώπιση

Διατροφή και τρόπος ζωής

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση των τριγλυκεριδίων ορού. Γενικές διαιτητικές οδηγίες αποτελούν η μείωση των θερμίδων, μείωση της πρόσληψη απλών υδατανθράκων και σακχάρων, η αύξηση φυτικών ινών και η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Αποτελούν το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση των υψηλών τιμών τριγλυκεριδίων. Συγκεκριμένα το EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και το DHA (δοσοεξανοϊκό οξύ), μειώνουν έως και 30% τις τιμές των τριγλυκεριδίων, ασκούν αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενώ προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία. Δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μαζί με αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.
  • Νιασίνη (Βιταμίνη Β3). Η χορήγηση νιασίνης συμβάλλει στη μείωση 30 έως 50% των τριγλυκεριδίων ορού και της LDL χοληστερίνης. Η λήψη της δεν έχει παρενέργειες, συνδυάζεται με ασφάλεια με κοινές αντιλιπιδαιμικές αγωγές, ωστόσο χορηγείται σε άτομα που έχουν πολύ υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων (>500 md/dl).
  • Άλφα-Λιποϊκό οξύ. Το άλφα λιποϊκό οξύ βοηθάει στη μείωση των τριγλυκεριδίων ορού, μειώνοντας την παραγωγή τους και αυξάνοντας το ρυθμό μεταβολισμού τους. Συνδυάζεται με ασφάλεια με κοινές αντιλιπιδαιμικές αγωγές.
  • Guggul. Το Guggul περιέχει τη δραστική ένωση Guggulsterones, η οποία μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων ορού, προστατεύοντας τα αγγεία από οξειδωτικές βλάβες.
  • Σκόρδο. Συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία και στην πρόληψη εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Επιδρά στην πηκτικότητα του αίματος, έχει ινωδολυτικές ιδιότητες και μειώνει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης.
  • Μαγιά κόκκινου ρυζιού. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη μείωση της ολικής και κακής χοληστερόλης (LDL). Η κύρια δραστική ένωση είναι η μονακολίνη η οποία μειώνει την ενδογενή παραγωγή χοληστερίνης στο συκώτι. Επιπλέον περιέχει ισοφλαβόνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες, ενώ συνδυάζεται σε φόρμουλες με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, συνολικά.