Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η αλλιώς γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, αποτελεί μια από τις πιο κοινές εντερικές παθήσεις, καθώς σύμφωνα με στοιχεία, απασχολεί το 10-20% του πληθυσμού παγκοσμίως. Αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο χαρακτηρίζεται έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα όπως αέρια, μετεωρισμό, κοιλιακό άλγος, κράμπες, ναυτία, διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα. Τα συμπτώματα εναλλάσσονται μεταξύ τους και υπάρχουν περίοδοι ύφεσης και έξαρσης....
Περισσότερα

ΠροΪόντα 1-16 από 52

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-34% Am Health Vivomixx 450 billion 10 sachets
Βαθμολογία:
4.8% of 5
-34% Am Health Vivomixx 112 billion 10 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-45% Probi Digestis 20 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-40% Epsilon Health Silactis 20 tabs
Βαθμολογία:
3% of 5
-30% Physis & Ideas Oreganic 30 softgels
Βαθμολογία:
4% of 5
-50% Power Health Classics Platinum Probiozen 15 tabs
-20% Bionat Colonlife 10 tabs/10 caps
-35% Quest Tumbiotix 30 caps
-40% Forte Pharma Ventre Plat 28 tabs
Βαθμολογία:
4% of 5
-35% Nature's Plus GI Natural 90 Bi-Layered tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-15% Metapharm Cellfactor Dyspesyn 50 caps
-34% Health Sign Oregano oil 10 softgels
Βαθμολογία:
5% of 5
-25% Aboca Finocarbo Plus 20 caps
-30% A. Vogel Yarrow Complex Herbal Bitters (Gastrosan) 50 ml
-25% Himalaya Gasex 100 tabs
-45% Doctor's Formulas Peptocare 30 tabs

ΠροΪόντα 1-16 από 52

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η αλλιώς γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, αποτελεί μια από τις πιο κοινές εντερικές παθήσεις, καθώς σύμφωνα με στοιχεία, απασχολεί το 10-20% του πληθυσμού παγκοσμίως. Αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο χαρακτηρίζεται έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα όπως αέρια, μετεωρισμό, κοιλιακό άλγος, κράμπες, ναυτία, διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα. Τα συμπτώματα εναλλάσσονται μεταξύ τους και υπάρχουν περίοδοι ύφεσης και έξαρσης. Δεν αποτελεί μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία, ωστόσο υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής και επηρεάζει αρνητικά τη ψυχολογία.

Αίτια

Παρά τη συχνότητα του προβλήματος δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί τα ακριβή αίτια. Οι πιο συχνοί παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση του είναι

  • Διαταραχή της περισταλτικής κίνησης του εντέρου (υπερκινητικότητα που οδηγεί σε διάρροια, υποκινητικότητα που οδηγεί σε δυσκοιλιότητα)
  • Νευρικές διαταραχές
  • Άγχος – κατάθλιψη
  • Διαταραχή της εντερικής μικροχλωρίδας
  • Διατροφή (τρόφιμα που ερεθίζουν το έντερο και προκαλούν συμπτώματα όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, σιτάρι, εσπεριδοειδή, λαχανικά που προκαλούν αέρια κ.α.)

Αντιμετώπιση 

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου αφορά αλλαγές στο τρόπος ζωής, στον τρόπο διατροφής καθώς και στην καλύτερη διαχείριση του άγχους.

Διατροφή

Ανάλογα με το είδος των συμπτωμάτων (διάρροια ή δυσκοιλιότητα), συστήνεται και διαφορετική διατροφή. Γενικές διατροφικές οδηγίες αποτελούν η αύξηση της πρόσληψη υγρών και φυτικών ινών, η μείωση τροφίμων που προκαλούν αέρια, σε περίπτωση ευαισθησίας, η μείωση ή αποφυγή της πρόσληψης γλουτένης και λακτόζης καθώς και η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs.

Συμπληρώματα διατροφής

Συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην υγεία του εντέρου, στη μείωση της φλεγμονής καθώς και στην ταχύτερη αποκατάσταση της λειτουργίας του είναι φυτικές ίνες (διαλυτές ή αδιάλυτες), προβιοτικά και πρεβιοτικά, μινθέλαιο και ριγανέλαιο, βουτυρικό οξύ, πεπτικά ένζυμα, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, αντιφλεγμονώδη βότανα (κουρκουμάς, boswelia), σιμεθικόνη και ενεργός άνθρακας.