Πεπτικό - Γαστρεντερικό

Το πεπτικό σύστημα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά συστήματα του οργανισμού. Αποτελείται από το γαστρεντερικό σωλήνα (στοματική κοιλότητα, οισοφάγος, στομάχι, λεπτό και παχύ έντερο) και από ορισμένους αδένες και όργανα που είναι συνδεδεμένοι με αυτόν (σιελογόνοι αδένες, πάγκρεας, ήπαρ, χοληφόροι πόροι). Ο κύριος ρόλος του πεπτικού συστήματος είναι η μεταφορά και η πέψη των τροφών, η αφομοίωση...
Περισσότερα

ΠροΪόντα 1-16 από 209

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-34% Health Sign L-Glutamine 125 gr
Βαθμολογία:
4.5% of 5
-34% Am Health Vivomixx 450 billion 10 sachets
Βαθμολογία:
4.8% of 5
-45% Unipharma Lacto Levure 10 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-35% Lamberts Probioguard 60 caps
Βαθμολογία:
4.6% of 5
-34% Am Health Vivomixx 112 billion 10 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-28% MedMelon Flora FMD Super 8 Plus Microbiota 30 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-30% Kaloe Aloe Gel Mastiha 1 lt
Βαθμολογία:
4.65% of 5
-30% Zeta Pharmaceuticals Prolife Lactobacilli 7 vials x 8 ml
Βαθμολογία:
5% of 5
-35% Protexin Lepicol 180 gr
Βαθμολογία:
4.65% of 5
-57% Medichrom Aloe Vera Gel plus Vitamin D 1 kg
Βαθμολογία:
4.65% of 5
-30% Protexin Bio-Kult  60 caps
Βαθμολογία:
4.5% of 5
-45% Probi Digestis 20 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-35% Lamberts Acidophilus Extra 4 (Milk Free) 60 caps
Βαθμολογία:
4% of 5
-28% MedMelon Flora FMD Super Adult Microbiota 60 caps
Βαθμολογία:
4.65% of 5
-60% Smile Probiotic 10B 10 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-25% Specchiasol Ferzym Bio 30 caps
Βαθμολογία:
4% of 5

ΠροΪόντα 1-16 από 209

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Πεπτικό - Γαστρεντερικό

Το πεπτικό σύστημα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά συστήματα του οργανισμού. Αποτελείται από το γαστρεντερικό σωλήνα (στοματική κοιλότητα, οισοφάγος, στομάχι, λεπτό και παχύ έντερο) και από ορισμένους αδένες και όργανα που είναι συνδεδεμένοι με αυτόν (σιελογόνοι αδένες, πάγκρεας, ήπαρ, χοληφόροι πόροι). Ο κύριος ρόλος του πεπτικού συστήματος είναι η μεταφορά και η πέψη των τροφών, η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών και του νερού, καθώς και η αποβολή των περιττών για το σώμα στοιχείων.

Αίτια

Οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος καθώς και τα αίτια αυτών διαφοροποιούνται ανάλογα το σημείο εντοπισμού τους. Ανάμεσα στις πιο συχνές παθήσεις του πεπτικού συστήματος είναι το πεπτικό έλκος, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, ο τυμπανισμός, η δυσπεψία, καθώς και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.

Αντιμετώπιση

Διατροφή και τρόπος ζωής

Ως γενικές οδηγίες για τη υγεία του πεπτικού συστήματος είναι η απόκτηση ενός υγιούς βάρους σώματος, η επαρκής φυσική δραστηριότητα, η μείωση του άγχους καθώς η ισορροπημένη διατροφή. Συγκεκριμένα συστήνεται άφθονη κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών, μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων, κόκκινου κρέατος και λιπαρών, καθώς και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Αντιμικροβιακή δράση (Grapefruit Seed Extract, Ρίγανη). Διαθέτουν αντιμικροβιακές και βακτηριοστατικές ιδιότητες. Δρουν κατά των ιώσεων, των βακτηριακών λοιμώξεων, των μυκητιάσεων και της παρασίτωσης.
  • Μικροβιακή χλωρίδα - Διάρροια (Προβιοτικά, Πρεβιοτικά). Ενισχύουν την εντερική μικροχλωρίδα και την ακεραιότητα του βλεννογόνου. Συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, στην καλύτερη απορρόφηση και αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών καθώς και στην αποκατάσταση μετά από εντερικές διαταραχές.
  • Επούλωση - Έλκη (Γλουταμίνη, Μαστίχα Χίου). Ενισχύουν το γαστρεντερικό σύστημα και μειώνουν την ατροφία του βλεννογόνου, επιταχύνοντας την επούλωση. Ανακουφίζουν από στομαχικές διαταραχές, βελτιώνουν την πέψη και δρουν ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
  • Δυσκοιλιότητα (Φυτικές ίνες, Ψύλλιο ή Psyllium Husk). Διαιτητικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες) που συμβάλλουν στην αύξηση του όγκου των κοπράνων, στη καλή εντερική κινητικότητα και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Tυμπανισμός - Δυσπεψία (Φυτικός Άνθρακας, Triphala, Ένζυμα). Συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη και αφομοίωση των τροφών, μειώνουν την παραγωγή αερίων, την κοιλιακή διάταση (μετεωρισμός), τις κράμπες και τα φουσκώματα.