Ουρολοίμωξη-Κυστίτιδα

Η ουρολοίμωξη προκαλείται στο ουροποιητικό σύστημα από παθογόνους μικροοργανισμούς, και κυρίως από το βακτήριο Escherichia coli - E. coli, που αποικίζει φυσιολογικά το έντερο. Εάν υπάρχει ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και ορισμένοι μικροοργανισμοί εισέρθουν από την ουρήθρα στο ουροποιητικό συστήμα, τότε δημιουργούν λοίμωξη και φλεγμονή. Τα μικρόβια που εισβάλλουν στο ουροποιητικό μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στην ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα), στην ουρήθρα...
Περισσότερα

67 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-25%
Specchiasol Nocist Prevent 24 caps
-40%
Himalaya Cystone 100 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-20%
Waterfall D-Mannose 1000 mg 50 tabs
Βαθμολογία:
4.75% of 5
-40%
Health Aid Cranberry 5000 mg standardised 60 tabs
Βαθμολογία:
4.5% of 5
-40%
Doctor's Formulas Nefrolin 100 ml
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Lamberts Cranberry Complex Powder 100 gr
Βαθμολογία:
4% of 5
-35%
Solgar Cranberry Extract with Vitamin C 60 veg.caps
-25%
Viogenesis Mannose Complex 60 caps
-35%
Lamberts Cranberry 18750 mg 60 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-25%
Unipharma Cran Fix 60 softgels
-15%
Metapharm Synosan Nehrynosan 60 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Quest Cranbiotix 240 mg 30 tabs
-45%
Now D-Mannose 500 mg 120 caps
-25%
Specchiasol Cranberry Nocist Intensive 7 sachets
Βαθμολογία:
3% of 5
-30%
A. Vogel Uva Ursi Complex 50 ml
-30%
Epsilon Health Mirtygil 60 caps
Βαθμολογία:
5% of 5

67 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Ουρολοίμωξη-Κυστίτιδα

Η ουρολοίμωξη προκαλείται στο ουροποιητικό σύστημα από παθογόνους μικροοργανισμούς, και κυρίως από το βακτήριο Escherichia coli - E. coli, που αποικίζει φυσιολογικά το έντερο. Εάν υπάρχει ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και ορισμένοι μικροοργανισμοί εισέρθουν από την ουρήθρα στο ουροποιητικό συστήμα, τότε δημιουργούν λοίμωξη και φλεγμονή. Τα μικρόβια που εισβάλλουν στο ουροποιητικό μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στην ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα), στην ουρήθρα (ουρηθρίτιδα) ή στα νεφρά (πυελονεφρίτιδα). Η ουρολοίμωξη είναι περισσότερο συχνή στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, αλλά και στις εγκύους. Επίσης επιρρεπή στις λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, συχνουρία με αποβολή πολύ μικρής ποσότητας ούρων, θολά και δύσοσμα ούρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και παρουσία αίματος ή πυρετός. Η διάγνωση της ουρολοίμωξης γίνεται με καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα από τον ουρολόγο.

Αντιμετώπιση

Αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης συστήνεται η κατανάλωση άφθονων υγρών, και οι πλύσεις με χαμομήλι. Ο ουρολόγος θα συστήσει ανάγογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων τη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικά).

Συμπληρώματα διατροφής

  • Cranberries: με τις αντιοξειδωτικές προανθοκυανιδίνες (PACs) που περιέχουν δρουν ως φυσικό αντισηπτικό στην ουροδόχο κύστη δρώντας κατά της ουρολοίμωξης και των υποτροπών της.
  • Διουρητικά και αντισηπτικά για το ουροποιητικό σύστημα βότανα: όπως το uva ursi, το solidago, η συμήδα, η τσουκνίδα, ο μαϊντανός, το σπαράγγι, ο μίσχος του κερασιού και η γιάβα αυξάνουν τη διούρηση και βοηθούν την αποβολή των μικροβίων. 
  • Τα φυσικά αντιμικροβιακά όπως το εκχύλισμα σπόρων grapefruit και η εχινάκεια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά των μικροβίων.
  • Σημαντική είναι η ισορροπία της χλωρίδας του οργανισμού που επιτυγχάνεται μέσω της λήψης ωφέλιμων προβιοτικών μικροοργανισμών και κυρίως στελεχών όπως στελέχη Lactobacilus acidophilus, plantarum, rhamnosus και casei.
  • Η μαννόζη και η n-acetyl-κυστείνη (NAC) μειώνουν την προσκόλληση βακτηριδίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, βοηθούν στον αποτελεσματικό καθαρισμό των τοιχωμάτων και στην αποτροπή υποτροπής και επαναλοίμωξης. 

Η διάγνωση είναι απαραίτητη, ενώ σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή δεν υποχωρούν, ή σε εγκύους και σε διαβητικά άτομα πρέπει να λαμβάνεται ιατρική συμβουλή.