Κατακράτηση Υγρών

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό, σε ποσοστό περίπου 70%. Το ισοζύγιο των υγρών στο σώμα μας αποτελεί ένα πολύπλοκο σύστημα, το οποίο ρυθμίζεται καθημερινά από ορμόνες, την απώλεια υγρών μέσω των ούρων και του ιδρώτα καθώς και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και υγρών μέσω της διατροφής (νερό, νάτριο, κάλιο κ.α.). Η κατακράτηση υγρών, ή κοινώς γνωστή και...
Περισσότερα

31 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-35%
Solgar Uva Ursi and Juniper Formula 100 veg.caps
-50%
Samcos Tea 4 Beauty 200 gr
Βαθμολογία:
60%
-28%
Arkocaps Pineapple - Ανανάς 90 caps
-30%
Healthia Aqua Balance 90 caps
-30%
Power Health 7 Days Water Shape Program 14 eff tabs
-40%
Forte Pharma Specific Peau d' Orange 56 tabs
-60%
Samcos CLA Lean support 1600 mg 60 softgels & Vinapple Fluid balance Detox 60 caps
Βαθμολογία:
80%
-25%
A.Vogel Calendula complex 50 ml
Βαθμολογία:
60%
-50%
Power Health Celluless 60 tabs & Celluless soap 135 gr
-55%
Samcos CLA Lean support 1600 mg 60 softgels & Vinapple Fluid balance Detox 60 caps & Tea 4 Beauty 2 x 200 gr
Βαθμολογία:
100%
-30%
Superfoods Slim Detox 300 ml
Βαθμολογία:
100%
-40%
Weleda Αγνός Χυμός Σημύδας 2 Χ 200ml & Δώρο Παγούρι 500 ml
-40%
Forte Pharma Turboslim Drink 500 ml Pineapple
Βαθμολογία:
100%
-40%
Forte Pharma Turboslim Drink 500 ml Citrus fruits
-20%
InoPlus Verbena Tea 20 gr
-15%
Λουίζα Anti Toxin Plus Drops με Πράσινο Καφέ 100 ml

31 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό, σε ποσοστό περίπου 70%. Το ισοζύγιο των υγρών στο σώμα μας αποτελεί ένα πολύπλοκο σύστημα, το οποίο ρυθμίζεται καθημερινά από ορμόνες, την απώλεια υγρών μέσω των ούρων και του ιδρώτα καθώς και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και υγρών μέσω της διατροφής (νερό, νάτριο, κάλιο κ.α.).

Η κατακράτηση υγρών, ή κοινώς γνωστή και ως οίδημα, είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός κατακρατά περισσότερο νάτριο και νερό από ότι απαιτείται. Κύριο σύμπτωμα της κατακράτησης υγρών είναι η αύξηση του σωματικού βάρους και η εμφάνιση πρηξίματος στα πόδια (γόνατα και αστραγάλους) και στη κοιλιά.

Αίτια

Τις περισσότερες των φορών, το οίδημα οφείλεται σε πολλά και διαφορετικά αίτια, όπως είναι η υπερκατανάλωση αλατιού, η μειωμένη πρόσληψη καλίου και νερού, σε κακή κυκλοφορία της λέμφου αλλά και σε παθολογικά αίτια (νεφρολoγικά, καρδιακά, κυκλοφορικά και ορμονικά προβλήματα).

Η κατακράτηση υγρών είναι πολύ συνηθισμένη στις γυναίκες πριν την περίοδο (προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο), κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και κατά την εμμηνόπαυση. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει έντονη διακύμανση των επιπέδων οιστρογόνων και της αλδοστερόνης στο αίμα, ορμόνες οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ισοζυγίου υγρών στο σώμα. Τόσο στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο όσο και στην εγκυμοσύνη, το πρόβλημα είναι παροδικό και το οίδημα σταδιακά υποχωρεί.

Αντιμετώπιση 

Σε υγιή άτομα, η αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη διατροφή και την πρόσληψη νερού. Εάν όμως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο είναι απαραίτητη η συμβουλή γιατρού. Επίσης άτομα με οιδήματα τα οποία οφείλονται σε παθολογικά αίτια ή σε λήψη φαρμάκων, όπως επίσης και οι γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να απευθύνονται στον ιατρό τους.

Διατροφή 

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τροποποιήσεις στην καθημερινή διατροφή και στη φυσική δραστηριότητα. Η μείωση της κατανάλωσης νατρίου (αλατιού) και ζάχαρης καθώς και η αύξηση της πρόσληψης καλίου από τις τροφές (λαχανικά και φρούτα), είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η άφθονη κατανάλωση υγρών και κυρίως νερού, με ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης αλκοόλ.

Άσκηση

Εξίσου σημαντική είναι η κίνηση και κυρίως η αποφυγή της ακινησίας και της ορθοστασίας. Η συστηματική άσκηση βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνοντας σημαντικά την ένταση του οιδήματος. Η τοποθέτηση των ποδιών ψηλά ανά διαστήματα καθώς και το λεμφικό μασάζ βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία της λέμφου και στη μείωση της κατακράτησης υγρών.

Συμπληρώματα διατροφής

Τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής με πράσινο καφέ (green coffee) και πράσινο τσάι (green tea) όπως και τα διουρητικά βότανα (solidago, σημύδα, τσουκνίδα, μαϊντανός, ταραξάκος (dandelion), αγριοκυπάρισσο (juniper), μίσχος κερασιού, φραγκόσυκο, κολλιτσίδα, horsetail) επαναφέρουν με φυσικό τρόπο την ισορροπία των υγρών στο σώμα και μειώνουν σημαντικά την παροδική κατακράτηση υγρών.