Γλουτένη Δυσπεψία

Η κοιλιοκάκη, ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη, αποτελεί μια αυτοάνοση κληρονομική πάθηση του λεπτού εντέρου και αφορά τη αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται κυρίως στα σιτηρά, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Αίτια Σύμφωνα με μελέτες περίπου 1 στα 100 άτομα πάσχει από κοιλιοκάκη. Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση και ουσιαστικά αποτελεί...
Περισσότερα

7 είδη

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-15%
Metapharm Merosyn Disanex-Komplex 30 tabs
-35%
Nature's Plus Chewable Papaya Enzyme 180 tabs
-25%
Dynamic Enzymes Gluten Plus 30 caps
-10%
Enzymedica Digest Spectrum 30 caps
-45%
Now Gluten Digest Enzymes 60 vcaps
-15%
Unipharma Gluten fix 25 caps
-10%
Enzymedica GlutenEase Extra Strenght 30 caps

7 είδη

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Η κοιλιοκάκη, ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη, αποτελεί μια αυτοάνοση κληρονομική πάθηση του λεπτού εντέρου και αφορά τη αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται κυρίως στα σιτηρά, στη σίκαλη και στο κριθάρι.

Αίτια

Σύμφωνα με μελέτες περίπου 1 στα 100 άτομα πάσχει από κοιλιοκάκη. Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση και ουσιαστικά αποτελεί την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού (παραγωγή αντι-γλιαδινικών αντισωμάτων) μετά την κατανάλωση γλιαδίνης. Χαρακτηρίζεται από εντερική φλεγμονή, καταστροφή των εντερικών λαχνών, διάρροια και επηρεάζεται σημαντικά η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής.

Αντιμετώπιση

Η κοιλιοκάκη δεν θεραπεύεται. Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη θα πρέπει να ακολουθούν εφ' όρου ζωής δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να ελαχιστοποιήσει έως και εξαλέιψει τα συμπτώματα. Καθώς η γλουτένη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, καλό θα ήταν να ελέγχεται η διατροφική ετικέτα και να καταναλώνονται τρόφιμα τα οποία έχουν τη σήμανση "Gluten free" ή "Ελεύθερο γλουτένης".

Άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη μπορούν να ακολουθούν μια λιγότερο αυστηρή και περιοριστική δίαιτα και μπορούν να ωφεληθούν από τη λήψη πεπτικών ενζύμων, τα οποία βοηθούν στην πέψη των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων της τροφής.