Γλουτένη Δυσπεψία

Η κοιλιοκάκη, ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη, αποτελεί μια αυτοάνοση κληρονομική πάθηση του λεπτού εντέρου και αφορά τη αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται κυρίως στα σιτηρά, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Αίτια Σύμφωνα με μελέτες περίπου 1 στα 100 άτομα πάσχει από κοιλιοκάκη. Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση και ουσιαστικά αποτελεί...
Περισσότερα

6 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-30% Nature's Plus Chewable Papaya Enzyme 180 tabs
Nature's Plus Chewable Papaya Enzyme 180 tabs
-15% Enzymedica GlutenEase Extra Strenght 30 caps
Enzymedica GlutenEase Extra Strenght 30 caps
-25% Dynamic Enzymes Gluten Plus 30 caps
Dynamic Enzymes Gluten Plus 30 caps
-15% Unipharma Gluten fix 25 caps
Unipharma Gluten fix 25 caps
-15% Enzymedica Digest Spectrum 30 caps
Enzymedica Digest Spectrum 30 caps
-15% Metapharm Merosyn Disanex-Komplex 30 tabs
Metapharm Merosyn Disanex-Komplex 30 tabs

6 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Γλουτένη Δυσπεψία

Η κοιλιοκάκη, ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη, αποτελεί μια αυτοάνοση κληρονομική πάθηση του λεπτού εντέρου και αφορά τη αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται κυρίως στα σιτηρά, στη σίκαλη και στο κριθάρι.

Αίτια

Σύμφωνα με μελέτες περίπου 1 στα 100 άτομα πάσχει από κοιλιοκάκη. Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση και ουσιαστικά αποτελεί την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού (παραγωγή αντι-γλιαδινικών αντισωμάτων) μετά την κατανάλωση γλιαδίνης. Χαρακτηρίζεται από εντερική φλεγμονή, καταστροφή των εντερικών λαχνών, διάρροια και επηρεάζεται σημαντικά η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής.

Αντιμετώπιση

Η κοιλιοκάκη δεν θεραπεύεται. Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη θα πρέπει να ακολουθούν εφ' όρου ζωής δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να ελαχιστοποιήσει έως και εξαλέιψει τα συμπτώματα. Καθώς η γλουτένη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, καλό θα ήταν να ελέγχεται η διατροφική ετικέτα και να καταναλώνονται τρόφιμα τα οποία έχουν τη σήμανση "Gluten free" ή "Ελεύθερο γλουτένης".

Άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη μπορούν να ακολουθούν μια λιγότερο αυστηρή και περιοριστική δίαιτα και μπορούν να ωφεληθούν από τη λήψη πεπτικών ενζύμων, τα οποία βοηθούν στην πέψη των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων της τροφής.