Έρπης

Ο όρος έρπης αναφέρεται σε μια ομάδα ιών που διαφοροποιούνται ανάλογα τον τύπου του ιού και το σημείο εκδήλωσης του (Herpes Simplex Virus 1 - ΗSV1 και Herpes Simplex Virus 2 - HSV2) . Ο επιχείλιος έρπης αποτελεί την πιο συχνή ιογενή λοίμωξη σε σχέση με τον έρπη γεννητικών οργάνων και τον έρπη ζωστήρα. Εκδηλώνεται στην ευρύτερη περιοχή της στοματικής κοιλότητας και οφείλεται στον ιό HSV-1 .

Αίτια

Η επιμόλυνση του επιχείλιου έρπη είναι πολύ εύκολη καθώς μεταφέρεται μέσω της επαφής του προσώπου και των φιλιών. Ο ιός προσβάλλει τα νευρικά και επιθηλιακά κύτταρα κατά την πρώτη επαφή και εκεί αδρανοποιείται. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μειωμένη ανοσοποίηση, άγχος, αυξημένη υγρασία και κακή στοματική υγιεινή, ο ιός ξυπνά και εκδηλώνεται με μια σειρά από ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως φουσκάλες, πόνο, κνησμό, έλκος και πυρετό.

Αντιμετώπιση

Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε 1-2 εβδομάδες. Αντιιικές κρέμες βοηθούν στην καταστολή του ιού εφόσον εφαρμοστούν τις πρώτες ώρες εκδήλωσης των συμπτωμάτων. Εναλλακτικές θεραπείες αποτελούν:

  • Λυσίνη. Αμινοξύ το οποίο βοηθά στην αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη εμφάνισης του έρπητα μπλοκάροντας τους μηχανισμούς αναπαραγωγής του ιού.
  • Πρόπολη. Φυσική ουσία από τις μέλισσες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Μειώνει το χρόνο επούλωσης των πληγών και λειτουργεί προστατευτικά για τα χείλη.
  • Ψευδάργυρος. Ιχνοστοιχείο με αντιοξειδωτική δράση που βοηθά στην επούλωση των πληγών και στη μείωση των συμπτωμάτων του ιού. Συνδυάζεται με τη λυσίνη και συνήθως εφαρμόζεται τοπικά σε κρέμες/γέλες.
  • Βάλσαμο λεμονιού (Melissa officinalis). Βοηθά στην ταχύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα, μειώνει την ερυθρότητα και το οίδημα της περιοχής.
  • Επιχείλια επιθέματα. Λειτουργούν προστατευτικά ως προς της πληγές, προλαμβάνουν από επιμόλυνση και μετάδοση του ιού.
  • Οινόπνευμα. Βοηθά στη καταστολή του ιού.

14 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
-35%
Solgar L-Lysine 500 mg  50 veg.caps
-35%
Solgar L-Lysine 1000 mg 50 tabs
-35%
Lamberts L-Lysine 500 mg 120 tabs
-30%
Quest L-Lysine 500 mg 60 tabs
-25%
A. Vogel Bio-Propolis Lip care ointment 2 gr
Hartmann Dermaplast Hydro Επίθεμα για τον επιχείλιο έρπητα 16τεμ
-27%
Compeed Herpes Επιχείλιος έρπης 15 invisible patches
-35%
Apivita Herbal cream Propolis 40 ml
-45%
Now L-Lysine 500 mg 100 caps
-25%
Specchiasol Propoli cream 100 ml
-25%
Hubner Silicea Cold Sore Lip gel 2 gr
-20%
Fadopharm Synergy Derm Herpes 15 ml
-30%
Nature's Plus L-Lysine 500 mg 90 caps
-25%
Viogenesis L-Lysine 1000 mg 100 tabs

14 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα