Δυσκοιλιότητα

Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται ο μειωμένος αριθμός εντερικών κενώσεων (<3 εβδομάδα). Εάν και δεν υπάρχει καθορισμένη συχνότητα εντερικών κενώσεων, φυσιολογικά κυμαίνεται από 3 φορές την ημέρα έως 3 φορές την εβδομάδα. Η μειωμένη εντερική κινητικότητα, οδηγεί σε αραιές κενώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από σκληρά και αφυδατωμένα κόπρανα. Κατηγοριοποιείται σε οξεία ή χρόνια, ανάλογα τη διάρκεια και τη χρονιότητα του προβλήματος.

Αίτια - συμπτώματα

Τα πιο κοινά αίτια δυσκοιλιότητας αποτελούν ο τρόπος ζωής και διατροφής. Η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών (<25γρ./ημέρα), η καθιστική ζωή, η αφυδάτωση, η καθυστερημένη κένωση του εντέρου, καθώς και η αλλαγή περιβάλλοντος (ταξίδια) μπορούν να μεταβάλουν την κινητικότητά του εντέρου και να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Πιο σπάνιες περιπτώσεις οι οποίες επίσης μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα αποτελούν η εγκυμοσύνη, ο καρκίνος, το ευερέθιστό έντερο, νευρολογικές παθήσεις και ορισμένα φάρμακα.

Αντιμετώπιση

Διατροφή και τρόπος ζωής

Η αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής αποτελούν το βασικότερο άξονα αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας και αφορά την αυξημένη πρόσληψη υγρών και φυτικών ινών (διαλυτών και αδιάλυτων) μέσω των τροφών καθώς και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Συμπληρώματα διατροφής

Καθώς πολλές φορές η διατροφή δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί κατάλληλα η δυσκοιλιότητα, συστήνεται παράλληλα η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, όπως:

  • Προβιοτικά. Φιλικά βακτήρια τα οποία αποκαθιστούν τη λειτουργία του εντέρου και βοηθούν καλύτερη κινητικότητά του. Συστήνονται σε περιπτώσεις ήπιας έως μέτριου βαθμού δυσκοιλιότητας (στελέχη Lactobacillus, Bifidobacteria και Sacchromyces boulardi) σε συνδυασμό με πρεβιοτικά. Κατάλληλα για χρόνια και οξεία δυσκοιλιότητα.
  • Ωσμωτικά υπακτικά. Ουσίες οι οποίες απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού, μαλακώνουν τη μάζα των κοπράνων και αυξάνουν τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου (μακρογόλη, πολυαιθυλενογλυκόλη - Peg, λακτουλόζη, γλυκερίνη). Κατάλληλα για χρόνια και οξεία δυσκοιλιότητα.
  • Αυξητικά του όγκου των κοπράνων. Φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες) οι οποίες απορροφούν μόρια νερού στο μόριο τους αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων. Αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου, βοηθώντας τη διάβαση των κοπράνων από τον εντερικό σωλήνα (λιναρόσπορος, ψύλλιο, γλυκομμανάνη, φυτικές ίνες, τριγονέλλα, πίτουρο βρώμη κ.α.). Κατάλληλα για χρόνια και οξεία δυσκοιλιότητα.
  • Ενεργοποιητές της κένωσης του εντέρου. Χρησιμοποιούνται συνήθως για την άμεση αντιμετώπιση της περιστασιακής και σοβαρής δυσκοιλιότητας. Η αυξημένη και παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει εντερικό πόνο, αφυδάτωση και διαταραχές ηλεκτρολυτών (Σέννα, Cascara Sagrada, αλόη βέρα)

 Άλλες ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κινητικότητα και αποτοξίνωση του εντέρου είναι το οξείδιο του μαγνήσιου και το καστορέλαιο.

73 Προϊόντα

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
-35%
Solgar Multiple Fibre Formula 120 veg.caps
-35%
Solgar Oat Bran 750 mg 100 tabs
-35%
Solgar Psyllium Husk Fibre 500 mg 200 veg.caps
-35%
Solgar Psyllium Husks Fibre powder 168 gr
-35%
Solgar Psyllium Husk Fibre powder 280 gr
-30%
Optima Maxicol Powder 375 gr
-30%
Optima Maxicol 120 Vegicaps
-30%
Health Aid Vegilax 30 tabs
-30%
Health Aid Psyllium Husk 1000 mg 60 caps
-30%
Health Aid Psyllium Husk Fibre Powder 300 gr
-30%
Nature's Plus Cascara Sagrada 100 mg 60 veg.caps
-20%
Aboca Sollievo Bio 45 tabs
-28%
Arkocaps Arkotransit 80caps
-25%
A. Vogel Linoforce 70 gr
-20%
Laxfruit Probiotic 10 κύβοι για δυσκοιλιότητα
-20%
Ortis Ortisan 20 Δισκία

73 Προϊόντα

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα