Δυσκοιλιότητα

Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται ο μειωμένος αριθμός εντερικών κενώσεων (<3 εβδομάδα). Εάν και δεν υπάρχει καθορισμένη συχνότητα εντερικών κενώσεων, φυσιολογικά κυμαίνεται από 3 φορές την ημέρα έως 3 φορές την εβδομάδα. Η μειωμένη εντερική κινητικότητα, οδηγεί σε αραιές κενώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από σκληρά και αφυδατωμένα κόπρανα. Κατηγοριοποιείται σε οξεία ή χρόνια, ανάλογα τη διάρκεια και τη χρονιότητα του προβλήματος. Αίτια -...
Περισσότερα

76 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-20%
Ortis Ortisan 30 & 10 tabs
-25%
Epsilon Health Effecol Junior 12 sachets x 6.5 gr
-25%
Epsilon Health Effecol 12 sachets x 13.3 gr
Βαθμολογία:
60%
-25%
Zeta Pharmaceuticals Zetalax 6 suppositories x 9 gr
-10%
Aboca Leviaclis Pediatric 6 suppositories of 5 gr
-10%
Aboca Leviaclis Adult 6 suppositories of 10 gr
-20%
Laxfruit Probiotic για τη δυσκοιλιότητα 20 chewable tabs
-40%
Power Health Classics Platinum Nutralax 20 caps
-30%
Bio-Health Cassilax 30 tabs
-25%
Βιο-Αγρός Psyllium σκόνη 150 gr
Βαθμολογία:
100%
-35%
Intermed Eva Lax Υπόθετα 10 supps
-20%
Intermed Medilax N υπόθετα 10 supps
-20%
Intermed Medilax N παιδικά υπόθετα 10 supps
-25%
Cosval Regula powder 100 gr
-20%
Ortis Ortisan Transiplus 18 tabs
-50%
Now Magnesium Oxide powder 227 gr

76 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται ο μειωμένος αριθμός εντερικών κενώσεων (<3 εβδομάδα). Εάν και δεν υπάρχει καθορισμένη συχνότητα εντερικών κενώσεων, φυσιολογικά κυμαίνεται από 3 φορές την ημέρα έως 3 φορές την εβδομάδα. Η μειωμένη εντερική κινητικότητα, οδηγεί σε αραιές κενώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από σκληρά και αφυδατωμένα κόπρανα. Κατηγοριοποιείται σε οξεία ή χρόνια, ανάλογα τη διάρκεια και τη χρονιότητα του προβλήματος.

Αίτια - συμπτώματα

Τα πιο κοινά αίτια δυσκοιλιότητας αποτελούν ο τρόπος ζωής και διατροφής. Η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών (<25γρ./ημέρα), η καθιστική ζωή, η αφυδάτωση, η καθυστερημένη κένωση του εντέρου, καθώς και η αλλαγή περιβάλλοντος (ταξίδια) μπορούν να μεταβάλουν την κινητικότητά του εντέρου και να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Πιο σπάνιες περιπτώσεις οι οποίες επίσης μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα αποτελούν η εγκυμοσύνη, ο καρκίνος, το ευερέθιστό έντερο, νευρολογικές παθήσεις και ορισμένα φάρμακα.

Αντιμετώπιση

Διατροφή και τρόπος ζωής

Η αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής αποτελούν το βασικότερο άξονα αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας και αφορά την αυξημένη πρόσληψη υγρών και φυτικών ινών (διαλυτών και αδιάλυτων) μέσω των τροφών καθώς και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Συμπληρώματα διατροφής

Καθώς πολλές φορές η διατροφή δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί κατάλληλα η δυσκοιλιότητα, συστήνεται παράλληλα η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, όπως:

  • Προβιοτικά. Φιλικά βακτήρια τα οποία αποκαθιστούν τη λειτουργία του εντέρου και βοηθούν καλύτερη κινητικότητά του. Συστήνονται σε περιπτώσεις ήπιας έως μέτριου βαθμού δυσκοιλιότητας (στελέχη Lactobacillus, Bifidobacteria και Sacchromyces boulardi) σε συνδυασμό με πρεβιοτικά. Κατάλληλα για χρόνια και οξεία δυσκοιλιότητα.
  • Ωσμωτικά υπακτικά. Ουσίες οι οποίες απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού, μαλακώνουν τη μάζα των κοπράνων και αυξάνουν τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου (μακρογόλη, πολυαιθυλενογλυκόλη - Peg, λακτουλόζη, γλυκερίνη). Κατάλληλα για χρόνια και οξεία δυσκοιλιότητα.
  • Αυξητικά του όγκου των κοπράνων. Φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες) οι οποίες απορροφούν μόρια νερού στο μόριο τους αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων. Αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου, βοηθώντας τη διάβαση των κοπράνων από τον εντερικό σωλήνα (λιναρόσπορος, ψύλλιο, γλυκομμανάνη, φυτικές ίνες, τριγονέλλα, πίτουρο βρώμη κ.α.). Κατάλληλα για χρόνια και οξεία δυσκοιλιότητα.
  • Ενεργοποιητές της κένωσης του εντέρου. Χρησιμοποιούνται συνήθως για την άμεση αντιμετώπιση της περιστασιακής και σοβαρής δυσκοιλιότητας. Η αυξημένη και παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει εντερικό πόνο, αφυδάτωση και διαταραχές ηλεκτρολυτών (Σέννα, Cascara Sagrada, αλόη βέρα)

 Άλλες ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κινητικότητα και αποτοξίνωση του εντέρου είναι το οξείδιο του μαγνήσιου και το καστορέλαιο.