Δυσκοιλιότητα

Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται ο μειωμένος αριθμός εντερικών κενώσεων (<3 εβδομάδα). Εάν και δεν υπάρχει καθορισμένη συχνότητα εντερικών κενώσεων, φυσιολογικά κυμαίνεται από 3 φορές την ημέρα έως 3 φορές την εβδομάδα. Η μειωμένη εντερική κινητικότητα, οδηγεί σε αραιές κενώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από σκληρά και αφυδατωμένα κόπρανα. Κατηγοριοποιείται σε οξεία ή χρόνια, ανάλογα τη διάρκεια και τη χρονιότητα του προβλήματος. Αίτια -...
Περισσότερα

71 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-25%
Epsilon Health Effecol 12 sachets x 13.3 gr
Βαθμολογία:
3% of 5
-25%
Epsilon Health Effecol Junior 12 sachets x 6.5 gr
-20%
Cosval Regula 30 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-25%
Aboca Sollievo Bio 45 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-25%
Βιο-Αγρός Psyllium σκόνη 150 gr
Βαθμολογία:
4.65% of 5
-25%
Laxfruit Probiotic Granelli 50 gr/100 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-20%
Cosval Regula syrup 175 ml
Βαθμολογία:
5% of 5
-20%
Evolution Slimming Detox Plus 90 caps
Βαθμολογία:
4.5% of 5
-50%
ESI Colon Cleanse 30 tabs
-40%
Benegast Regulamine 30 sticks x 6 gr
-20%
Cosval Regula powder 100 gr
-25%
Viogenesis Magnesium Oxide Powder 200 gr
Βαθμολογία:
5% of 5
-50%
Now Cascara Sagrada 450 mg 100 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-30%
Specchiasol Cotidierbe 45 tabs
-28%
Dulcosoft πόσιμο διάλυμα Macrogol 4000 250 ml
Βαθμολογία:
4% of 5
-25%
Epsilon Health Effecol Fiber 14 sachets x 30 ml

71 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Δυσκοιλιότητα

Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται ο μειωμένος αριθμός εντερικών κενώσεων (<3 εβδομάδα). Εάν και δεν υπάρχει καθορισμένη συχνότητα εντερικών κενώσεων, φυσιολογικά κυμαίνεται από 3 φορές την ημέρα έως 3 φορές την εβδομάδα. Η μειωμένη εντερική κινητικότητα, οδηγεί σε αραιές κενώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από σκληρά και αφυδατωμένα κόπρανα. Κατηγοριοποιείται σε οξεία ή χρόνια, ανάλογα τη διάρκεια και τη χρονιότητα του προβλήματος.

Αίτια - συμπτώματα

Τα πιο κοινά αίτια δυσκοιλιότητας αποτελούν ο τρόπος ζωής και διατροφής. Η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών (<25γρ./ημέρα), η καθιστική ζωή, η αφυδάτωση, η καθυστερημένη κένωση του εντέρου, καθώς και η αλλαγή περιβάλλοντος (ταξίδια) μπορούν να μεταβάλουν την κινητικότητά του εντέρου και να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Πιο σπάνιες περιπτώσεις οι οποίες επίσης μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα αποτελούν η εγκυμοσύνη, ο καρκίνος, το ευερέθιστό έντερο, νευρολογικές παθήσεις και ορισμένα φάρμακα.

Αντιμετώπιση

Διατροφή και τρόπος ζωής

Η αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής αποτελούν το βασικότερο άξονα αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας και αφορά την αυξημένη πρόσληψη υγρών και φυτικών ινών (διαλυτών και αδιάλυτων) μέσω των τροφών καθώς και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Προβιοτικά. Φιλικά βακτήρια τα οποία αποκαθιστούν τη λειτουργία του εντέρου και βοηθούν καλύτερη κινητικότητά του. Συστήνονται σε περιπτώσεις ήπιας έως μέτριου βαθμού δυσκοιλιότητας (στελέχη Lactobacillus, Bifidobacteria και Sacchromyces boulardi) σε συνδυασμό με πρεβιοτικά. Κατάλληλα για χρόνια και οξεία δυσκοιλιότητα.
  • Ωσμωτικά υπακτικά. Ουσίες οι οποίες απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού, μαλακώνουν τη μάζα των κοπράνων και αυξάνουν τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου (μακρογόλη, πολυαιθυλενογλυκόλη - Peg, λακτουλόζη, γλυκερίνη). Κατάλληλα για χρόνια και οξεία δυσκοιλιότητα.
  • Αυξητικά του όγκου των κοπράνων. Φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες) οι οποίες απορροφούν μόρια νερού στο μόριο τους αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων. Αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου, βοηθώντας τη διάβαση των κοπράνων από τον εντερικό σωλήνα (λιναρόσπορος, ψύλλιο, γλυκομμανάνη, φυτικές ίνες, τριγονέλλα, πίτουρο βρώμη κ.α.). Κατάλληλα για χρόνια και οξεία δυσκοιλιότητα.
  • Ενεργοποιητές της κένωσης του εντέρου. Χρησιμοποιούνται συνήθως για την άμεση αντιμετώπιση της περιστασιακής και σοβαρής δυσκοιλιότητας. Η αυξημένη και παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει εντερικό πόνο, αφυδάτωση και διαταραχές ηλεκτρολυτών (Σέννα, Cascara Sagrada, αλόη βέρα)

 Άλλες ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κινητικότητα και αποτοξίνωση του εντέρου είναι το οξείδιο του μαγνήσιου και το καστορέλαιο.