tilefono
Τηλεφωνικές Παραγγελίες & Εξυπηρέτηση:  2310.444.422
contact us

dwrean-metaforika

Το καλάθι μου
cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.
 x 

Υπάρχουν 0 προϊόντα στο καλάθι

Διάρροια

   Η διάρροια είναι μια δυσάρεστη κατάσταση η οποία ενδέχεται να οφείλεται σε κάποια λοίμωξη του εντέρου και συνήθως αποτελεί σύμπτωμα και όχι αίτιο. Χαρακτηρίζεται από αύξηση του όγκου και της υδαρότητας των κοπράνων καθώς και αύξηση της κινητικότητα τους εντέρου.

Τύποι διάρροιας

   Ανάλογα με τη διάρκεια της διάρροιας μπορεί να χαρακτηριστεί ως οξεία η χρόνια. Η οξεία διάρροια έχει απότομη έναρξη και συνήθως υποχωρεί σε διάστημα 1 εβδομάδας. Εν αντιθέσει, η χρόνια διάρροια ή αλλιώς γνωστό και ως χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο, διαρκεί για διάστημα άνω των 2 εβδομάδων.

Συμπτώματα

   Ανάλογα το αίτιο που την προκαλεί συνοδεύεται και από διαφορετικά συμπτώματα. Ανάμεσα στα πιο κοινά είναι:

  • Χαλαρά και υδαρή κόπρανα
  • Ναυτία
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Κοιλιακές κράμπες
  • Τυμπανισμό
  • Κολικός – πόνος στην άνω και κάτω κοιλία
  • Επιτακτική ανάγκη για αφόδευση

   Επιπλέον καθώς τις περισσότερες φορές η διάρροια αποτελεί αποτέλεσμα λοίμωξης/μόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς ενδέχεται να συνυπάρχει πυρετός.

   Η πιο σημαντική επίπτωση της διάρροιας και ιδιαίτερα της χρόνιας είναι η αφυδάτωση, καθώς μπορεί να έχει έως και θανάσιμη κατάληξη εάν δεν αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Η αφυδάτωση και η διαταραχή ηλεκτρολυτών δεν είναι κάτι το οποίο προκαλεί συμπτώματα γι’ αυτό το λόγο, συχνά, διαφεύγει προσοχής και σημασίας. Τα πιο συχνά συμπτώματα σοβαρής αφυδάτωσης είναι η μεγάλη δίψα, το ξηρό στόμα και δέρμα, τα σκουρόχρωμα ούρα, κόπωση, αδυναμία και ζαλάδα.

Αίτια διάρροιας

   Οι λόγοι εμφάνισης διάρροιας ποικίλουν και απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα το πρωτοπαθές αίτιο. Συνήθως η οξεία διάρροια μπορεί να οφείλεται στη λήψη αντιβίωσης, σε εντεροτοξίνες (Escerichiacoli), σε τροφική δηλητηρίαση ή ακόμη σε μόλυνση από σαλμονέλλα.

   Το χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο ενδέχεται να οφείλεται σε μόλυνση από παθογόνους οργανισμούς όπως EscherichiaColiή Campylobacterspp, παράσιτα, HIV, σαλμονέλλα, μυκοβακτήρια ή σε φλεγμονώδεις εντεροπάθειες όπως είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η νόσος του Crohn.

   Άλλα κοινά αίτια είναι η αλλεργία σε κάποιο συστατικό της τροφής ή δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη, η μεγάλη πρόσληψη φρουκτόζης και γλυκαντικών υλών, η εγκυμοσύνη

Διάγνωση

   Η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση της διάρροιας απαιτεί την αναγνώριση του εκλυτικού παράγοντα, δηλαδή της αιτίας που προκάλεσε την γαστρεντερική διαταραχή. Οι πιο κοινές εξετάσεις αφορούν ανάλυση αίματος και κοπράνων ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται κολονοσκόπηση.

Αντιμετώπιση

   Η αντιμετώπιση της διάρροιας διαφοροποιείται ανάλογα το αίτιο. Σε ιογενείς και βακτηριακές μολύνσεις πολλές φορές απαιτείται η λήψη αντιβίωσης.

Αναπλήρωση υγρών
   Η αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών είναι ίσως το πιο σημαντικό όσον αφορά την αντιμετώπιση της διάρροιας. Η αναπλήρωση των υγρών δε εξασφαλίζεται με τη λήψη νερού, καθώς το νερό δεν αρκεί για να αναπληρωθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρολύτες, ενώ ενδεχομένως να η μεγάλη λήψη νερού να προκαλέσει ναυτία και να επιτείνει τη διάρροια.

   Η λήψη διαλύματος ηλεκτρολυτών θα βοηθήσει τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της αφυδάτωσης. Σημαντικοί ηλεκτρολύτες που χάνονται σε μεγάλο βαθμό και πρέπει να αποκατασταθούν αποτελούν το κάλιο, το νάτριο, το χλώριο παρουσία γλυκόζης για καλύτερη και μέγιστη απορρόφηση.

Διάρροια και διατροφή
   Παρόλο που η λήψη γλυκόζης είναι απαραίτητη για την απορρόφηση των ηλεκτρολυτών σε περιπτώσεις αφυδάτωσης, διαλύματα που έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις (μεγάλη ωσμωτικότητα) ενδέχεται να επιτείνουν το πρόβλημα. Στην οξεία φάση, να αποφεύγεται η μεγάλη λήψη φρούτων και λαχανικών, οι πολλές αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι χυμοί και τα ροφήματα που περιέχουν υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης ή ζάχαρης καθώς και λακτόζης (π.χ. γάλα, γιαούρτι).

Προβιοτικά – Πρεβιοτικα
   Ωφέλιμα βακτήρια που συμβιώνουν με τον άνθρωπο και βελτιώνουν τη γαστρεντερική λειτουργία, ανταγωνίζονται τα παθογόνα βακτήρια και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας το χρόνο ανάρρωσης και την ενταση των συμπτωμάτων. Η λήψη προβιοτικών συστήνεται να γίνεται με ταυτόχρονη λήψη πρεβιοτικών ινών για καλύτερη δράση και πιο γρήγορη αποκατάσταση της εντερικής μικροχλωρίδας.

Διοσμεκτίτης
   Αποτελεί ένα φυσικό στοιχείο – σύμπλοκο (diosmectite) από μαγνήσιο και πυριτικό αργίλιο που έχει προσροφητικές ιδιότητες. Βοηθάει στη μείωση της διάρροιας με απόλυτα φυσικό τρόπο ενώ ανακουφίζει και από γαστρεντερικά συμπτώματα και διαταραχές εντερικού τύπου (ευερέθιστο έντερο μετεωρισμός). Προσοχή στη λήψη φαρμακευτική αγωγής, καθώς η ταυτόχρονη λήψη ενδέχεται να μείωση τη δραστικότητά της.

Αποτελέσματα 1 - 15 από 56
-15%

Agan Travel-Med Colon Balance 10 vcaps

Για την εξισορρόπιση της χλωρίδας του εντέρου κατά της ταξιδιωτική διάρροιας

5,02 €
5,90 €
-25%

Am Health Vivomixx 112 billion 10 caps

Για τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

8,53 €
11,37 €
-30%

Am Health Vivomixx 450 billion 10 sachets

Για τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

20,65 €
29,50 €
-28%

Arkocaps Arkolevure 50caps

Διέγερση ανοσοποιητικού, διάρροιες

9,45 €
13,12 €
-40%

Benegast Dimexanol 10 eff tabs

Θεραπεύει τη διάρροια και ενυδατώνει

6,58 €
10,96 €
-20%

Biogaia Protectis Child 7 sachets

Πόσιμο προβιοτικό διάλυμα με ηλεκτρολύτες και ψευδάργυρο κατά της διάρροιας για ...

7,60 €
9,50 €
-20%

Biogaia Protectis Family 7 sachets orange

Πόσιμο προβιοτικό διάλυμα με ηλεκτρολύτες και ψευδάργυρο κατά της διάρροιας

7,60 €
9,50 €
-25%

Cosval Floramax 30 Caps

Συμβάλλει στη γρήγορη αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας

14,18 €
18,90 €
-25%

Cosval Floramax Fast 7amp 10ml

Γρήγορη αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας

14,18 €
18,90 €
-28%

Elpen Almora Plus 12 sachets

Πόσιμο διάλυμα ηλεκτρολυτών για τη διάρροια

4,67 €
6,49 €
-25%

Epsilon Health Diolin liquid 12 sachets x 15 gr

Δρα κατά της διάρροιας

5,99 €
7,99 €
-25%

Epsilon Health Infacalm drops 20 ml

Σταγόνες για τους βρεφικούς κολικούς

7,00 €
9,33 €
-40%

Health Aid TravelProbio 15 caps

Φόρμουλα προβιοτικών και πρεβιοτικών για την υγεία του εντέρου

7,62 €
12,70 €
-40%

Health Aid Zinc Gluconate 70 mg 90 tabs

Γλυκονικός ψευδάργυρος για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού

9,12 €
15,20 €
-25%

Healthia Alpha Probiotica 230 mg 30 caps

Φόρμουλα 8 προβιοτικών στελεχών

22,13 €
29,50 €
Αποτελέσματα 1 - 15 από 56
Υποστήριξη Vita4you
Αφήστε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσουμε το ταχύτερο δυνατό.
Είσαι ο/η *
Παρακαλώ γράψε το όνομα σου
Παρακαλώ γράψε το e-mail σου