Διάρροια

Ως διάρροια ορίζεται η αύξηση της υδαρότητας των κοπράνων, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κινητικότητας του εντέρου. Η αυξημένη περισταλτικότητα του εντέρου οδηγεί σε γρήγορη διάβαση των τροφίμων από το γαστρεντερικό σωλήνα. Το έντερο δεν προλαβαίνει να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και το νερό με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος αριθμός κενώσεων. Κατηγοριοποιείται σε δύο τύπους, τη χρόνια και την...
Περισσότερα

80 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-34%
Health Sign L-Glutamine 125 gr
Βαθμολογία:
4.5% of 5
-34%
Am Health Vivomixx 450 billion 10 sachets
Βαθμολογία:
5% of 5
-45%
Unipharma Lacto Levure 10 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-34%
Am Health Vivomixx 112 billion 10 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-40%
Doctor's Formulas Enteroactin 30 caps
Βαθμολογία:
4.5% of 5
-32%
Viogenesis Colostrum Bio 120 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Lamberts L-Glutamine powder 500 gr
Βαθμολογία:
4% of 5
-35%
Lanes ProbioAde 20 tabs
Βαθμολογία:
4% of 5
-25%
Viogenesis L-Glutamine powder 250 gr
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Solgar Zinc Picolinate 22 mg 100 tabs
-35%
Lamberts L-Glutamine 500 mg 90 caps
Βαθμολογία:
4.35% of 5
-35%
Lamberts Zinc Citrate 25 mg 120 tabs
-50%
Now Zinc Picolinate 50 mg 60 caps
-50%
Now Colostrum 500 mg 120 caps
-25%
Elpen Almora Plus 12 sachets
-25%
Viogenesis Colostrum Liquid Bio 125 ml
Βαθμολογία:
5% of 5

80 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Διάρροια

Ως διάρροια ορίζεται η αύξηση της υδαρότητας των κοπράνων, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κινητικότητας του εντέρου. Η αυξημένη περισταλτικότητα του εντέρου οδηγεί σε γρήγορη διάβαση των τροφίμων από το γαστρεντερικό σωλήνα. Το έντερο δεν προλαβαίνει να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και το νερό με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος αριθμός κενώσεων. Κατηγοριοποιείται σε δύο τύπους, τη χρόνια και την οξεία διάρροια, ανάλογα τη διάρκειά της. Η οξεία διάρροια μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως και 2 εβδομάδες, ενώ η χρόνια διάρροια διαρκεί πάνω από 4 εβδομάδες και οφείλεται σε πιο σοβαρά παθολογικά αίτια.

Αίτια και συμπτώματα

Ταυτόχρονα με τη διάρροια μπορεί να υπάρχει έντονος κοιλιακός πόνος, κράμπες, πυρετός, αυξημένο αίσθημα δίψας καθώς και απώλεια βάρους λόγω αφυδάτωσης. Η οξεία διάρροια τις περισσότερες φορές οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο ή ίωση, όπως γαστρεντερίτιδα ή διάρροια του ταξιδιώτη. Δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη παρέμβαση και συνήθως υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες. Η διάρροια μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρότερων ασθενειών όπως είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδη κολίτιδα), η δυσανεξία στη λακτόζη, η ανοσοανεπάρκεια (AIDS) καθώς και αποτέλεσμα λήψης ορισμένων φαρμάκων.

Αντιμετώπιση

Διατροφή

Η διατροφική αντιμετώπιση της διάρροιας περιλαμβάνει την αποφυγή κατανάλωσης αδιάλυτων φυτικών ινών, γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και απλά σάκχαρα. Για την αποφυγή αφυδάτωσης απαιτείται μεγάλη λήψη νερού σε μικρές γουλιές, σταδιακά μέσα στην ημέρα. Ιδανικά το νερό να καταναλώνεται παρουσία γεύματος.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Ηλεκτρολύτες. Όταν η διάρροια είναι επίμονη και διαρκεί πάνω από 24-48 ώρες, η λήψη νερού μόνο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Συστήνεται η λήψη διαλύματος ηλεκτρολυτών η οποία αναπληρώνει τις ανάγκες στα βασικά ιχνοστοιχεία (κάλιο, νάτριο, χλώριο). Εάν η διάρροια είναι έντονη, συνυπάρχει εμετός και δεν υπάρχει η δυνατότητα κατανάλωσης φαγητού, συστήνεται για καλύτερη απορρόφηση η λήψη διαλύματος ηλεκτρολυτών με γλυκόζη.
  • Προβιοτικά. Η λήψη προβιοτικών και πρεβιοτικών συμβάλλει στην ταχύτερη αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου και στη μείωση της έντασης και της διάρκειας της διάρροιας. Συστήνεται η λήψη ισχυρής φόρμουλας προβιοτικών που περιέχει saccharomyces boulardii, lactobacillus GG, acidophilus και bifidobacteria.
  • Λακτάση. Σε περίπτωση που η διάρροια οφείλεται σε δυσανεξία η ευαισθησία στη λακτόζη, συστήνεται η λήψη συμπληρώματος λακτάσης, η οποία βοηθά στην πέψη της λακτόζης και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  • Ψύλλιο. Αποτελεί ένα τύπο διαλυτή φυτικής ίνας που προέρχεται από το φυτό Plantago ovata. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ήπιας - μέτριου βαθμού διάρροιας καθώς απορροφά μεγάλες ποσότητες νερού στο μόριό της, μειώνοντας έτσι την ένταση της διάρροιας.
  • Διοσμεκτίτης. Μόριο με κρυσταλλική μορφή, το οποίο απορροφά μεγάλες ποσότητες υγρών στο μόριό του δίνοντας δομή και σχήμα στα κόπρανα, διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στη μείωση των εντερικών τοξινών.
  • L-Γλουταμίνη. Αποτελεί ένα μη απαραίτητο αμινοξύ το οποίο συμμετέχει στην αποκατάσταση του βλεννογόνου του εντέρου και στην ταχύτερη επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου.