Διάρροια

Ως διάρροια ορίζεται η αύξηση της υδαρότητας των κοπράνων, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κινητικότητας του εντέρου. Η αυξημένη περισταλτικότητα του εντέρου οδηγεί σε γρήγορη διάβαση των τροφίμων από το γαστρεντερικό σωλήνα. Το έντερο δεν προλαβαίνει να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και το νερό με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος αριθμός κενώσεων. Κατηγοριοποιείται σε δύο τύπους, τη χρόνια και την...
Περισσότερα

ΠροΪόντα 1-16 από 80

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-50% Now Zinc Picolinate 50 mg 60 caps
-34% Am Health Vivomixx 450 billion 10 sachets
Βαθμολογία:
4.8% of 5
-25% Pharmaline Smectidral 30 sachets
-50% Now Colostrum 500 mg 120 caps
-45% Unipharma Lacto Levure 10 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-25% Epsilon Health Zinardii 10 sachets x 2.2 gr
-25% Elpen Almora Plus 12 sachets
-25% Viogenesis Colostrum Liquid Bio 125 ml
Βαθμολογία:
5% of 5
-38% Solgar Zinc Gluconate 50 mg 100 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-35% Lamberts Zinc Citrate 15 mg 90 tabs
-34% Am Health Vivomixx 112 billion 10 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-40% Smile Colostrum 350 mg 120 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-35% Family's Vitamins Electrolytes 20 eff tabs
-50% Bionat Sporogen 10 sachets x 30 gr
-43% Health Aid Zinc Gluconate 70 mg 90 tabs
-38% Solgar L-Glutamine 500 mg 50 veg.caps
Βαθμολογία:
5% of 5

ΠροΪόντα 1-16 από 80

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Διάρροια

Ως διάρροια ορίζεται η αύξηση της υδαρότητας των κοπράνων, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κινητικότητας του εντέρου. Η αυξημένη περισταλτικότητα του εντέρου οδηγεί σε γρήγορη διάβαση των τροφίμων από το γαστρεντερικό σωλήνα. Το έντερο δεν προλαβαίνει να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και το νερό με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος αριθμός κενώσεων. Κατηγοριοποιείται σε δύο τύπους, τη χρόνια και την οξεία διάρροια, ανάλογα τη διάρκειά της. Η οξεία διάρροια μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως και 2 εβδομάδες, ενώ η χρόνια διάρροια διαρκεί πάνω από 4 εβδομάδες και οφείλεται σε πιο σοβαρά παθολογικά αίτια.

Αίτια και συμπτώματα

Ταυτόχρονα με τη διάρροια μπορεί να υπάρχει έντονος κοιλιακός πόνος, κράμπες, πυρετός, αυξημένο αίσθημα δίψας καθώς και απώλεια βάρους λόγω αφυδάτωσης. Η οξεία διάρροια τις περισσότερες φορές οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο ή ίωση, όπως γαστρεντερίτιδα ή διάρροια του ταξιδιώτη. Δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη παρέμβαση και συνήθως υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες. Η διάρροια μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρότερων ασθενειών όπως είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδη κολίτιδα), η δυσανεξία στη λακτόζη, η ανοσοανεπάρκεια (AIDS) καθώς και αποτέλεσμα λήψης ορισμένων φαρμάκων.

Αντιμετώπιση

Διατροφή

Η διατροφική αντιμετώπιση της διάρροιας περιλαμβάνει την αποφυγή κατανάλωσης αδιάλυτων φυτικών ινών, γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και απλά σάκχαρα. Για την αποφυγή αφυδάτωσης απαιτείται μεγάλη λήψη νερού σε μικρές γουλιές, σταδιακά μέσα στην ημέρα. Ιδανικά το νερό να καταναλώνεται παρουσία γεύματος.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Ηλεκτρολύτες. Όταν η διάρροια είναι επίμονη και διαρκεί πάνω από 24-48 ώρες, η λήψη νερού μόνο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Συστήνεται η λήψη διαλύματος ηλεκτρολυτών η οποία αναπληρώνει τις ανάγκες στα βασικά ιχνοστοιχεία (κάλιο, νάτριο, χλώριο). Εάν η διάρροια είναι έντονη, συνυπάρχει εμετός και δεν υπάρχει η δυνατότητα κατανάλωσης φαγητού, συστήνεται για καλύτερη απορρόφηση η λήψη διαλύματος ηλεκτρολυτών με γλυκόζη.
  • Προβιοτικά. Η λήψη προβιοτικών και πρεβιοτικών συμβάλλει στην ταχύτερη αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου και στη μείωση της έντασης και της διάρκειας της διάρροιας. Συστήνεται η λήψη ισχυρής φόρμουλας προβιοτικών που περιέχει saccharomyces boulardii, lactobacillus GG, acidophilus και bifidobacteria.
  • Λακτάση. Σε περίπτωση που η διάρροια οφείλεται σε δυσανεξία η ευαισθησία στη λακτόζη, συστήνεται η λήψη συμπληρώματος λακτάσης, η οποία βοηθά στην πέψη της λακτόζης και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  • Ψύλλιο. Αποτελεί ένα τύπο διαλυτή φυτικής ίνας που προέρχεται από το φυτό Plantago ovata. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ήπιας - μέτριου βαθμού διάρροιας καθώς απορροφά μεγάλες ποσότητες νερού στο μόριό της, μειώνοντας έτσι την ένταση της διάρροιας.
  • Διοσμεκτίτης. Μόριο με κρυσταλλική μορφή, το οποίο απορροφά μεγάλες ποσότητες υγρών στο μόριό του δίνοντας δομή και σχήμα στα κόπρανα, διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στη μείωση των εντερικών τοξινών.
  • L-Γλουταμίνη. Αποτελεί ένα μη απαραίτητο αμινοξύ το οποίο συμμετέχει στην αποκατάσταση του βλεννογόνου του εντέρου και στην ταχύτερη επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου.