Αναιμία

Η αναιμία αποτελεί μια συχνή κατάσταση υγείας που αφορά την ελάττωση της αιμοσφαιρίνης (Hb) στο αίμα κάτω από τα φυσιολογικά όρια, όπως αυτά καθορίζονται από την ηλικία και το φύλο του ατόμου. Η αιμοσφαιρίνη αποτελεί βασική πρωτεΐνη του αίματος που περιέχει σίδηρο και είναι υπεύθυνη για το ερυθρό χρώμα του αίματος και των ερυθροκυττάρων καθώς και για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς...
Περισσότερα

108 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-35%
Solgar Folacin (Folic acid) 400 μg 100 tabs
Βαθμολογία:
80%
-35%
Solgar Methylcobalamin Vitamin B-12 1000 μg  30 nuggets
-35%
Solgar Gentle Iron 20 mg 90 veg.caps
-35%
Solgar Hematinic Formula 100 tabs
-35%
Solgar Spirulina 750 mg 100 tabs
-30%
Salus Floradix 250 ml
-30%
Salus Floradix 10 amp  x 20ml
-30%
Nature's Plus Vitamin B12 500 mcg 90 tabs
-30%
Nature's Plus Vitamin B12 Sublingual Herbal 1000 mcg 30 raspberry lozenges
-30%
Nature's Plus Folic Acid 800 mcg 90 tabs
-35%
Lamberts B12 1000 mcg 60 tabs
Βαθμολογία:
100%
-35%
Lamberts Folic Acid 400 μg 100 tabs
-35%
Lamberts Iron 14 mg 100 tabs
-15%
Metapharm Synosan B Ferrum plus Kombucha 200 gr
-15%
Metapharm dp Eisen & Vitamin C 60 caps
-40%
Health Aid Vitamin B12 (Cyanocobalamin) 1000 µg 50 tabs
Βαθμολογία:
100%

108 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Η αναιμία αποτελεί μια συχνή κατάσταση υγείας που αφορά την ελάττωση της αιμοσφαιρίνης (Hb) στο αίμα κάτω από τα φυσιολογικά όρια, όπως αυτά καθορίζονται από την ηλικία και το φύλο του ατόμου. Η αιμοσφαιρίνη αποτελεί βασική πρωτεΐνη του αίματος που περιέχει σίδηρο και είναι υπεύθυνη για το ερυθρό χρώμα του αίματος και των ερυθροκυττάρων καθώς και για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του οργανισμού.

Η αναιμία δεν αποτελεί μια ασθένεια, αλλά συνήθως το αποτέλεσμα μιας νόσου ή κατάστασης. Τα κυριότερα συμπτώματα της αναιμίας είναι κόπωση, ωχρότητα του δέρματος, γαστρεντερικά συμπτώματα, πονοκέφαλος, γλωσσίτιδα, αδυναμία συγκέντρωσης, υπνηλία ακόμα και διαταραχές διάθεσης.

Αίτια

Οι τύποι των αναιμιών διαφοροποιούνται ως προς το αίτιο και μορφολογικές αλλαγές των ερυθροκυττάρων. Τα βασικότερα αίτια αναιμίας αποτελούν η μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, η αυξημένη καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων (αιμολυτική αναιμία) καθώς και η απώλεια λόγω αιμορραγίας (μεθαιμορραγική αναιμία).

Όσον αφορά την ταξινόμηση γίνεται με βάση το μέσο όγκο των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πυκνότητά τους σε αιμοσφαιρίνη και κατηγοριοποιούνται σε μικροκυτταρική, μακροκυτταρική ή νορμοκυτταρική αναιμία. Οι πιο κοινοί τύποι αναιμίας είναι η σιδηροπενική αναιμία (μικροκυτταρική αναιμία) και η μεγαλοβλαστική αναιμία.

  • Σιδηροπενική αναιμία. Οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενία) από τον οργανισμό που προκαλείται είτε λόγω μειωμένης πρόσληψης ή λόγω δυσαπορρόφησης (Κοιλιοκάκη, Νόσος του Crohn, χειρουργικές επεμβάσεις στομάχου) ή σε αυξημένες απώλειες σιδήρου λόγω αιμορραγίας.
  • Μεγαλοβλαστική αναιμία. Αποτελεί τύπο μακροκυττάρωσης και χαρακτηρίζεται από αύξηση του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οφείλεται σε έλλειψη της βιταμίνης Β12 ή/και του φυλλικού οξέος.

Αντιμετώπιση

Συμπληρώματα διατροφής

Η αντιμετώπιση της αναιμίας διαφοροποιείται ανάλογα τον τύπο και την αιτία. Σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά (σίδηρο, βιταμίνη β12, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6) θα πρέπει καθημερινά να εξασφαλίζεται η κάλυψη των βασικών αναγκών του οργανισμού. Τις περισσότερες φορές μαζί με ειδική διατροφή συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ή φαρμακευτικής αγωγής, ανάλογα και με τη βαρύτητα της αναιμίας, για την αποκατάσταση της έλλειψης.

  • Σίδηρος (Iron) . Βασικό μέταλλο του οργανισμού και απαραίτητο δομικό συστατικό της αιμογλοβίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων, για την οξυγόνωση των ιστών. Συστήνεται η λήψη σιδήρου σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.
  • Βιταμίνη Β12. Βιταμίνη του συμπλέγματος Β που εντοπίζεται κυρίως σε ζωικές τροφές. Μαζί με τη βιταμίνη Β6, συμμετέχουν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων ενώ είναι απαραίτητη για την μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα. Συστήνεται η λήψη σε περιπτώσεις μεγαλοβλαστικής αναιμίας.
  • Φολικό Οξύ (Folic acid). Βιταμίνη του συμπλέγματος Β γνωστή και ως βιταμίνη Β9. Έλλειψη φολικού οξέος συνυπάρχει με έλλειψη βιταμίνης Β12 ή/και βιταμίνη Β6 και προκαλείται από φτωχή δίαιτα, αλκοολισμό, καθώς από σύνδρομα δυσαπορρόφησης.
  • Βιταμίνη Β6. Η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για την παραγωγή αιμογλοβίνης. Συστήνεται να λαμβάνεται μαζί με άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για καλύτερη απορρόφηση και δράση.
  • Σπιρουλίνα. Πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα που συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά. Ιδανική για χορτοφάγους και vegan.