Αναιμία

Η αναιμία αποτελεί μια συχνή κατάσταση υγείας που αφορά την ελάττωση της αιμοσφαιρίνης (Hb) στο αίμα κάτω από τα φυσιολογικά όρια, όπως αυτά καθορίζονται από την ηλικία και το φύλο του ατόμου. Η αιμοσφαιρίνη αποτελεί βασική πρωτεΐνη του αίματος που περιέχει σίδηρο και είναι υπεύθυνη για το ερυθρό χρώμα του αίματος και των ερυθροκυττάρων καθώς και για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς...
Περισσότερα

112 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-48%
Marcus Rohrer Spirulina 180 tabs + Δώρο 60 tabs
-33%
Unipharma B12 Fix 1000 μg 30 orodispersible tabs
-40%
Solgar Vitamin B-12 1000 μg 100 nuggets
Βαθμολογία:
4% of 5
-35%
WinMedica SiderAL Forte 20 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Solgar Methylcobalamin Vitamin B-12 1000 μg  30 nuggets
-45%
Health Aid Haemovit Plus 30 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
WinMedica SiderAL Folico 20 sachets
-30%
Genecom Terra B12 30 oral disp tabs
Βαθμολογία:
4% of 5
-35%
Lamberts B12 1000 mcg 60 tabs
Βαθμολογία:
4.75% of 5
-10%
Natural Doctor Iron Softly Absorbed 90 vcaps
Βαθμολογία:
4.75% of 5
-50%
Power Health Classics Platinum B-vit 12 1000 μg 60 tabs
Βαθμολογία:
3.35% of 5
-25%
BetterYou Boost B12 oral spray 25 ml
Βαθμολογία:
5% of 5
-40%
Health Aid Vegan Vitamin B12 (Cyanocobalamin) 1000 µg 100 veg tabs
-30%
Vitabiotics Feroglobin B12 200 ml
Βαθμολογία:
5% of 5
-13%
Bio Spirulina Νιγρίτας 334 mg 180 tabs
-35%
Solgar Folate (Metafolin) 400 μg 50 tabs

112 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Η αναιμία αποτελεί μια συχνή κατάσταση υγείας που αφορά την ελάττωση της αιμοσφαιρίνης (Hb) στο αίμα κάτω από τα φυσιολογικά όρια, όπως αυτά καθορίζονται από την ηλικία και το φύλο του ατόμου. Η αιμοσφαιρίνη αποτελεί βασική πρωτεΐνη του αίματος που περιέχει σίδηρο και είναι υπεύθυνη για το ερυθρό χρώμα του αίματος και των ερυθροκυττάρων καθώς και για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του οργανισμού.

Η αναιμία δεν αποτελεί μια ασθένεια, αλλά συνήθως το αποτέλεσμα μιας νόσου ή κατάστασης. Τα κυριότερα συμπτώματα της αναιμίας είναι κόπωση, ωχρότητα του δέρματος, γαστρεντερικά συμπτώματα, πονοκέφαλος, γλωσσίτιδα, αδυναμία συγκέντρωσης, υπνηλία ακόμα και διαταραχές διάθεσης.

Αίτια

Οι τύποι των αναιμιών διαφοροποιούνται ως προς το αίτιο και μορφολογικές αλλαγές των ερυθροκυττάρων. Τα βασικότερα αίτια αναιμίας αποτελούν η μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, η αυξημένη καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων (αιμολυτική αναιμία) καθώς και η απώλεια λόγω αιμορραγίας (μεθαιμορραγική αναιμία).

Όσον αφορά την ταξινόμηση γίνεται με βάση το μέσο όγκο των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πυκνότητά τους σε αιμοσφαιρίνη και κατηγοριοποιούνται σε μικροκυτταρική, μακροκυτταρική ή νορμοκυτταρική αναιμία. Οι πιο κοινοί τύποι αναιμίας είναι η σιδηροπενική αναιμία (μικροκυτταρική αναιμία) και η μεγαλοβλαστική αναιμία.

  • Σιδηροπενική αναιμία. Οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενία) από τον οργανισμό που προκαλείται είτε λόγω μειωμένης πρόσληψης ή λόγω δυσαπορρόφησης (Κοιλιοκάκη, Νόσος του Crohn, χειρουργικές επεμβάσεις στομάχου) ή σε αυξημένες απώλειες σιδήρου λόγω αιμορραγίας.
  • Μεγαλοβλαστική αναιμία. Αποτελεί τύπο μακροκυττάρωσης και χαρακτηρίζεται από αύξηση του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οφείλεται σε έλλειψη της βιταμίνης Β12 ή/και του φυλλικού οξέος.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της αναιμίας διαφοροποιείται ανάλογα τον τύπο και την αιτία. Σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά (σίδηρο, βιταμίνη β12, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6) θα πρέπει καθημερινά να εξασφαλίζεται η κάλυψη των βασικών αναγκών του οργανισμού. Τις περισσότερες φορές μαζί με ειδική διατροφή συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ή φαρμακευτικής αγωγής, ανάλογα και με τη βαρύτητα της αναιμίας, για την αποκατάσταση της έλλειψης.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Σίδηρος (Iron) . Βασικό μέταλλο του οργανισμού και απαραίτητο δομικό συστατικό της αιμογλοβίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων, για την οξυγόνωση των ιστών. Συστήνεται η λήψη σιδήρου σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.
  • Βιταμίνη Β12. Βιταμίνη του συμπλέγματος Β που εντοπίζεται κυρίως σε ζωικές τροφές. Μαζί με τη βιταμίνη Β6, συμμετέχουν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων ενώ είναι απαραίτητη για την μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα. Συστήνεται η λήψη σε περιπτώσεις μεγαλοβλαστικής αναιμίας.
  • Φολικό Οξύ (Folic acid). Βιταμίνη του συμπλέγματος Β γνωστή και ως βιταμίνη Β9. Έλλειψη φολικού οξέος συνυπάρχει με έλλειψη βιταμίνης Β12 ή/και βιταμίνη Β6 και προκαλείται από φτωχή δίαιτα, αλκοολισμό, καθώς από σύνδρομα δυσαπορρόφησης.
  • Βιταμίνη Β6. Η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για την παραγωγή αιμογλοβίνης. Συστήνεται να λαμβάνεται μαζί με άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για καλύτερη απορρόφηση και δράση.
  • Σπιρουλίνα. Πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα που συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά. Ιδανική για χορτοφάγους και vegan.