Αυπνία

Η αϋπνία αποτελεί μια διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην έλευση του ύπνου ή/και από διακεκομμένο ύπνο. Ο ύπνος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την ευρύτερη υγεία. Η έλλειψη ύπνου έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην υγεία, όσο και στην ψυχολογία. Η χρόνια αϋπνία οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα ενέργειας και ασθενές ανοσοποιητικό, ενώ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως σακχαρώδη διαβήτη, κατάθλιψης και καρδιαγγειακής νόσου.

Αίτια

Τα πιο συχνά αίτια αϋπνίας είναι το άγχος, η υπερένταση, η μεγάλη ηλικία, η κατάθλιψη, ορισμένα φάρμακα και υποκείμενες ασθένειες, η κατανάλωση καφεΐνης, η αλλαγή ώρας καθώς και ο τρόπος ζωής.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της αϋπνίας αρχικά προϋποθέτει την αντιμετώπιση της αιτίας της αϋπνίας καθώς και τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής που μειώνουν την ένταση, βοηθούν στην έλευση και στην καλύτερη ποιότητα ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  • 5-HTP. Αποτελεί την υδροξυλιωμένη μορφή του αμινοξέος τρυπτοφάνη (5-υδροξυτρυπτοφάνη). Παράγεται από το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη και οδηγεί σε αύξηση της σύνθεση σεροτονίνης και μελατονίνης στον οργανισμό. Βοηθά στην έλευση του ύπνου, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και μειώνει το ξύπνημα μέσα στη νύχτα, αυξάνοντας το διάστημα του REM ύπνου.
  • Βαλεριάνα (Valerian Root). Προσαρμογόνο βότανο από το φυτό Valeriana officinalis το οποίο έχει ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και συμμετέχει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, μειώνοντας τον εκνευρισμό και την ανησυχία.
  • Μελατονίνη (Melatonin). Ορμόνη υπεύθυνη για τον κύκλο του ύπνου και τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού. Εκκρίνεται στην υπόφυση και διαταραχή της έκκρισής της οδηγεί σε προβλήματα ύπνου και ανησυχία. Συμπληρωματική χορήγηση, έχει αγχολυτικές ιδιότητες και βοηθά στην φυσιολογική έλευση του ύπνου.
  • Πασσιφλόρα (Passiflora). Ηρεμιστικό φυτό το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την επίδρασή του στο νευρικό σύστημα. Μειώνει την υπερένταση και βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους καθώς και της σωματικής ανησυχίας, όπως είναι η υπερκινητικότητα και οι μυϊκοί σπασμοί. Συνδυάζεται άριστα με άλλα ηρεμιστικά βότανα.
  • Ashwagandha. Αγιουβερδικό βότανο με προσαρμογόνες ιδιότητες. Έχει ηρεμιστική δράση και βοηθά στη διαχείριση του άγχους και της αϋπνίας. Μειώνει το ψυχολογικό άγχος και συμβάλλει σε ποιοτικό και μη διακεκομμένο ύπνο.
  • Τυροσίνη (L-Tyrosine). Αποτελεί ένα απαραίτητο αμινοξύ το οποίο αποτελεί πρόδρομο μόριο νευροδιαβιβαστών. Συμμετέχει στην παραγωγή ορμονών και στη δράση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, επιδρώντας στο ψυχολογικό και σωματικό άγχος.

Άλλα βότανα και ουσίες με ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας είναι ο λυκίσκος, το χαμομήλι, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το πράσινο τσάι και ο ύσσωπος.

 

74 Προϊόντα

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
-35%
Solgar 5-HTP L-5-Hydroxytryptophan Complex 30 veg.caps
-35%
Solgar 5-HTP L-5-Hydroxytryptophan Complex 90 veg.caps
Βαθμολογία:
100%
-35%
Solgar Sweetest Dreams 30 veg. caps
Βαθμολογία:
70%
-35%
Solgar Valerian Root 300 mg 100 veg.caps
-35%
Solgar Standardised Valerian Root Extract 300 mg 60 veg caps
-35%
Lamberts Valerian 1600mg 60 tabs
-35%
Lamberts 5-HTP 100 mg 60 tabs
-28%
Himalaya Tagara 60 caps
-40%
Health Aid 5-HTP 50 mg 60 tabs
Βαθμολογία:
100%
-40%
Health Aid Valerian Extract 320 mg 60 tabs
-40%
Health Aid Valerian Root Liquid 50 ml
-30%
Nature's Plus Animal Parade Warm Milk 30 animals vanilla flavor
-30%
Nature's Plus Passion Flower 250 mg 60 veg.caps
-30%
Quest Valerian 500 mg 90 tabs
-15%
Phonix Valeriana spag 50 ml
-25%
Cosval Relaxina Plus 20 tabs

74 Προϊόντα

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα