Υποκατάστατα καφέ και η θρεπτική τους αξία

0 Comment

Μπορεί ο καφές να αποτελεί ένα γευστικό ρόφημα που συντροφεύει την καθημερινότητά μας, αλλά δε σημαίνει ότι είναι και αναντικατάστατος. Τα υποκατάστατα καφέ αποτελούν ροφήματα που η γεύση τους σε μεγάλο βαθμό μοιάζει με τη γεύση του καφέ, δίνουν την ίδια ενέργεια στο σώμα, ωστόσο, προέρχονται από φυτικά συστατικά και δεν περιέχουν καθόλου καφεΐνη.

  Τα υποκατάστατα καφέ συνήθως αποτελούν στιγμιαία ροφήματα, ενώ τελευταία στο εμπόριο υπάρχουν και υποκατάστατα άλλων τύπων καφέ, όπως ο καφές φίλτρου. Οι σπόροι και οι καρποί συλλέγονται αναμειγνύονται και καβουρδίζονται αντίστοιχα με τους κόκκους καφέ, ώστε να αποκτήσουν μια ευχάριστη γεύση. Αποτελούν ιδιαίτερα αρωματικά μείγματα και η γεύση τους μοιάζει πολύ με αυτή του καφέ. Ωστόσο, ανάλογα της σύστασης του υποκατάστατου, η ένταση της γεύσης μπορεί να διαφοροποιείται.

Πλεονεκτήματα

   Η υπεροχή των υποκατάστατων καφέ έγκειται στο ότι δεν προκαλούν τις δυσάρεστες συνέπειες που προκαλεί η μεγάλη λήψη καφεΐνης, είναι κατάλληλα για παιδιά και μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας εν αντιθέση με τα κοινά καφεϊνούχα ροφήματα. Είναι κατάλληλα για χορτοφάγους και για άτομα που κάνουν ομοιοπαθητική.

Θρεπτική αξία

   Λόγω του ότι η βάση των υποκατάστατων καφέ βασίζεται σε φυτικά συστατικά έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Έχουν διουρητική και αντιοξειδωτική δράση ενώ ανάλογα της σύστασής τους προσδίδουν στο ρόφημα και κάποιες επιπλέον ιδιότητες, όπως η ρίζα τσίκορι και το κεχρί υποβοηθούν την πέψη και το γκουαρανά δίνει ενέργεια και τόνωση.

   Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια στροφή προς τα φυσικά προϊόντα και την ομοιοπαθητική. Παρόλο που πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια αναδεικνύουν τις θετικές επιδράσεις της καφεΐνης, ο σύγχρονος τρόπος ζωής πολλές φορές επιβάλει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ την ημέρα (>3 μερίδες), γεγονός που προκαλεί πολλές φορές δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία, όπως νευρικότητα, ευερεθιστότητα, γαστρεντερικές διαταραχές, αύξηση της πίεσης καθώς και σε μεγάλο βαθμό εθισμό. Εάν και πολλά άτομα καταφεύγουν στη χρήση decaffeine προϊόντων, ο τρόπος παρασκεύης τους είναι αμφίβολης αξίας καθώς χρησιμοποιούνται χημικά μέσα για την αφαίρεση της καφεΐνης. Έτσι σταδιακά δημιουργήθηκε η ανάγκη για υποκατάστατα καφέ από φυσικές πηγές τα οποία δεν θα είχαν όλες τα προαναφερόμενα στοιχεία.

Ενδείξεις

  Η πλειοψηφία των υποκατάστατων καφέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από παιδιά και εγκύους με εξαίρεση όσα περιέχουν γκουαρανά. Η λήψη τους ενδείκνυται για άτομα με:

  • Αϋπνίες
  • Καρδιακές αρρυθμίες
  • Στομαχικές διαταραχές
  • Νευρικότητα – υπερδιέγερση
  • Ευερεθιστότητα

  Ενδιαφέρον είναι ότι τα υποκατάστατα καφέ μπορούν να αναμειχθούν με ένα μέρος τυπικού καφέ για όσους επιθυμούν να ελαττώσουν τη δόση της προσλαμβανόμενης καφεΐνης χωρίς να στερηθούν τη γεύση της. Για τους θερμούς υποστηρικτές των υποκατάστατων καφέ και για όσους αγαπούν την κηπουρική, μπορούν να παρασκευάσουν και μόνοι τους το μείγμα που επιθυμούν. Συνήθεις πρακτικές περιλαμβάνουν τη ξήρανση στον ήλιο για κάποιες ημέρες, τον φούρνο ως μέσο καβουρντίσματων των υλικών καθώς και ένα μπλέντερ για να κονιοποιήσετε το μείγμα.

  Εάν λοιπόν θέλετε να ελαττώσετε τη πρόσληψη της καφεΐνης από τη διατροφή σας και σας γοητεύει η ιδιαίτερη γεύση τους, δεν έχετε παρά να βρείτε το δικό σας ξεχωριστό υποκατάστατο καφέ.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο