Βρεφικοί κολικοί, πως μπορείτε να τους μειώσετε;

0 Comment

kolikoi

Οι βρεφικοί κολικοί αποτελούν μια ιδιαίτερα συχνή κατάσταση στα βρέφη. Παρά το έντονο κλάμα και την αναστάτωση που προκαλούν, δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, ούτε αποτελεί ασθένεια.

Ως κολικός ορίζεται ο έντονος κοιλιακός πόνος ο οποίος συνοδεύεται από έντονο κλάμα. Σύμφωνα με αναφορές περίπου το 10-20% των μωρών εμφανίζει κολικούς. Συνήθως εμφανίζονται μέσα στους πρώτους 3-4 μήνες και στη συνέχεια υποχωρούν. Τα ακριβή αίτια δεν έχουν διαπιστωθεί, ωστόσο αποδίδονται στην ανωριμότητα του εντέρου, στην κατάποση αέρα, στο γάλα ακόμη και στο περιβάλλον του μωρού.

 

Αντιμετώπιση κολικών

Διατροφή μητέρας και παιδιού

Εάν και δεν έχει αποδειχθεί κατά πόσο η διατροφή της μητέρας μπορεί να επηρεάζει/προκαλέσει κολικούς στο βρέφος, εμπειρικά έχει φανεί πως η αποφυγή ορισμένων τροφίμων μπορεί να ανακουφίσει αρκετά το μωράκι σας. Τρόφιμα που προκαλούν αέρια ή ερεθίζουν το έντερο είναι τα κρεμμύδια, τα όσπρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα μπαχαρικά.

Εάν υπάρχει υπόνοια για αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο, τότε ο παιδίατρος θα συστήσει να μην καταναλώνεται το τρόφιμο αυτό για ένα διάστημα από τη μητέρα (π.χ. λακτόζη ή γλουτένη) ή να χρησιμοποιείται ειδική φόρμουλα γάλακτος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον ο θηλασμός δεν είναι εφικτός, ο παιδίατρος μπορεί να προτείνει ορισμένα ειδικά βρεφικά γάλατα τα οποία μειώνουν την εμφάνιση κολικών και βοηθούν το μωρό στην καλύτερη πέψη. Τα παραπάνω γάλατα έχουν συνήθως το σύμβολο AC.

 

Συμπληρώματα διατροφής

Προβιοτικά

Πολλές μελέτες έδειξαν πως η χορήγηση προβιοτικών και πρεβιοτικών σε βρέφη μέσω του γάλακτος ή και σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση των κολικών. Τα προβιοτικά αποτελούν μικροοργανισμούς που φυσιολογικά αποικίζουν το γαστρεντερικό σωλήνα, βοηθούν στην αφομοίωση των συστατικών της τροφής, στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών αλλά και στη καλή λειτουργία του εντέρου. Στο εμπόριο υπάρχουν συμπληρώματα προβιοτικών σε μορφή σταγόνων ειδικά σχεδιασμένα για βρέφη. Συμβάλλουν στην διατήρηση και αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας και είναι ειδικά σε περιπτώσεις ίωσης και γαστρεντερικών διαταραχών.

Σιμεθικόνη

Οι κολικοί τις περισσότερες φορές οφείλονται στη δημιουργία αερίων τα οποία δεν μπορούν να αποβληθούν με αποτέλεσμα να ασκούν πίεση και να δημιουργούν πόνο. Η σιμεθικόνη αποτελεί έναν προσροφητικό παράγοντα ο οποίος μειώνει τα αέρια που σχηματίζονται στο έντερο ανακουφίζοντας έτσι από μετεωρισμό και ανεπιθύμητα αέρια. Η χρήση της είναι απόλυτα ασφαλής ακόμη και από τις πρώτες ημέρες ζωής και συνήθως καταναλώνεται πριν από τα γεύματα ή τον ύπνο, μετά την υπόδειξη του παιδίατρου.

 

Σωστός θηλασμός

Τα αέρια που σχηματίζονται στα βρέφη, είτε οφείλονται σε ατελή πέψη των τροφών ή σε κατάποση αέρα κατά το θηλασμό. Εάν το μωρό θηλάζει, τότε φροντίστε μετά το τέλος του θηλασμού να κάνετε το μωράκι σας να ρευτεί, ώστε να αποβάλει τυχόν αέρα που κατάπιε μαζί με το γάλα του. Εάν το μωρό σας πίνει γάλα από το μπιμπερό, τότε αρχικά θα πρέπει να φροντίσετε να μην το πίνει πολύ γρήγορα και η θηλή να εφαρμόζει καλά στο στόμα του.

Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά μπιμπερό, θήλαστρα και πιπίλες τα οποία είναι φτιαγμένα από σιλικόνη για καλύτερη εφαρμογή ενώ μειώνουν και την εισροή αέρα. Προτιμήστε να το σιτίζετε σε όρθια – κάθετη θέση ώστε να διευκολύνεται το ρέψιμο.

 

Κρέμες – γέλες και μασάζ

Η συσσώρευση αερίων στην κοιλιακή χώρα προκαλεί ιδιαίτερο πόνο. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά τζελ-κρέμες τα οποία περιέχουν αιθέρια και μαλακτικά έλαια από βότανα, αμύγδαλο, καλέντουλα, χαμομήλι κ.α.. Η εφαρμογή τους σε συνδυασμό με απαλό κυκλικό μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς, βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου, στην ανακούφιση των εντερικών κολικών και διευκολύνει την αποβολή αερίων.

Ζεστό μπάνιο

Το μπάνιο ούτως ή άλλως ανακουφίζει και χαλαρώνει τα μωρά, αλλά οι κολικοί είναι ένας λόγος παραπάνω. Το ζεστό νερό χαλαρώνει, ανακουφίζει και ηρεμεί το μωρό σας, μειώνοντας έτσι την ενόχληση και τον εκνευρισμό που προκαλούν οι κολικοί. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα για μπάνιο, εναλλακτικά, μπορείτε να τυλίξετε το μωρό σας ή να χρησιμοποιήσετε μια θερμοφόρα με χλιαρό νερό.

 

Ασκήσεις και διατάσεις

Φυσικά δεν εννοούμε να γυμνάσετε το βρέφος, αλλά έχει φανεί πως η κίνηση βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου και στην ανακούφιση από τον πόνο. Ωστόσο, καθώς τα βρέφη δεν μπορούν να πατήσουν στα ποδαράκια τους, μπορείτε όσο είναι ξαπλωμένα ή τα έχετε αγκαλιά, να μαζεύετε τα πόδια τους στο στήθος και μετά να τα τεντώνετε. Η παραπάνω κίνηση βοηθάει τα αέρια που είναι παγιδευμένα στο παχύ έντερο να αποβληθούν πολύ πιο εύκολα. Εκτός αυτού, το μωράκι σας θα ξεπιαστεί και θα το δει και ως παιχνίδι.

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα και κρέμες για την ανακούφιση των κολικών.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο