Βιταμίνη C για το πρόσωπο: Μπορεί να μας βοηθήσει;

0 Comment

vitamin c

Η Βιταμίνη C είναι ίσως η πιο γνωστή βιταμίνη που όλοι γνωρίζουμε και η πρώτη που έρχεται στο μυαλό μας μόλις αρχίσει να χειμωνιάζει ή νιώθουμε ότι η γρίπη μας περιτριγυρίζει! Είναι συνώνυμη με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και ο λόγος που εφοδιαζόμαστε με πορτοκάλια, μανταρίνια, ρόδια και άλλα εσπεριδοειδή όταν θέλουμε να τονώσουμε το σύστημά μας. Εκτός όμως από τη συμβολή της στο ανοσοποιητικό και σε καλύτερη υγεία γνωρίζατε ότι παίζει ρόλο κλειδί για μια όμορφη και υγιή επιδερμίδα;

 

Λίγα λόγια για το δέρμα μας!

Η βασική λειτουργία του δέρματός μας είναι να μας προστατεύει από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, λειτουργώντας ως εμπόδιο για τις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Καθημερινά το δέρμα μας εκτίθεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και στη λεγόμενη μπλε ακτινοβολία, εκείνη δηλαδή που προέρχεται από την οθόνη του υπολογιστή,  του κινητού και της τηλεόρασης. Πρέπει λοιπόν να είναι εφοδιασμένο με όλα εκείνα τα στοιχεία που θα το βοηθήσουν να ανταπεξέλθει σε αυτές τις καθημερινές προκλήσεις!

Γενικά, το δέρμα μας αποτελείται από δυο στρώματα: την επιδερμίδα, που αποτελεί το ανώτερο επίπεδο – αυτό που έρχεται πρώτο σε επαφή με τον έξω κόσμο και παρέχει τη λειτουργία φραγμού, και το χόριο, το κατώτερο επίπεδο , αυτό δηλαδή που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και την προμηθεύει με θρεπτικά συστατικά (1). Στο τελευταίο βρίσκεται μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C συγκριτικά με την επιδερμίδα.

 

Βιταμίνη C: πού βοηθάει;

Οι περιβαλλοντικές επιθέσεις στις οποίες η επιδερμίδα μας εκτίθεται καθημερινά, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων της βιταμίνης C στο δέρμα και την πρόκληση διαφόρων βλαβών, όπως αλλαγές στην υφή και την όψη, καθώς και μείωση της ελαστικότητας και της λάμψης. Ως επακόλουθο, οι ρυτίδες και οι πανάδες κάνουν την εμφάνισή τους! Πώς μπορεί η βιταμίνη C να μας βοηθήσει σε αυτό;

Ισχυρό Αντιοξειδωτικό. Από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη C προστατεύει τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να είναι απόρροια του καπνίσματος, της έκθεσης στο νέφος, τις UV ακτινοβολίες κ.ά. Μειώνονται έτσι οι βλάβες και ο σχηματισμός των ρυτίδων.

Σύνθεση κολλαγόνου. Η βιταμίνη C συμβάλλει καθοριστικά στη σύνθεση κολλαγόνου και του συνδετικού ιστού. Επιπρόσθετα, βοηθάει στον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών, των κυττάρων που παράγουν κολλαγόνο,  μια λειτουργία που μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτός είναι και ο λόγος που καθώς μεγαλώνουμε νιώθουμε την επιδερμίδα μας να “σπάει”. Όταν λαμβάνουμε βιταμίνη C δίνουμε στο σώμα μας την πρώτη ύλη για να συνθέσει κολλαγόνο, με αποτέλεσμα το δέρμα να διατηρεί την ελαστικότητά του και να αποτρέπεται η χαλάρωση.

Προστασία από φωτογήρανση. Η έκθεση στη UVA και τη UVB ακτινοβολία επηρεάζει κατά πολύ την ποιότητα του δέρματος. Ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια έκθεσης σε αυτές, το υδρολιπιδικό φιλμ αρχίζει να καταστρέφεται, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο τραχύ, η επιδερμίδα να αφυδατώνεται και οι ρυτίδες και η χαλάρωση να γίνονται πιο αισθητές. Παράλληλα, δυσχρωμίες και υπερκερατώσεις μπορεί να δημιουργηθούν. Η πρόσληψη βιταμίνης C περιορίζει την απώλεια υγρασίας στο δέρμα, κι έτσι αυτό διατηρεί υγιή όψη και αποτρέπεται ο σχηματισμός ρυτίδων.

Η εταιρεία Natural Doctor φροντίζει για την υγεία του οργανισμού και του δέρματός μας με εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής υψηλών προδιαγραφών. Το Natural Doctor Vit C Incell περιέχει μη όξινη μορφή βιταμίνης C για αυξημένη απορρόφηση χωρίς γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Η σύνθεσή του συνδυάζει αλκαλική βιταμίνη C με προλίνη και λυσίνη προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό stress, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενδογενή παραγωγή κολλαγόνου.

Επιπλέον, το Natural Doctor Regene είναι μια καινοτόμος φόρμουλα για υγιή επιδερμίδα. Εδώ, η βιταμίνη C συνδυάζεται με ψευδάργυρο και το βότανο Gotu kola ή αλλιώς ασιατική σεντέλα προσφέροντας έτσι συνεργιστικό αποτέλεσμα. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος, καθώς και στη φυσιολογική σύνθεση DNA (2). Το Gotu kola χάρη στις αναπλαστικές του ιδιότητες μπορεί να βοηθήσει σε ένα υγιές δέρμα, καθώς συμβάλλει ακόμα και στην επούλωση πληγών ή χηλοειδών ουλών, καθώς προάγει την παραγωγή κολλαγόνου(3). Ο συνδυασμός τους με βιταμίνη C προάγει τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος!

Περισσότερα για τη Natural Doctor μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα τους!

 

Βιβλιογραφία

(1)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/

(2)http://www.see.gr/pdf/CELEX_32012R0432_el_TXT.pdf

(3)https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-centella-asiatica-l-urban-herba-first-version_en.pdf

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο