Tips διατροφής για τις εξετάσεις

0 Comment

 

exams

Για όλους τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου η περίοδος λίγο πριν το καλοκαίρι αποτελεί ίσως την πιο στρεσογόνα του έτους καθώς περιλαμβάνει τις τελικές εξετάσεις. Ιδιαίτερα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου οι Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι ένας μαραθώνιος που διαρκεί όλο το έτος, ενώ πρέπει να κρατήσουν τις δυνάμεις για την τελική ευθεία! 

Αυτή τη χρονιά βέβαια ο κορωνοϊός και η παραμονή στο σπίτι δημιούργησαν λίγο διαφορετικές συνθήκες και ένα επιπλέον άγχος για τους μαθητές. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι όλα παίρνουν σιγά σιγά το δρόμο προς τον τερματισμό! 

Πάμε να δούμε ποιες συνήθειες διατροφής και του τρόπου ζωής μπορούν να μας κάνουν ακόμη πιο αποδοτικούς και να συνεισφέρουν σε πιο γερή μνήμη και κοφτερή συγκέντρωση!

Μικρά και συχνά γεύματα

Όταν διαβάζουμε με τις ώρες τείνουμε να ξεχνάμε να φάμε και να πιούμε αφού νιώθουμε ότι δεν προλαβαίνουμε να σηκώσουμε κεφάλι! Αυτό είναι μεγάλη παγίδα για τον εαυτό μας καθώς ο εγκέφαλός μας χρειάζεται τροφή για να μπορεί να αποδώσει, ειδικά σε τόσο αυξημένες απαιτήσεις. Ο «πεινασμένος» εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
Φροντίζουμε λοιπόν να καταναλώνουμε τα βασικά μας γεύματα και τα ενδιάμεσα σνακ κάθε 3 περίπου ώρες.

Έμφαση στην ποιότητα

Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής του ατόμου, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Σε αυτή τη φάση που οι πνευματικές λειτουργίες είναι στο peak τους πρέπει να παρέχουμε στον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Η αυξημένη κατανάλωση junk φαγητού και γλυκών μόνο «κενές» θερμίδες μας γεμίζει και μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην απόδοσή μας, ενώ μπορεί να αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης του άγχους μας. Δίνουμε έμφαση στην ποικιλία των τροφίμων και όχι στη μονοφαγία! Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι σημαντική για να λάβουμε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της νευρικής λειτουργίας. Επίσης οι ξηροί καρποί περιέχουν τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα για τον εγκέφαλο. Μπορείς να συνδυάσεις ένα φρούτο με ξηρούς καρπούς για ενδιάμεσο σνακ!

Μην ξεχνάς το νερό

Ένας αφυδατωμένος οργανισμός δε λειτουργεί σωστά σε πολλά επίπεδα. Για να μην ξεχνάς την κατανάλωση νερού φρόντισε να έχεις μαζί σου στο γραφείο το δικό σου μπουκάλι φρέσκο νερό. Επίσης, μπορείς να φτιάξεις απολαυστικά smoothies ή χυμούς με τα αγαπημένα σου φρούτα και λαχανικά! 

Ο ύπνος θρέφει το μυαλό

Μπορεί η λέξη ύπνος να σου ακούγεται αστεία, ειδικά αν είσαι από αυτούς που επιλέγουν να διαβάζουν και τις βραδινές ώρες! Όμως η έλλειψη ύπνου ειδικά αυτή την περίοδο μόνο κακό μπορεί να σου κάνει, καθώς οδηγεί σε υπνηλία και σε μειωμένη πνευματική απόδοση. Βρες το ρυθμό που σε εξυπηρετεί στο διάβασμά σου και φρόντισε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα. 

Μην μπεις σε mood δίαιτας

Δεν είναι η κατάλληλη ώρα να κάνεις δίαιτα σε περίπτωση που θέλεις να χάσεις βάρος. Είναι συχνό φαινόμενο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να αυξάνουν το σωματικό βάρος κυρίως γιατί περιορίζουν την σωματική τους άσκηση! Μόλις περάσει αυτή η ιδιαίτερη περίοδος έχεις όλο το χρόνο με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου διατροφολόγου αν το επιθυμείς για να φτάσεις το στόχο σου!

Συμβουλή προς τους γονείς

Θυμηθείτε ότι τα παιδιά σας έχουν το δικό τους άγχος να διαχειριστούν, συνεπώς καλό θα είναι να μην τους μεταφέρετε το δικό σας άγχος και την αγωνία. Φροντίστε τη διατροφή τους, μαγειρέψτε τους το αγαπημένο τους φαγητό, καθαρίστε τους φρούτα για σνακ και γενικώς προσπαθήστε να αποφύγετε τις εντάσεις και τους τσακωμούς! 

Όλοι μας έχουμε να θυμόμαστε και να διηγούμαστε κάτι από αυτή την τελευταία χρονιά των σχολικών μας χρόνων (μεταξύ μας εγώ θυμάμαι την πενθήμερη που πήγαμε βέβαια!). Τα καλά νέα είναι ότι σε μερικά χρόνια από τώρα θα αναπολείτε αυτές τις στιγμές και ενώ τώρα φαντάζουν βουνό τότε θα σας φαίνονται μια μακρινή ανάμνηση. Δώσε τον καλύτερό σου εαυτό και θυμήσου ότι τα καλύτερα έρχονται!

Καλή επιτυχία !!!

 

Βιβλιογραφία

  1. Prangthip et al., (2019), Nutritional factors influencing academic achievement in school age children, International Journal of Adolescent Medicine and Health.
  2. Naveed S, Lakka T, Haapala EA. (2020) An Overview on the Associations between Health Behaviors and Brain Health in Children and Adolescents with Special Reference to Diet Quality. Int J Environ Res Public Health. 2020 Feb 4;17(3). pii: E953. doi: 10.3390/ijerph17030953.
  3. Kennedy D, (2016), B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review, Nutrients.
  4. Mottaghi et al., (2017), Fruit and vegetable intake and cognitive impairment: a systematic review and meta-analysis of observational studies, European Journal of Clinical Nutrition.
0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο