Τα θρεπτικά συστατικά του Χειμώνα! Ποιες βιταμίνες και μέταλλα χρειαζόμαστε όταν η θερμοκρασία πέφτει;

0 Comment

winter

Κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, με τις καιρικές συνθήκες να μην είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, η ανάγκη του οργανισμού για πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που θα θωρακίσουν την άμυνά του, θα ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό του και θα του δώσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται είναι το ζητούμενο για τον καθένα.

Ποια είναι όμως τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό κατά τη διάρκεια του Χειμώνα;

Βιταμίνη C

Η «δημοφιλέστερη» ίσως βιταμίνη. Η βιταμίνη C είναι συνυφασμένη με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η συγκεκριμένη βιταμίνη γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική μαζί με μέταλλα και συστατικά που συνδυαστικά ενισχύουν τη δράση της. Καλές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές κ.ά.

Βιταμίνη D

Σε έρευνες έχει βρεθεί πως οι μεσογειακοί λαοί «πάσχουμε» σε μεγάλο βαθμό από έλλειψη βιταμίνης D, παρότι δεν έχει δοθεί ακόμη εξήγηση γι’ αυτό. Ωστόσο πρόκειται για μια βιταμίνη που παίζει ζωτικό ρόλο στον οργανισμό ενισχύοντας, μεταξύ άλλων, τη δράση του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, η βιταμίνη D συμβάλλει στην αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό, ενισχύοντας τα οστά και δόντια.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος ανήκει στην ομάδα των μετάλλων. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα αυγά, τα όσπρια. Επίσης είναι διαθέσιμος και σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Μία από τις πιο κοινές και δημοφιλείς χρήσεις του ψευδαργύρου είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. 

Η λήψη ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων (καταρροή, βήχας και πονόλαιμος), αλλά ακόμη και τη διάρκεια του κρυολογήματος. Υπάρχουν ενδείξεις πως η επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης κρυολογήματος ή ίωσης.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση είναι ένας ακόμα σημαντικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού ενάντια στο κρυολόγημα και τα συμπτώματά του. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί, το σπανάκι και οι σπόροι. 

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που έχει ζωτική σημασία για την υγιή λειτουργία του σώματος. Ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει το μαγνήσιο που χρειάζεται μόνος του, γι’ αυτό και πρέπει με κάποιον τρόπο να το προσλαμβάνει από εξωτερικές πηγές.  Η πρόσληψή του μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά επιδρά και συνολικότερα στον οργανισμό ως ένας ισχυρός σύμμαχος του ανοσοποιητικού, ειδικά το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο