Σερραπεπτάση: Τι είναι και ποια η σημασία της για τις φλεγμονές!

0 Comment

serrapeptase

Τα τελευταία χρόνια το ένζυμο σερραπεπτάση έχει κερδίσει το κοινό, χάρη στις ιδιαίτερες ιδιότητές του και την αποτελεσματικότητά του. Παρόλα αυτά πολλοί αναρωτιούνται από που προέρχεται και πώς ακριβώς λειτουργεί.

Σερραπεπτάση: Τι είναι

Πρόκειται για ένα πρωτεολυτικό ένζυμο, διασπά δηλαδή τις πρωτεΐνες σε μικρότερα συστατικά, τα αμινοξέα.  Απομονώνεται από βακτήρια που εντοπίζονται στο σάλιο του μεταξοσκώληκα. Είναι αυτά που τους βοηθούν να σπάσουν το κουκούλι τους, και να βγουν έξω.

Σερραπεπτάση: Ιδιότητες

Φλεγμονές

Τα διάφορα άλλα πρωτεολυτικά ένζυμα που υπάρχουν παρατηρήθηκε ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950. Το ίδιο εντόπισαν και Ιάπωνες επιστήμονες στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν πρώτοι απομόνωσαν τη σερραπεπτάση από μεταξοσκώληκες και την μελέτησαν. Πλέον, μαζί τους συμφωνούν και πολλοί ερευνητές στην Ευρώπη, προτείνοντας την σερραπεπτάση ως το πιο αποτελεσματικό πρωτεολυτικό ένζυμο για μείωση φλεγμονών.(1)

Πιο συγκεκριμένα, διασπά το ινώδες και το ινωδογόνο, και μειώνει τις φλεγμονές και το οίδημα. Συχνά, φλεγμονές δημιουργούνται στο σώμα μετά από κάποιο τραυματισμό, ένα χειρουργείο,  μια οδοντιατρική επέμβαση ή εξαιτίας κάποιας ασθένειας, πχ ιγμορίτιδα, συμφύσεις της μήτρας κ.ά. 

Υπάρχουν αρκετές έρευνες στον τομέα της οδοντιατρικής, οι οποίες αναφέρουν πως η σερραπεπτάση συνέβαλε στη μείωση της φλεγμονής μετά από αφαίρεση φρονιμίτη, μείωση του πόνου και των μυικών σπασμών, καθώς και του πρηξίματος στο πρόσωπο. Παρόλα αυτά αντενδείκνυται η χρήση του σε απόστημα, καθώς μπορεί να προκληθεί μόλυνση.

Άλλη μελέτη σχετικά με την επίδραση της σερραπεπτάσης στην μετεγχειρητική διόγκωση και τον πόνο στον αστράγαλο, έδειξε ότι στην ομάδα που λάμβανε σερραπεπτάση, το πρήξιμο μειώθηκε κατά 50% την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα, ενώ στις ομάδες ελέγχου (χωρίς θεραπεία και επεξεργασία με πάγο) δεν σημειώθηκε μείωση. Ως αποτέλεσμα, η σερραπεπτάση φαίνεται να αποτελεί καλή επιλογή για τη μετεγχειρητική μείωση του πρηξίματος, σε σύγκριση με τα κλασικά συντηρητικά μέτρα.(2)

Αγγεία

Πολύ συχνά, η σερραπεπτάση χρησιμοποιείται για καλύτερη υγεία των αγγείων. Φαίνεται να μπορεί να απομακρύνει νεκρά κύτταρα και να διαλύει τις πλάκες που σχηματίζονται, βοηθώντας στη βελτίωση της αθηροσκλήρωσης! 

Αναπνευστικά προβλήματα

Μια ερευνητική μελέτη στην Ιαπωνία διερεύνησε την επίδραση της σερραπεπτάσης στις σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις των αεραγωγών. Μετά από 4 εβδομάδες λήψης, τα φλέγματα, το ιξώδες και ο αριθμός των ουδετερόφιλων μειώθηκαν σημαντικά. Επιπλέον, μειώθηκε ο βήχας και η απόχρεμψη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σερραπεπτάση μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην κάθαρση της βλέννης, μειώνοντας τους αριθμούς ουδετερόφιλων και μεταβάλλοντας την ιξοελαστικότητα των φλεγμάτων σε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες των αεραγωγών.(2)

Σερραπεπτάση: Οδηγίες χρήσης

Συνήθως, η συνηθισμένη δόση είναι 10-60mg σερραπεπτάση. Τα 10mg σερραπεπτάσης ισοδυναμούν με 20.000 ενζυμικές μονάδες (3). Πολλές φορές θα την δούμε σε σκευάσματα και σε πιο υψηλές συγκεντρώσεις, καθώς πιστεύεται ότι ένα ποσοστό δεν απορροφάται. Είναι πολύ σημαντικό να αναγράφεται στο συμπλήρωμα ότι πρόκειται για εντεροδιαλυτή μορφή, διαλύεται δηλαδή όταν φτάσει στο έντερο, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να καταστραφεί από τα οξέα του στομάχου. 

Είναι σημαντικό να την πάρετε με άδειο στομάχι ή τουλάχιστον 2 ώρες πριν κάποιο γεύμα.

Σερραπεπτάση: Παρενέργειες

Κάποιες από τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από τη λήψη της είναι ναυτία, ανορεξία, στομαχόπονος, βήχας, δερματική αντίδραση ή ακόμα και μυικοί πόνοι. 

Σερραπεπτάση: Αντενδείξεις

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η σερραπεπτάση μπορεί να συμβάλλει στη διάσπαση θρόμβων στο αίμα, συστήνεται να μην λαμβάνεται ταυτόχρονα με αντιπηκτικά ή συμπληρώματα διατροφής όπως σκόρδο, ιχθυέλαια (ωμέγα λιπαρά οξέα), και κουρκουμάς, καθώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας. 

Βρείτε στο Vita4you.gr μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα με σερραπεπτάση!

Βιβλιογραφία

1.https://www.healthline.com/nutrition/serrapeptase

2.http://www.specialtyenzymes.com/blog/serrapeptase-literature-review

3.https://examine.com/supplements/serrapeptase/

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο