Πρόπολη: Πόσα είδη υπάρχουν και ποια τα οφέλη τους για τον οργανισμό;

0 Comment

propolis

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για την πρόπολη και τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες, όμως πόσοι ξέρουμε ότι υπάρχουν διάφορα είδη πρόπολης; Μπορεί στα μέρη μας και γενικότερα στην Ευρώπη να είμαστε εξοικειωμένοι με την καφέ πρόπολη, όμως ανά τον κόσμο υπάρχουν διάφορα είδη και τα προτερήματά τους είναι πολλά!

Η πρόπολη είναι μια κολλοειδής ουσία που παράγουν οι μέλισσες και την οποία εμπλουτίζουν με γύρη, κερί, ένζυμα και άλλες ουσίες. Είναι το όπλο τους ενάντια στις διάφορες επιθέσεις και την χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν τη δομή της κυψέλης κλείνοντας τις διάφορες ρωγμές, να προστατευτούν από άλλα έντομα και ζώα καθώς και για να απολυμάνουν τον χώρο τους.

Γι’ αυτό άλλωστε η λέξη “πρόπολη” προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “προ” και “πόλις”, μπαίνει δηλαδή σαν ανάχωμα “προ της πόλης” των μελισσών, ώστε αυτές να προστατευτούν!

Καφέ Πρόπολη

Η καφέ πρόπολη ή αλλιώς Ευρωπαϊκή είναι ίσως και η πιο γνωστή σε εμάς και αυτή που ήδη πολλοί θα έχουν δοκιμάσει όταν το κρυολόγημα ή μια γρίπη τους χτύπησε την πόρτα! Οι αντιμικροβιακές της ιδιότητες μπορούν να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βακτηριών, στον πονόλαιμο, σε έρπεις, καθώς και σε επούλωση πληγών.

Αυτές τις οι ιδιότητες οφείλονται στα φλαβονοειδή που περιέχει. Πρόκειται για ουσίες που εντοπίζονται σε φυτά και τα βοηθούν να αναπτύξουν την άμυνά τους απέναντι στους διάφορους κινδύνους. Αντίστοιχα, η πρόσληψή τους από τον άνθρωπο προστατεύει τα κύτταρα από ελεύθερες ρίζες, φλεγμονές, ενώ έχει θετική επίδραση στην υγεία των αγγείων μας.

Πράσινη Πρόπολη

Η πράσινη πρόπολη εντοπίζεται Βραζιλία και προέρχεται από το φυτό Baccharis dracunculiforia. Τα οφέλη της για τον οργανισμό είναι πολυάριθμα. Έχει αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ δρα κατά των ελκών. Διεγείρει σε τέτοιο βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα που ρυθμίζει την ενεργοποίηση των μακροφάγων (1), κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την φυσική ανοσία του οργανισμού.

Αυτές της οι ιδιότητες οφείλονται στο συστατικό Artepillin-C , το οποίο έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ειδικών χάρη στις ξεχωριστές του ιδιότητες. Επίσης, διαφέρει ως προς την Ευρωπαϊκή ως προς τις φαινολικές ουσίες που περιέχει, οι οποίες εδώ είναι περισσότερες. Κάτι που συναντάμε αποκλειστικά στη πράσινη πρόπολη είναι και οι ενώσεις του p-κουμαρικού οξέος. Η μοναδική αυτή σύνθεσή της είναι και αυτή που την καθιστά τόσο πολύτιμη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα!

Η προέλευση της πράσινης πρόπολης μας βοηθά επίσης να εξηγήσουμε τις ιδιαίτερες ιδιότητές της. Τα αχανή δάση στη Βραζιλία προσφέρουν ένα πλούσιο και αμόλυντο φυσικό περιβάλλον στις μέλισσες, με αποτέλεσμα η Βραζιλιάνικη πράσινη πρόπολη να ξεχωρίζει για τη σύνθεσή της!

Κόκκινη Πρόπολη

Η κόκκινη πρόπολη εντοπίζεται κατά βάση στην Βραζιλία, την Κούβα, τη Βενεζουέλα και το Μεξικό. Ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και την εποχή συγκομιδής, η σύνθεση της κόκκινης πρόπολης μπορεί να ποικίλει. Η Βραζιλιάνικη κόκκινη πρόπολη είναι και αυτή που έχει μελετηθεί περισσότερο, αλλά και αυτή της Κούβας φημίζεται για τη δραστικότητά της.

Ανάμεσα στα τρια είδη πρόπολης, η μεγαλύτερη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά συστατικά εντοπίζεται στην κόκκινη πρόπολη (2). Οι φαινολικές ενώσεις και κυρίως τα φλαβονοειδή είναι τα βασικά στοιχεία που εντοπίζονται σε αυτή. Μάλιστα, έχουν τεκμηριωθεί οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της ενάντια σε μικρόβια όπως ο στρεπτόκοκκος, η Escherichia coli, η ψευδομονάς η αεριογόνος κ.ά. (3).

Χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει η κόκκινη πρόπολη προστατεύει τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό stress. Καταπολεμά έτσι τη γήρανση, προστατεύει την καρδιά και ενισχύει δραστικά το ανοσοποιητικό μας και την άμυνά του απέναντι σε βακτήρια και ιούς!

Πράσινη, κόκκινη ή καφέ η πρόπολη είναι εδώ για να μας βοηθήσει! Βρείτε αυτή που σας ταιριάζει και επωφεληθείτε από τα όσα έχει να σας προσφέρει!

Βρείτε στο Vita4you.gr μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα με πρόπολη!

 

Βιβλιογραφία
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3541042/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28941675
(3) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128130087000242

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο