Πως να επαναρθώσετε τα ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά

0 Comment

hair

Τα μαλλιά μας χρειάζονται φροντίδα και προστασία, αντίστοιχη με αυτή του δέρματος. Ήλιος, καθημερινό χτένισμα, βαφές, χτενίσμα, προϊόντα styling, το αλάτι της θάλασσας, το χλώριο της πισίνας, αποτελούν παράγοντες που ταλαιπωρούν τα μαλλιά, κάνοντας τα ξηρά, με ψαλίδα, εύθραυστα και θαμπά. Όσο όμως και εάν φαντάζει αδύνατο να αποφύγετε να τα ταλαιπωρείτε, υπάρχουν τρόποι για να τα προστατεύσετε. Η πρόληψη είναι και στην περίπτωση των ξηρών μαλλιών, η καλύτερη θεραπεία. Εάν δεν προνοήσατε όσο θα έπρεπε, δείτε 9 τρόπους για να αναζωογονήσετε τα ταλαιπωρημένα και ξηρά μαλλιά.

 

1. Επιλέξτε σαμπουάν για ξηρά έως πολύ ξηρά μαλλιά

Με δεδομένο ότι πλένετε τα μαλλιά σας τουλάχιστον μια φορά ανά 2 ημέρες, η χρήση κατάλληλου σαμπουάν είναι απολύτως απαραίτητη (pH 4.5 – 5.5). Πολλά σαμπουάν για να αφαιρέσουν αποτελεσματικά τη λιπαρότητα και τη βρωμιά, περιέχουν ισχυρά καθαριστικά συστατικά τα οποία μπορεί, σε συστηματική χρήση, να ξηράνουν τα μαλλιά σας. Εάν τα μαλλιά σας είναι βαμμένα και αντιμετωπίζετε μεγάλο πρόβλημα ξηρότητας, μπορείτε με εναλλαγή να χρησιμοποιείτε σαμπουάν για ξηρά και σαμπουάν για βαμμένα μαλλιά. Να πλένετε πάντα τα μαλλιά σας με χλιαρό νερό και όχι καυτό.

2. Χρησιμοποιήστε συστηματικά μαλακτική

Μετά από τη χρήση σαμπουάν, χρησιμοποιήστε κατάλληλη μαλακτική για ξηρά ή κατεστραμμένα μαλλιά. Ακόμη και εάν τα μαλλιά σας δεν μπλέκονται ιδιαίτερα, η μαλακτική θα επαναφέρει τη υγρασία, δημιουργώντας ένα στρώμα προστασίας. Εάν τα μαλλιά σας είναι πολύ ξηρά μπορείτε να την αφήσετε για ορισμένα λεπτά και μετά να την ξεβγάλετε.

3. Χτενίστε τα μαλλιά σας με προσοχή

Τα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά είναι επιρρεπή να σπάσουν και να αποκτήσουν ψαλίδα. Αυτή τους η ευθραυστότητα απαιτεί μεγάλη προσοχή στο χτένισμα, καθώς μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Τόσο το έντονο τράβηγμα των μαλλιών όσο και ακατάλληλες χτένες ή βούρτσες, αποτελούν πολλές φορές την κύρια αιτία που τα ξηρά μαλλιά έχουν έντονη ψαλίδα. Προτιμήστε χτένες με αραιά δόντια ή βούρτσες με την ένδειξη ότι ξεμπλέκουν εύκολα τα μαλλιά. Προτιμήστε να χτενίζεστε όταν τα μαλλιά σας είναι στεγνά, καθώς είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεμπερδευτούν οι κόμποι σε βρεγμένα μαλλιά. Μια καλή επιλογή, εάν δυσκολεύεστε, είναι να χρησιμοποιείτε leave-in conditioner η οποία εφαρμόζεται και σε στεγνά μαλλιά.

4. Χρησιμοποιήστε όσο λιγότερο πιστολάκι/θέρμανση γίνεται

Σίγουρα ένα όμορφο και καλοχτενισμένο τριχωτό απαιτεί πιστολάκι ή ισιωτική μηχανή ή μηχανή για μπούκλες. Εάν τα χρησιμοποιείτε συστηματικά, τότε βρήκατε τον ένοχο για τα ξηρά και γεμάτα ψαλίδα μαλλιά σας. Δώστε λίγο χρόνο ανάμεσα στα χτενίσματα, κάνοντάς τα μερικές φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά. Ιδανικά εφαρμόστε σέρουμ ή σπρέι τα οποία προστατεύουν τις τρίχες από την απευθείας έκθεση στη θερμότητα, δημιουργώντας ένα φιλμ προστασίας.

5. Κουρέψτε τα ξηρά μαλλιά και ανανεώστε το στιλ σας

Τα ξηρά μαλλιά, επιδεινώνοντας με την πάροδο του χρόνο καθώς η φθορά συσσωρεύεται. Ο μόνος πραγματικός τρόπος για να ξεφορτωθείτε τα κατεστραμμένα μαλλιά είναι να τα κόψετε. Εάν το τμήμα των μαλλιών που έχει ταλαιπωρηθεί και είναι φθαρμένο είναι πολύ μεγάλο, η λύση δεν είναι σίγουρα να κόψετε δραματικά πολύ τα μαλλιά σας. Εν αντιθέσει, επιλέξτε να τα κόβετε από λίγο σε τακτά χρονικά διαστήματα, δίνοντας αέρα και χρόνο στα μαλλιά σας να επανορθώσουν τη φθορά.

6. Μάσκα επανόρθωσης 1-2 φορές την εβδομάδα

Πολλοί είναι αυτοί που ενώ εφαρμόζουν όλα τα παραπάνω βήματα μπορεί να μην δουν μεγάλη αλλαγή στην ξηρότητα των μαλλιών. Εάν τα μαλλιά σας “διψάνε” για υγρασία, χρειάζονται πιο εντατικά μέσα για να επανέλθει η χαμένη τους λάμψη. Ανάλογα τις ανάγκες σας, εφαρμόστε ειδικές μάσκες για ξηρά έως πολύ ξηρά μαλλιά ή μάσκες για πολύ ταλαιπωρημένα μαλλιά. Χάρη στη πλούσια σύνθεσή τους τροφοδοτούν τα μαλλιά με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και λιπίδια τα οποία εισχωρούν σε βάθος, ενδυναμώνοντας το τριχωτό της κεφαλής.

7. Επιλέξτε φυτικές βαφές

Εάν δεν ήσασταν φίλος των φυτικών προϊόντων και έχετε ξηρά μαλλιά, ήρθε η ώρα να γίνετε. Τα χημικά προϊόντα, το οξιζενέ, τα ξανθιντικά προϊόντα ή το ντεκαπάζ αποτελούν από τις βασικότερες αιτίες που τα μαλλιά γίνονται ξηρά, άγρια και εύθραυστά. Επιλέξτε αντ’ αυτού μια φυτική βαφή η οποία θα σας προσφέρει το χρώμα που ζητάτε χωρίς να ταλαιπωρεί τα μαλλιά.

8. Η δύναμη των ελαίων στη θεραπεία των ξηρών μαλλιών

Η θεραπεία με έλαια αποτελεί μια ακόμη επιλογή θεραπείας για τα ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά. Η εφαρμογή τους είναι εύκολη ακόμη και στο σπίτι. Ψεκάστε ή εφαρμόστε με τα δάχτυλά σας σε όλο το μήκος των μαλλιών ελαιόλαδο (olive oil), λάδι jojoba (jojoba oil), λάδι καρύδας (coconut oil) αμυγδαλέλαιο (almond oil) ή βούτυρο καριτέ (Shea butter). Τυλίξτε τα μαλλιά σας με μία πετσέτα και αφήστε για μερικές ώρες ή ακόμη καλύτερα για όλο το βράδυ. Ξεπλύνετε με χλιαρό – κρύο νερό. Επαναλάβετε τη διαδικασία 1-3 φορές το μήνα, ανάλογα το βαθμό ξηρότητας. Τα μαλλιά σας σύντομα θα επανακτήσουν τη χαμένη τους ελαστικότητα και λάμψη.

9. Μη ξεχνάτε το αντηλιακό των μαλλιών σας

Όπως το δέρμα σας, έτσι και τα μαλλιά σας ταλαιπωρούνται στον ήλιο. Εφαρμόστε πάντοτε πριν βγείτε στον ήλιο και αφού κάνετε μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα αντηλιακό μαλλιών. Έτσι θα προλάβετε την εμφάνιση ξηρότητας ή θα επιβραδύνετε την έντασή της, εάν τα μαλλιά σας είναι ήδη ξηρά και ταλαιπωρημένα.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο