Πως να απαλλαγείτε από το συνάχι

0 Comment

flu

Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά και μαζί με το κρύο έκανε την εμφάνισή του και το συνάχι. Η μπουκωμένη μύτη και η καταρροή είναι συμπτώματα που εάν και απλά, μας ταλαιπωρούν και δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας. Πως μπορούμε λοιπόν, να “διώξουμε” το συνάχι πιο γρήγορα;

 

Τι είναι το συνάχι;

Ουσιαστικά αποτελεί μια κατάσταση υγείας η οποία χαρακτηρίζεται από συμφόρηση (βουλωμένη μύτη ή κοινώς μπούκωμα), ρινόρροια (καταρροή) ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από πυρετό, φτέρνισμα, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, πόνο στα αυτιά και βήχα. Άλλα συμπτώματα του συναχιού είναι η ξηροστομία και τα σκασμένα χείλη που προκαλούνται έμμεσα, λόγω αναπνοής από το στόμα.

Η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο. Παρόλο που το συνάχι είναι κάτι απλό και τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται εύκολα, εάν διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή συμβαίνει συχνά μπορεί να επηρεάσει την κοινωνικότητα του ατόμου, την εργασία ακόμη και τη διάθεσή του.

 

Που οφείλεται το συνάχι;

Το συνάχι δεν αποτελεί μια ξεχωριστή πάθηση αλλά το αποτέλεσμα κρυολογήματος, ίωσης ή αλλεργίας. Η διάρκεια του συναχιού είναι σχετικά μικρή, ορισμένες ημέρες, μέχρι να αντιμετωπιστεί ο μικροοργανισμός που το προκάλεσε. Τόσο η γρίπη, όσο και το κρυολόγημα αποτελούν λοιμώξεις κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Άλλα αίτια υπεύθυνα για το μπούκωμα είναι ανατομικές ανωμαλίες της μύτης, όπως στραβό διάφραγμα, πολύποδες, χρόνιες ιγμορίτιδες ακόμη και ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές. Όταν το συνάχι είναι χρόνιο, πιθανότατα οφείλεται σε κάποια αλλεργία.

Αντιμετώπιση

Τις περισσότερες φορές το συνάχι οφείλεται σε κάποια ιογενή λοίμωξη, για το λόγο αυτό η αντιμετώπισή του είναι χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες:

 

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού για ταχύτερη ανάρρωση

Βιταμίνη C, Ψευδάργυρος, Σελήνιο, Εχινάκεια, Elderberry, Olive Leaf, Andrographis, Astragalus, Grapefruit Seed – GSE, Πρόπολη, Ευκάλυπτος

Στη φύση υπάρχουν πολλές ουσίες, ιχνοστοιχεία και βότανα τα οποία συμμετέχουν στις βιολογικές δράσεις και στην άμυνα του οργανισμού . Δρούν είτε ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ή μειώνοντας την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Η δράση τους μπορεί να λειτουργήσει τόσο ενισχυτικά σε περίπτωση όπου υπάρχει ήδη συνάχι ή ακόμη και προληπτικά θωρακίζοντας το σώμα απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

 

Ανακούφιση συμπτωμάτων και μπουκώματος

Για καλύτερη αναπνοή και ρινική αποσυμφόρηση συστήνονται τακτικά μέσα στην ημέρα ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή με υπέρτονο θαλασσινό νερό. Χάρη στις ωσμωτικές ιδιότητες του, βοηθά στην απομάκρυνση της βλέννας, απελευθερώνοντας έτσι την αναπνοή. Αποφύγετε τη χρήση φαρμακευτικών σπρέι για πολλές ημέρες, καθώς υπάρχει κίνδυνος φαρμακευτικής ρινίτιδας.

Επιπλέον συστήνεται να αερίζετε συχνά τους χώρους στους οποίους βρίσκεστε, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Παρόλο, που μοιάζει περίεργο, η έλλειψη υγρασίας στην ατμόσφαιρα επιτείνει το μπούκωμα. Αποφύγετε την παρατεταμένη χρήση κλιματιστικών, καθώς ξηραίνουν την ατμόσφαιρα και βράστε λίγο νερό για να φέρετε την υγρασία του χώρου στα επιθυμητά επίπεδα.

 

Τέλος, όπως και σε όλες τις καταστάσεις υγείας που οφείλονται σε μειωμένο ανοσοποιητικό, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση ο ύπνος, η καλή διατροφή και η ξεκούραση αποτελούν σημεία κλειδιά για ταχύτερη ανάρρωση.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο