Πασσιφλόρα: To βότανο για το άγχος και την αϋπνία

0 Comment

Passiflora for stress relief

H πασσιφλόρα (passionflower) ή ρολογιά ή λουλούδι του Πάθους είναι μια οικογένεια αναρριχητικών φυτών με σημαντικές ηρεμιστικές ιδιότητες. 

Πασσιφλόρα και ιστορία

Οι ιθαγενείς Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν την πασσιφλόρα για την αντιμετώπιση μιας ποικιλίας καταστάσεων, όπως εξανθήματα, τραύματα, πόνους στα αυτιά και προβλήματα στο ήπαρ. Οι Ισπανοί ιεραπόστολοι έμαθαν από τους γηγενείς Περουβιανούς για το φυτό, το όνομά του οποίου συμβολίζει το Θείο Πάθος -αυτό το ασυνήθιστο ακτινωτό λουλούδι συμβολίζει το ακάνθινο στέμμα του Χριστού. Μέχρι τον 18ο αιώνα, η πασσιφλόρα έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη, ως θεραπεία για την αϋπνία και την επιληψία.

Σε ποιες μορφές διατίθεται η πασσιφλόρα;

Το βότανο διατίθεται στην αγορά αποξηραμένο (για αφέψημα), ως εκχύλισμα και ως δισκίο. Μπορείτε να προσθέσετε σκόνη του βοτάνου σε βραστό νερό για να δημιουργήσετε τσάι. Επίσης, μπορείτε να βρείτε προσυσκευασμένο τσάι σε πολλά καταστήματα υγιεινής διατροφής. Υπάρχει και ως βάμμα (αλκοολούχο διάλυμα).

Αυτό το συμπλήρωμα διατροφής θεωρείται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις διαταραχές του άγχους και του ύπνου, τον πόνο, τα προβλήματα καρδιακών ρυθμών, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, το άσθμα, τους σπασμούς, την υπερκινητικότητα και την ελλειμματική προσοχή. Επίσης, εφαρμόζεται στο δέρμα για εγκαύματα αλλά και για τη θεραπεία των αιμορροΐδων [1].

Πασσιφλόρα και ιδιότητες

Η Passiflora incarnata είναι το πιο μελετημένο είδος, πρόκειται για ένα είδος με μωβ άνθη, που μπορεί να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στις διαταραχές άγχους και αϋπνίας. Επίσης, μελέτες σε μοντέλα ζώων υποδηλώνουν ότι το βότανο έχει αντιδιαβητικά, αντιασθματικά, αντιεπιληπτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Αυξάνει τα επίπεδα GABA στον εγκέφαλο, γεγονός που προάγει τη χαλάρωση. Μια μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση χαμηλής δόσης P. incarnata, ως αφέψημα, αποφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη ύπνου σε υγιείς ενήλικες με ήπιες διαταραχές στην ποιότητα του ύπνου τους [2]. Σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και οδοντική εξαγωγή, έχει αναφερθεί ότι η προεγχειρητική χρήση του βοτάνου μείωσε το άγχος.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το φυτό μείωσε το άγχος και βελτίωσε τη μνήμη σε αρουραίους μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται στο ότι η P. incarnata επηρεάζει τα επίπεδα GABA, ωστόσο, τα συμπεράσματα σχετικά με τον βαθμό αποτελεσματικότητας ποικίλλουν από μελέτη σε μελέτη.

Άλλα είδη πασσιφλόρας έχουν δείξει ότι μπορεί προστατεύουν από διαταραχές του στομάχου. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BioMed Research International, εξέτασε το εκχύλισμα από φύλλα και μίσχους της Passiflora serratodigitata. Αυτό το εκχύλισμα έδειξε ότι μπορεί να αποτελεί θεραπεία των ελκών σε αρουραίους [4]. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Indian Journal of Pharmacology, εξέτασε τις δυνατότητές της Passiflora foetida διαπιστώνοντας ότι βοήθησε στην ανακούφιση των ελκών του στομάχου σε αρουραίους ενώ συγχρόνως ανέδειξε το αντιοξειδωτικό δυναμικό του βοτάνου [4]. Χρειάζεται όμως έρευνα στους ανθρώπους.

Η P. incarnata έχει χρησιμοποιηθεί και για άλλες παθήσεις πέραν των διαταραχών ύπνου και άγχους όπως π.χ. για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Σε μια μελέτη, που περιέλαβε 59 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι συμμετέχουσες παρουσίασαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων, όπως είναι ο πονοκέφαλος, η κατάθλιψη, η αϋπνία και ο θυμός, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, μέσα σε 3-6 εβδομάδες [5]. Άλλη μελέτη έδειξε ότι η λήψη ενός μίγματος συμπεριλαμβανομένου της P. incarnata, αύξησε το χρόνο μεταξύ των επιληπτικών κρίσεων. Ορισμένα ευρήματα δείχνουν ότι η πασσιφλόρα μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Έχει φανεί ότι το βότανο μπορεί να βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων στέρησης από τα οπιούχα φάρμακα, μειώνοντας τα ψυχολογικά συμπτώματα όπως το στρες και την ευερεθιστότητα. Επίσης, λόγω της αντισπασμωδικής και καταπραϋντικής δράσης του θεωρείται ότι μπορεί να καταπολεμά κάποια είδη πόνου, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μικρός αριθμός μελετών δεν επιτρέπει την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων. Σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH: National Center for Complementary and Integrative Health), απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση των πιθανών χρήσεων της πασσιφλόρας [1].

Πασσιφλόρα και παρενέργειες

Σύμφωνα με το NCCIH, η πασσιφλόρα θεωρείται γενικά ασφαλής αλλά μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, όπως υπνηλία, ζάλη, και σύγχυση [1]. Σε μεγάλη δοσολογία ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε επιβράδυνση των καρδιακών ρυθμών ή ακόμα και σε αρρυθμίες [6].

Η ασφάλεια των συμπληρωμάτων πασσιφλόρας σε έγκυες γυναίκες, θηλάζουσες μητέρες, παιδιά και άτομα με ιατρικές παθήσεις ή που λαμβάνουν άλλη θεραπευτική αγωγή δεν έχει τεκμηριωθεί. Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, ενδέχεται να προκαλέσει συστολή της μήτρας και συμπεριφορική δυσλειτουργία στους απογόνους. Μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη συμπεριφορά των αρσενικών απογόνων.

Τέλος, μια μελέτη έδειξε πως όταν η πασσιφλόρα χρησιμοποιήθηκε ταυτόχρονα με το βαλσαμόχορτο ή βότανο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (St. John’s wort) ενίσχυσε τα αποτελέσματά του.

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα πασσιφλόρας!

Παραπομπές

  1. Passionflower.
  2. A Double-Blind, Placebo-Controlled Investigation of the Effects of Passiflora Incarnata (Passionflower) Herbal Tea on Subjective Sleep Quality.
  3. Antiulcerogenic Potential Activity of Free and Nanoencapsulated Passiflora serratodigitata L. Extracts.
  4. Antiulcer and antioxidant activity of ethanolic extract of Passiflora foetida L.
  5. Role Identification of Passiflora Incarnata Linnaeus: A Mini Review.
  6. Passionflower.
0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο