Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

0 Comment

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Ίσως να ακούγεται οξύμωρο η 16η Οκτωβρίου να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, τη στιγμή που περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να πεινούν, με το ποσοστό συνεχώς να αυξάνεται. Αυτή η μέρα, όμως, έχει διττή σημασία που στόχο έχει τόσο την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και την κινητοποίηση των οργανισμών, όσο και την ενημέρωση και την ενθάρρυνση των καταναλωτών να στραφούν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, υιοθετώντας μία ισορροπημένη διατροφή και εντάσσοντας στη ζωή τους τη σωματική δραστηριότητα. Μία μέρα με δύο όψεις και δύο πλευρές.

Η κοινωνική όψη της ημέρας

Η κοινωνική και ανθρωπιστική πλευρά της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής που γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου, τη μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, αφορά στην προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Με αφορμή τον εορτασμό, σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο διοργανώνονται εκδηλώσεις καθιστώντας τη συγκεκριμένη ημέρα μία από τις πιο διάσημες στο ημερολόγιο των Ηνωμένων Εθνών. Είναι μία δράση με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων να δηλώσουν τη δέσμευσή τους και τη συμβολή τους στην εξάλειψη της πείνας, να προάγουν την παγκόσμια συνειδητοποίηση για την ανάγκη της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας και της θρεπτικής διατροφής για όλους, αλλά και την κινητοποίηση, με στόχο την ανακούφιση όσων υποφέρουν από πείνα.

Η παγκοσμίου εμβέλειας κινητοποίηση λειτουργεί ως δείκτης της σημασίας του οργανισμού αυτού, ενώ παράλληλα, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση που αφορά στην επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθούν επιτυχημένες γεωργικές πολιτικές σε όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διασφαλίσουν την επαρκή ποσότητα τροφίμων για όλο τον πλανήτη.

Σε έναν κόσμο αφθονίας, είναι θλιβερό να υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας να πεινάει και να μην έχει το θεμελιώδες δικαίωμα πρόσβασης στην τροφή για να επιβιώσει. Τα νούμερα είναι πραγματικά σοκαριστικά, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα σε όλο τον κόσμο, 900 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν σε συνθήκες φτώχειας και πείνας, ενώ στα 2 δισεκατομμύρια φτάνουν οι άνθρωποι που παρουσιάζουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Με την πείνα να αυξάνει τα επίπεδα της παγκόσμιας ανασφάλειας, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την κρίση των αξιών, η εξάλειψή της δεν αποτελεί μόνο μία ηθική επιταγή αλλά και την καλύτερη επένδυση για μία κοινωνία ανθρώπινη και ισότιμη.

Η διατροφική όψη της ημέρας

Στο μυαλό των περισσοτέρων η λέξη διατροφή συνδέεται με την απώλεια βάρους. Ωστόσο, η διατροφή αποτελεί έναν κλάδο της Υγείας που εστιάζει στη μελέτη της τροφής, την ενημέρωση και την εκπαίδευση όσον αφορά στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, τη σωματική δραστηριότητα, παράγοντες που διασφαλίζουν τη σωματική και ψυχική υγεία.

Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος που έχει να κάνει με τους κοινωνικο-οικονομικούς και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή των καταναλωτών. Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων που οδηγεί στο φαινόμενο της παχυσαρκίας που συνεχώς αυξάνεται, οι μη ισορροπημένες δίαιτες, η αυξανόμενη νόθευση των τροφών, τα μεταλλαγμένα, η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, οι ανθυγιεινές επιλογές, η καθιστική ζωή, καθώς και η έλλειψη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στη υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Μία ισορροπημένη διατροφή αποτελεί μείζονα παράγοντα καλής υγείας, επιδρά στο πώς αισθανόμαστε και εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα οφέλη της πολλά, αφού συμβάλλει στη σωστή λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος, στη μείωση πιθανοτήτων να ασθενήσουμε και στη μείωση εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, βοηθάει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και της καλής φυσικής σωματικής και πνευματικής κατάστασης. Ο συνδυασμός σωστής και ισορροπημένης διατροφής, σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα, είναι το κλειδί για μία καλύτερη ποιότητα ζωής και συμβάλλει στη μακροζωία.

Η ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης του σύγχρονου καταναλωτή, που δυστυχώς συνεχώς φθίνει, σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η Power Health αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου εξελίσσεται συνεχώς, δημιουργώντας συμπληρώματα διατροφής και προϊόντα τα οποία έρχονται να καλύψουν τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες του.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο