Μύθοι και αλήθειες για την κυτταρίτιδα

0 Comment

Woman Cellulite Orange

Οι περισσότερες γυναίκες και ένας μικρός αριθμός ανδρών έχουν κυτταρίτιδα, συνήθως στους μηρούς, τους γλουτούς, την κοιλιά και στα μπράτσα. Η κυτταρίτιδα ή λιποδυστροφία, όπως είναι ιατρικά γνωστή, εμφανίζεται μετά την εφηβεία και αυτό υποδηλώνει ότι παίζουν ρόλο οι ορμόνες. Είναι περισσότερο εμφανής σε γυναίκες άνω των 30 ετών.

Το λίπος είναι υγρό στη θερμοκρασία του σώματος. Συσσωρευμένο στην υποδόρια στιβάδα, περιβάλλεται από συνδετικό ιστό που δημιουργεί μικρούς θαλάμους λίπους οι οποίοι υπόκεινται σε ορμονικές αλλαγές. Οι θάλαμοι αυτοί ενώνονται μέσω συνδετικού ιστού κολλαγόνου με το δέρμα. Αυτές οι λεπτές ινώδεις συνδέσεις ονομάζονται διαφράξεις ή διαφράγματα (septae) και διαχωρίζουν το υγρό λίπος σε μικρούς θαλάμους.

Οι ελαστικές διαφράξεις συνδέουν το δέρμα με τον υποκείμενο μυ και αυτό κανονικά δημιουργεί ένα φυσιολογικό περίγραμμα δέρματος. Αλλά όταν υπάρχουν μεταβολές στις διαφράξεις και στην ποσότητα λίπους, εμφανίζεται η κυτταρίτιδα – δημιουργούνται στο δέρμα εντυπώματα (λακκάκια).

Στην κυτταρίτιδα, οι ινώδεις διαφράξεις κολλαγόνου γίνονται πυκνές και άκαμπτες. Αυτή η σκλήρυνση τις κάνει να περιέχουν μεγαλύτερες και ακανόνιστου μεγέθους μπάλες λίπους. Σκεφτείτε το λίπος ως μπαλόνια γεμάτα με νερό. Τα μπαλόνια αλλάζουν μέγεθος και από μαλακά γίνονται ακανόνιστα, παχιά, σκληρά και άκαμπτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν εφαρμόζουμε πίεση στο δέρμα, να μην υποχωρεί ομοιόμορφα όπως αλλού ή να φαίνεται ένα λιγότερο λείο περίγραμμα δέρματος.

Αν και το πρόβλημα απασχολεί μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού, μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες που επηρεάζουν την κυτταρίτιδα. Πιστεύεται ότι αιτία μπορεί να είναι ορισμένες αλλοιώσεις στα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στον υποδόριο ιστό και δημιουργούν κακή κυκλοφορία του αίματος. Οι αλλαγές οφείλονται σε γονίδια και ορμόνες. Η έρευνα έχει εντοπίσει ορισμένους πολυμορφισμούς γονιδίων που επηρεάζουν τη δραστηριότητα του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης (ACE) και διαταράσσουν στην οξυγόνωση των ιστών [1]. Η κυτταρίτιδα είναι λιγότερο συχνή στις έγχρωμες γυναίκες και στις γυναίκες με ασιατική καταγωγή. Οι γυναίκες της Μεσογείου είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κυτταρίτιδα στους γοφούς.

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι σχετικά με την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας που ενισχύονται από το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψή της ή για να σταματήσει η επιδείνωσή της. Ακολουθούν κάποιες απαντήσεις σε συνηθισμένες ερωτήσεις. 

Kυτταρίτιδα και παχυσαρκία

Θεωρείται ότι η κυτταρίτιδα επιδεινώνονται από τον καθιστικό τρόπο ζωής και την παχυσαρκία, ωστόσο η κατάσταση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα ενός υψηλού Δείκτη Μάζας Σώματος. Υπέρβαρες γυναίκες μπορεί να μην έχουν κυτταρίτιδα και αδύνατες να έχουν. Η παχυσαρκία διαφέρει δομικά από την κυτταρίτιδα. Στα παχύσαρκα άτομα, τα λιποκύτταρα διογκώνονται αλλά τα ινώδη διαφράγματα μπορεί να παραμένουν λεπτά και ελαστικά χωρίς να υπάρχει κυτταρίτιδα.

Κυτταρίτιδα και απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους μειώνει την περιεκτικότητα σε λίπος εντός των θαλάμων. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας αλλά δεν συμβαίνει πάντα γιατί το πρόβλημα με τα άκαμπτα ινώδη διαφράγματα παραμένει. Μερικές φορές το πρόβλημα μπορεί να χειροτερέψει με το αδυνάτισμα. Σε μια μελέτη, οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι η σοβαρότητα της κυτταρίτιδας θα μειωνόταν με την απώλεια βάρους και την επακόλουθη μείωση του υποδόριου λίπους. Πράγματι αυτό συνέβη για την πλειονότητα των γυναικών αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε για κάποιες γυναίκες [2]. Η βελτίωση συσχετίστηκε με σημαντικές μειώσεις του βάρους και του ποσοστού λίπους στους μηρούς.

Κυτταρίτιδα και μασάζ

Η κακή κυκλοφορία του αίματος μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου και αυτό μεγαλώνει το πρόβλημα. Η μάλαξη με το χέρι θεωρείται ότι μπορεί να κάνει καλό αλλά οποιαδήποτε βίαιη κίνηση μπορεί σπάει το συνεκτικό ιστό και η κυτταρίτιδα να χειροτερέψει. Πρέπει να αποφεύγονται τα επίμονα δυνατά μασάζ που μπορούν να τραυματίσουν τον ιστό. Για να υπάρξει όφελος θεωρείται ότι πρέπει να γίνεται καθημερινό μασάζ επί 10-20 λεπτά.

Κυτταρίτιδα και κρέμες

Οι καλλυντικές κρέμες για να μαλακώσουν τα πυκνά ινώδη διαφράγματα έχει αποδειχθεί ότι έχουν κάποια αποτελέσματα. Έχουν αναφερθεί διάφορα τοπικά καλλυντικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των μεθυλοξανθινών (π.χ. καφεΐνη), ρετινοειδών και βοτανικών εκχυλισμάτων που βελτιώνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας [3]. 

Κυτταρίτιδα και διατροφή

Κατά μια άποψη, η γλυκόζη (ο βασικός υδατάνθρακας) παίζει ρόλο στην κυτταρίτιδα. Η γλυκόζη που δεν αποθηκεύτηκε ενώνεται με τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης (πλούσιες στον υποδόριο ιστό), καθιστώντας τες σκληρές και άκαμπτες. Γι’ αυτό συχνά συνιστάται η αποφυγή τροφών που περιέχουν πολύ ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες. Να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια κλινική μελέτη σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην κυτταρίτιδα.

Κυτταρίτιδα και κάπνισμα-αλκοόλ

Το κάπνισμα συντελεί στη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος και επιδεινώνει την ποιότητα του κολλαγόνου του δέρματος καθώς και της ελαστίνης.  Ακόμη, το αλκοόλ προκαλεί κακή μεταφορά θρεπτικών συστατικών, άρα θεωρείται παράγοντας επιδείνωσης της κυτταρίτιδας.

Κυτταρίτιδα και άσκηση

Η μειωμένη μυϊκή μάζα και η απουσίας φυσικής δραστηριότητας θεωρείται ότι επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα επηρεάζοντας αρνητικά την κυκλοφορίας του αίματος εντός του λίπους, συνεπώς προτείνεται η συστηματική άσκηση.

Κυτταρίτιδα και μέθοδοι αντιμετώπισης

 Ένας αριθμός μη επεμβατικών συσκευών λέιζερ, θεραπείας κυμάτων και συσκευών ραδιοσυχνοτήτων παράγει μικρά και βραχύβια αποτελέσματα. Έτσι, απαιτούνται πολλαπλές συνεδρίες θεραπείας οι οποίες μπορούν να κάνουν αυτές τις προσεγγίσεις ακριβές. Η λιποαναρρόφηση, χρησιμοποιώντας ένα λεπτό σωλήνα για να απορροφήσει το λίπος, μπορεί να μειώσει την παχυσαρκία αλλά βοηθά μόνο εν μέρει στην κυτταρίτιδα. Η υποσκαφή, μια χειρουργική τεχνική όπου μια μικρή λεπίδα ή σωληνίσκος λέιζερ προσπαθεί να κάνει πιο ελαστικά τα ινώδη διαφράγματα, είναι η θεραπεία επιλογής για όσους αναζητούν επεμβατική θεραπεία [4].

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία προϊόντων για κυτταρίτιδα-σύσφιξη!

Παραπομπές

  1. Evidence‐based treatment for gynoid lipodystrophy: A review of the recent literature.
  2. Effect of Weight Loss on Cellulite: Gynoid Lypodystrophy.
  3. Efficacy of cosmetic products in cellulite reduction: systematic review and meta-analysis.
  4. Health Check: what is cellulite?

 

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο