Μύθοι και αλήθειες για το αλκοόλ

0 Comment

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι συνδεδεμένη με κοινωνικές εξόδους , οικογενειακά τραπέζια, με ευχάριστες και όχι μόνο στιγμές. Ανέκαθεν τα αλκοολούχα ποτά πρωταγωνιστούσαν στη ζωή των ανθρώπων. Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ συχνά συνοδεύεται από μύθους που μάλλον αποπροσανατολίζουν τον κόσμο.

Το κρασί κάνει καλό στην καρδιά

Αλήθεια. Οι επιδράσεις της κατανάλωση αλκοόλ δεν διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος του αλκοόλ που καταναλώνεται, καθώς αυτό που εν τέλει μετρά είναι η συγκέντρωση αιθανόλης. Παρ’ όλα αυτά, πολλές μελέτες έδειξαν πως, η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ασκεί μια προστατευτική δράση για τη καρδιά. Το όφελος αυτό, αποδίδεται στη συγκέντρωσή του σε πολυφαινόλες, όπως είναι η ρεσβερατρόλη και αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τα αγγεία, μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης, καθώς και την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Ωστόσο, το όφελος αυτό είναι ορατό μόνο σε μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό βέβαια δε σημαίνει, πως εάν κάποιος δεν πίνει, πρέπει να ξεκινήσει να πίνει.

Το αλκοόλ επιδρά το ίδιο στις γυναίκες και στους άνδρες

Μύθος. Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες “υστερούν”, όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ. Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη ποσότητα νερού στο σώμα τους και οι γυναίκες έχουν μικρότερο βάρος και λίπος αναλογικά με τους άνδρες. Το αποτέλεσμα είναι, η ίδια ποσότητα αλκοόλ να αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο ποσοστό αλκοόλ στο σώμα για τις γυναίκες και έτσι να τις επηρεάζει πιο γρήγορα, σε σχέση με τους άνδρες.

Το αλκοόλ παχαίνει

Αλήθεια. Παρόλο που βρίσκεται σε υγρή μορφή, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει θερμίδες. Συγκριτικά με τα άλλα συστατικά της τροφής, το αλκοόλ κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση αποδίδοντας 7kcal ανά γραμμάριο. Εάν σκεφτείτε ότι οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες αποδίδουν 4kcal/γρ. Και το λίπος 9kcal/γρ., μπορείτε να καταλάβετε εύκολα γιατί όταν πίνουμε παραπάνω, είναι σαν να καταναλώνουμε ε ένα μικρό γεύμα επιπλέον. Το γεγονός ότι πολλά άτομα που πίνουν χρόνια ή μεγάλες ποσότητες αλκοόλ είναι πολύ αδύνατα, δεν έχει να κάνει με το ότι το αλκοόλ δεν έχει θερμίδες, αλλά με το ότι υποκαθιστούν φαγητό με αλκοόλ και έτσι διατηρούν το ενεργειακό τους ισοζύγιο.

Το αλκοόλ δεν επηρεάζει αρνητικά την εγκεφαλική λειτουργία και διάθεση

Μύθος. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, όπως έχει φανεί από πολλές μελέτες, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τον τρόπο επικοινωνίας των κυττάρων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση και απώλεια μνήμης. Σε περιπτώσεις που καταναλώνεται συστηματικά μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, τότε μπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή διάθεση και μειωμένη γνωστική ικανότητα.

Όταν καταναλώνεται φαγητό και ειδικά λίπος μαζί με αλκοόλ, η επίδραση του είναι μικρότερη

Αλήθεια. Το αλκοόλ δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα, με αποτέλεσμα να μεταβολίζεται πρώτο σε σχέση με τα υπόλοιπα συστατικά της διατροφής μας (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος). Ο μεταβολισμός γίνεται στο ήπαρ αφού απορροφηθεί από το γαστρεντερικό σύστημα. Όταν καταναλώνεται αλκοόλ μαζί με γεύμα, ιδίως εάν είναι λιπαρό, τότε καθυστερείται η απορρόφησή του καθώς μεσολαβεί και η πέψη της τροφής, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο άμεσος ο μεταβολισμός της αιθανόλης στο ήπαρ και να γίνεται πιο αργά και σταδιακά.

Η συχνή και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, ένα κάποιον δεν τον πειράζει, δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία

Μύθος. Ο μεταβολισμός της αιθανόλης, όταν είναι σε μικρές ποσότητες δεν προκαλεί βλάβες στον οργανισμό. Σε μεγάλες ποσότητες όμως, γίνεται τοξική και προκαλεί βλάβες τόσο στα όργανα, όσο και στη υγεία γενικότερα. Οισοφαγίτιδα, καούρα, γαστρίτιδα, κίρρωση του ήπατος, καρδιακές αρρυθμίες, υπέρταση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, απώλεια μνήμης, καρκίνος ακόμη και θάνατος, είναι ορισμένες από τις επιδράσεις της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ. Συστήνεται οι ενήλικες γυναίκες και άνδρες άνω των 65ετών να καταναλώνουν έως και 1 μερίδα αλκοόλ την ημέρα, ενώ οι άνδρες κάτω των 65 ετών, έως και 2 μερίδες αλκοόλ την ημέρα.

 

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη γκάμα προϊόντων που μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεράσετε πιο γρήγορα το hangover.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο