Μυο-ινοσιτόλη και πολυκυστικές ωοθήκες

0 Comment

intimate area

Οι πολυκυστικές ωοθήκες αποτελούν σήμερα, μία από τις πιο συχνές αιτίες στειρότητας ανάμεσα σε γυναίκες νεαρής ηλικίας. Ανάμεσα στις διάφορες μεθόδους, συμπληρώματα και φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς, η μυο-ινοσιτόλη αποτελεί την πιο πολλά υποσχόμενη ουσία.

 

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν αποτελούν κάτι ανησυχητικό για την υγεία, ωστόσο ως ενδοκρινική πάθηση προκαλούν μια σειρά από μεταβολικές αλλαγές στο σώμα που επηρεάζουν την αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών. Ανάμεσα τους είναι η εμφάνιση ακμής, η διαταραχή του κύκλου της περιόδου, η υπογονιμότητα, ο δασυτρυχισμός και η παχυσαρκία.

 

Τι είναι η μυο-ινοσιτόλη;

Η ινοσιτόλη αναφέρεται σε μια ομάδας ενώσεων και όχι μόνο σε ένα μόριο. Ανάλογα τη δομή των μορίων στο χώρο (στερεοϊσομερή), κατηγοριοποιείται σε διάφορες μορφές με πιο κοινές τη μυο-ινοσιτόλη και τη D-chiro-ινοσιτόλη. Πολλές φορές αναφέρεται ως απλή ινοσιτόλη, χωρίς να διευκρινίζεται ποια μορφή διατίθεται στα συμπληρώματα.

Η πιο δραστική και πολυμελετημένη μορφή της, ωστόσο, είναι η μυο-ινοσιτόλη. Φυσιολογικά η μυο-ινοσιτόλη συντίθεται στον οργανισμό, ωστόσο μπορεί να ληφθεί και από τη διατροφή κυρίως μέσω των ολικής άλεσης δημητριακών και των εσπεριδοειδών. Αποτελεί ένα υδατοδιαλυτό μόριο για το λόγο αυτό δεν είναι τοξική. Θεωρείται λανθασμένα ότι ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β, ωστόσο αποτελεί μια “ψευδοβιταμίνη” η οποία συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες του οργανισμού όπως στην επικοινωνία των κυττάρων και στην δράση ορμονών.

 

 

Δράσεις μυο-ινοσιτόλης

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η μυο-ινοσιτόλη βοηθά στην αντιμετώπιση στειρότητας που οφείλεται σε πολυκυστικές ωοθήκες. Συγκεκριμένα, βρέθηκε πως βελτιώνει τη λειτουργία των ωοθηκών, ομαλοποιεί το ορμονικό προφίλ ενώ βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνης. Επιπλέον οφέλη της λήψης μυο-ινοσιτόλης φάνηκαν στην ακμή ακόμη και στη μείωση αγχώδους διαταραχής, υπερφαγίας και κατάθλιψης.

Βάρος

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες αντιμετωπίζουν δυσκολία να χάσουν βάρους, εξαιτίας της αντίστασης στην ινσουλίνη. Πολλές μελέτες έδειξαν πως η λήψη μυο-ινοσιτόλης (1200-2000mg) βοηθάει σημαντικά στη μείωση του σωματικού βάρους. Μεγαλύτερο όφελος φαίνεται να έχουν οι πιο αδύνατες γυναίκες, ειδικά όσες είναι υπέρβαρες, και σε μικρότερο βαθμό όσες είναι παχύσαρκες ή νοσογόνα παχύσαρκες.

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Η χορήγηση μυο-ινοσιτόλης βοηθά στη καλύτερη δράση της ινσουλίνης αλλά και στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης. Ως αποτέλεσμα βελτιώνονται τα επίπεδα γλυκόζης ορού αλλά και η μεταγευματική υπερινσουλιναιμία που παρατηρείται σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη.

Υπερανδρογοναιμία

Οι πολυκυστικές ωοθήκες χαρακτηρίζονται από υπερανδρογοναιμία, αυξημένα δηλαδή επίπεδα ανδρικών ορμονών, μειωμένη γονιμότητα και αντίσταση στην ινσουλίνη. Συμπληρωματική χορήγηση μυο-ινοσιτόλης σε δόσεις υψηλές δόσεις (2000-4000mg), φάνηκε πως μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Γονιμότητα

Τα άτομα με πολυκυστικές ωοθήκες ταλαιπωρούνται τις περισσότερες φορές από προβλήματα γονιμότητας, για το λόγο αυτό πολλές φορές καταφεύγουν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η καθημερινή χορήγηση ινοσιτόλης, μπορεί να αυξήσει την αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών, να αυξήσει την παραγωγή ωαρίων καθώς και να βελτιώσει την ποιότητά τους. Ακόμη και καταστάσεις ολιγο- ή αμηνόρροιας μπορούν σημαντικά να βελτιωθούν με τη λήψη μυο-ινοσιτόλης.

 

Δοσολογία

Το όφελος από τη λήψη μυο-ινοσιτόλης είναι εμφανές ακόμη και σε μικρές δόσεις (>200mg), ωστόσο η συνήθης δόση είναι 2000-4000mg μία έως δύο φορές την ημέρα. Όταν λαμβάνεται μια φορά την ημέρα, συστήνεται πριν το πρωινό.

 

Ανεπιθύμητες ενέργειες και μορφές

Η μυο-ινοσιτόλη αποτελεί ένα ασφαλές συμπλήρωμα διατροφής. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να παρουσιάσει ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές. Η λήψη της είναι ασφαλής ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο δε συστήνεται η λήψη της χωρίς την έγκριση του θεράποντα ιατρού.

Στο εμπόριο διατίθεται είτε ως μονοσυστατικό ή σε συνδυασμό με μελατονίνη, με την οποία έχει συνεργιστική δράση για τη βελτίωση της γονιμότητας. Πολλές φόρμουλες περιέχουν και φυλλικό οξύ για αποκατάσταση τυχόν έλλειψης πριν τη σύλληψη και καλύτερη έκβαση της εγκυμοσύνης, γενικά.

 

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα διατροφής για πολυκυστικές ωοθήκες με ινοσιτόλη.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο