Μπορεί η μαννόζη να μειώσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης;

0 Comment

infection

Η ουρολοίμωξη αποτελεί μια κατάσταση του ουροποιητικού συστήματος η οποία χαρακτηρίζεται από λοίμωξη ή μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς. Αποτελεί μια ιδιαίτερα συχνή κατάσταση στις γυναίκες ενώ παρά τις επαναλαμβανόμενες θεραπείες μπορεί να υποχωρεί προσωρινά και να επανέρχεται. Ανάμεσα στα πιο συχνά συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπισή της είναι η μαννόζη.

 

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη οφείλεται σε μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος από ιούς, μύκητες και βακτήρια. Τις περισσότερες φορές (90%), η ουρολοίμωξη οφείλεται σε επιμόλυνση από βακτήρια που φυσιολογικά αποικίζουν τον εντερικό μας σωλήνα (έντερο), όπως είναι η Escherichia coli (E. Coli). Ως πρώτη γραμμή μη-φαρμακευτικής αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης είναι η άφθονη κατανάλωση υγρών και ο σωστός καθαρισμός της περιγεννητικής περιοχής.

 

D – Μαννόζη

Η D – μαννόζη αποτελεί έναν υδατάνθρακα και συγκεκριμένα έναν δισακχαρίτη που εντοπίζεται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως είναι τα μήλα, τα κράνμπερρι και τα blueberries. Δεν διασπάται στο έντερο καθώς δεν μπορεί να μεταβολιστεί, αλλά μέσω των νεφρών απεκκρίνεται στα ούρα, όπου και ασκεί τις επωφελείς δράσεις της κατά μήκος του ουροποιητικού συστήματος.

Πολλές μελέτες έδειξαν πως η μαννόζη συμμετέχει στη διατήρηση ενός υγιούς ουροποιητικού συστήματος και αποτελεί σημαντικό σύμμαχο για την πρόληψη εμφάνισης ουρολοιμώξεων. Ως μόριο έχει την ιδιότητα να αποτρέπει την προσκόλληση παθογόνων μικροοργανισμών στο βλεννογόνο των τοιχωμάτων της ουροδόχου κύστης και έτσι να προλαμβάνει τον πολλαπλασιασμό τους και τη δημιουργία μόλυνσης. Συγκεκριμένα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και κυρίως η E. Coli προσκολλάται στη μαννόζη και στη συνέχει αποβάλλεται από τον οργανισμό με την ούρηση. Εν αντιθέσει με τα κοινά αντιβιοτικά φάρμακα, η E.Coli δεν σκοτώνεται αλλά απομακρύνεται από τον οργανισμό.

 

Ανεπιθύμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις

Η λήψη της δεν παρουσιάζει καμία παρενέργεια ή αλληλεπίδραση, ακόμα και σε μεγάλες δόσεις, για το λόγο αυτό πολλές φορές συστήνεται η παράλληλη λήψη της με κοινές φαρμακευτικές αγωγές για ουρολοίμωξη. Καθώς το μόριο της δεν μεταβολίζεται, η λήψη της είναι ασφαλής ακόμα και από διαβητικά άτομα, παιδιά ή ηλικιωμένους.

 

Πότε λαμβάνεται και πότε ξεκινά η δράση της;

Η δράση της μαννόζης είναι σχετικά άμεση, με τα πρώτα συμπτώματα να υποχωρούν μέσα στην πρώτη με δεύτερη ημέρα λήψης. Η λήψη της συστήνεται τόσο για την αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων αλλά ακόμα και ως μέσο πρόληψής τους, ιδιαίτερα από άτομα που είναι ευπαθή σε ουρολοιμώξεις (αθλητές, διαβητικά άτομα ή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες). Επιπλέον συστήνεται σε άτομα που λαμβάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιβίωση.

 

Συνιστώμενη δόση

Η μαννόζη υπάρχει σε μεγάλη αφθονία σε συμπληρώματα διατροφής σε μορφή σκόνης ή κάψουλας. Η συνήθης δόση είναι 500mg ημερησίως μαζί με νερό η χυμό, κατά προτίμηση χυμό cranberry, κάθε 2 με 3 ώρες για τις πρώτες 5 ημέρες. Η λήψη μαννόζης καλό θα ήταν να συνεχίζεται ακόμη και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων για πλήρη εξάλειψη των μικροβίων από την ουροδόχο κύστη.

 

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής με D-μαννόζη για να αντιμετωπίσετε μια καλή την ουρολοίμωξη.

 

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο