Μαύροι κύκλοι στα μάτια: πώς φεύγουν!

0 Comment

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια απασχολούν όχι μόνο αρκετές γυναίκες αλλά και άνδρες. Πιο συχνά οι κύκλοι εμφανίζονται μετά από κούραση και ξενύχτι αλλά μπορούν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι.

Μια αιτία των μαύρων κύκλων μπορεί να είναι η εναπόθεση μελανίνης (περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση) ύστερα από αλλεργία ή φλεγμονή. Η εναπόθεση μελανίνης μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους, ωστόσο άτομα χωρίς κληρονομικότητα μπορεί να προκαλέσουν μαύρους κύκλους επειδή συνηθίζουν να τρίβουν τα μάτια τους. Το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό και από το συνεχές τρίψιμο δημιουργείται κοκκίνισμα και μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση σε άτομα με αλλεργίες. 

Σε μερικές γυναίκες με φωτοευαίσθητα μάτια και δακρύρροια, τα δάκρυα, που είναι όξινα, μπορεί να κάνουν αντίδραση λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και προκαλείται φωτοδερματίτιδα αλλάζοντας το χρώμα κάτω από τα μάτια -κάτι σαν πανάδα του ματιού. Άλλου είδους αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν λεμφική συμφόρηση -λιμνάζει η λέμφος- κι αυτό προκαλεί διόγκωση κάτω από το μάτι επιτείνοντας τους μαύρους κύκλους.

Οι μαύροι κύκλοι δεν έχουν να κάνουν με τις σακούλες κάτω από τα μάτια – οι οποίες οφείλονται σε πρόπτωση του λίπους – αλλά ορισμένες φορές κάποιες σακουλίτσες που σχηματίζονται δημιουργούν σκίαση που μπορεί να φαίνεται ως μαύρος κύκλος.

Το χρώμα του δέρματος μπορεί να γίνει πιο σκούρο κάτω από τα μάτια επειδή μειώθηκε το λίπος στην περιοχή. Σ’ αυτή την περίπτωση, το φως διαπερνά το δέρμα και κάνει τα αγγεία πιο ορατά δίνοντας ένα ελαφρό μπλε ή μοβ χρώμα. 

Επίσης, η συχνή εφαρμογή κολλυρίων μπορεί να δημιουργήσει ξηρότητα στην περιοχή και εμφάνιση μαύρων κύκλων.

Αν οι μαύροι κύκλοι εμφανιστούν εντελώς ξαφνικά θα πρέπει να το εξετάσετε με το γιατρό σας, μήπως είναι σύμπτωμα κάποιας πάθησης. Ορισμένες φορές οι μαύροι κύκλοι μπορεί να εμφανιστούν αν έχετε σιδηροπενική αναιμία, δηλαδή έλλειψη σιδήρου στη διατροφή σας. Προβλήματα με το θυρεοειδή επίσης μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή στη χρώση κάτω από τα μάτια.

 Black eyes

Τι να κάνετε εάν έχετε μαύρους κύκλους

1. Μην τρίβετε τα μάτια σας και αποφύγετε τη σκόνη και τη γύρη αν έχετε αναπνευστικές αλλεργίες. Το τρίψιμο των ματιών μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των τριχοειδών αγγείων της περιοχής.

2. Μην καπνίζετε και περιορίστε το το αλκοόλ. Το κάπνισμα και το αλκοόλ λεπταίνουν το δέρμα.

3. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο επίσης λεπταίνει το δέρμα, γι’ αυτό φοράτε γυαλιά που προστατεύουν την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία.

4. Χρησιμοποιείστε αντηλιακή κρέμα χειμώνα-καλοκαίρι.

5. Πίνετε άφθονο νερό και ακολουθήστε μια ενυδατική διατροφή με αρκετά φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε επίσης να ενυδατώσετε εξωτερικά την περιοχή χρησιμοποιώντας κάποιες φυσικές θεραπείες όπως π.χ. ροδόνερο.

6. Προσπαθήστε να κοιμάστε ανάσκελα καθώς η λεμφική συμφόρηση κάτω από τα μάτια μπορεί να οφείλεται στη στάση του ύπνου.

 

Χρήση κρέμας ματιών 

Ανεξάρτητα από την αιτία των μαύρων κύκλων, η χρήση ειδικών κρεμών που ενεργοποιούν την αιματική κυκλοφορία και το λεμφικό σύστημα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της εικόνας.

Επειδή η περιοχή των ματιών έχει λιγότερους σμηγματογόνους και ιδρωτοποιούς αδένες χρειάζεστε καλή ενυδάτωση και καλή κρέμα ματιών. Η σωστή κρέμα είναι αυτή που δεν κάνει το μάτι να βαραίνει και δεν δίνει αίσθηση τραβήγματος – υπάρχουν δείγματα από τις διάφορες κρέμες και έτσι μια γυναίκα μπορεί να καταλάβει ποια της ταιριάζει.

Να σημειωθεί ότι μερικές φορές κάποιες ρυτιδούλες κάτω από τα μάτια μπορεί να οφείλονται στο concealer και το make-up του οποίου το ταλκ αφυδατώνει την περιοχή. Αυτό δημιουργεί ζάρες -δεν πρόκειται για ρυτίδες- διότι έχει αφυδατωθεί η περιοχή από το concealer. Χρησιμοποιήστε μια καλή κρέμα ματιών πριν το μακιγιάζ και όσο γίνεται χωρίς concealer. Η αφαίρεση του μακιγιάζ πρέπει να γίνεται σωστά, όχι βεβιασμένα και όχι με ακατάλληλα μαντηλάκια που μπορεί να τραυματίσουν την περιοχή.

 

Βρείτε στο Vita4you.gr την κρέμα ματιών που σας ταιριάζει!

 

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο