Ήλιος και ρυτίδες, μπορούμε να τις προλάβουμε;

0 Comment

Ήλιος και ρυτίδες, μπορούμε να τις προλάβουμε;

Η ηλιοθεραπεία και βουτιές στη θάλασσα αποτελούν σίγουρα πράγματα που όλοι απολαμβάνουμε το καλοκαίρι. Εάν δεν ληφθούν όμως τα απαραίτητα μέτρα, η φωτογήρανση παραμονεύει και αποτελεί την κύρια αιτία εμφάνισης ρυτίδων και λεπτών γραμμών.

 

Υπεριώδης ακτινοβολία

Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες κατατάσσονται σε δύο βασικές κατηγορίες τις UVA και τις UVB ακτινοβολίες.

Οι UVA ακτινοβολίες έχουν μικρότερη ενέργεια από τις UVB. Διεισδύουν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και είναι οι κύριες υπεύθυνες για τη εμφάνιση ρυτίδων, λόγω της φωτογήρανσης που προκαλούν αθροιστικά στο δέρμα, καθώς και για πολλές περιπτώσεις καρκίνων.

Οι UVB ακτινοβολίες φτάνουν μέχρι τα ανώτερα στρώματα επιδερμίδας και έχουν πολύ μεγαλύτερη ενέργεια. Είναι υπεύθυνες για την παραγωγή μελανίνης και το μαύρισμα, τις επιφανειακές ρυτίδες καθώς και για τη δημιουργία εγκαυμάτων και δερματικού καρκίνου.

 

Τι είναι η φωτογήρανση;

Αποτελεί ουσιαστικά μια αθροιστική βλάβη του δέρματος που προκαλείται από την επίδραση του ήλιου (UVA και UVB). Οι βλάβες αφορούν την καταστροφή του DNA των κυττάρων, την καταστροφή της ελαστίνης και του κολλαγόνου της επιδερμίδας καθώς και την εμφάνιση ευρυαγγειών, λόγω αυξημένου οξειδωτικούς στρες.

Επιπλέον μακροχρόνια προκαλείται βλάβη στη λειτουργία των μελανινοκυττάρων, με αποτέλεσμα να υπερλειτουργούν και να δημιουργούνται στίγματα και πανάδες στο δέρμα, λόγω υπερβολικής παραγωγής μελανίνης. Το αποτέλεσμα είναι η επιδερμίδα να είναι ξηρή και σκληρή, να εμφανίζονται ρυτίδες, πάχυνση της επιδερμίδας και της κεράτινης στιβάδας, πανάδες καθώς και ευρυαγγείες.

 

Αντιγήρανση και αντιηλιακά

Τα αντιηλιακά αποτελούν φίλτρα τα οποία αποτρέπουν τη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιδερμίδα, προστατεύοντάς την από τις επιβλαβείς δράσεις της. Ο τρόπος δράσης του είναι είτε ότι απορροφούν την ακτινοβολία ή ότι την αντανακλούν.

Η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού πρέπει να γίνεται με βάση τον τύπο της επιδερμίδας, την ηλικία και την εποχή του χρόνου. Πρέπει να διαθέτει ευρύ φάσμα προστασίας από τις υπεριώδης ακτινοβολίες, να είναι αδιάβροχο και φωτοσταθερό. Τα δέρματα ωστόσο που έχουν εμφανίσει ήδη λεπτές γραμμές και ρυτίδες, έχουν αυξημένη ανάγκη από αντιγηραντική και αντιρυτιδική προστασία.

Σύγχρονες φόρμουλες αντιηλιακών διαθέτουν στοιχεία που προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Προσφέρουν:

  • υψηλή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία
  • μείωση ρυτίδων και λεπτών γραμμών
  • αντιοξειδωτική προστασία
  • μείωση χαλάρωσης και επαναπύκνωση
  • επανόρθωση δομής της επιδερμίδας
  • μείωση/πρόληψη εμφάνισης κηλίδων

 

Στο Vita4you βρείτε αντιηλιακά με αντιγηραντική δράση για όμορφη επιδερμίδα όλο το χρόνο:

 

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο