Ηλίαση στα Παιδιά: Πρόληψη και Αντιμετώπιση, ένας πλήρης Οδηγός!

0 Comment

sunstroke

 

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους! Τα παιδιά τρελαίνονται να περνούν χρόνο έξω και αν μπορούσαν θα βρίσκονταν όλη μέρα κάτω από τον ήλιο! Κάτι τέτοιο όμως εγκυμονεί κινδύνους, καθώς ο ήλιος εκτός από φίλος μπορεί να γίνει και εχθρός.

Η ηλίαση είναι μια αρκετά επικίνδυνη κατάσταση ανάλογα με το βαθμό εκδήλωσής της. Η έκθεση των παιδιών στον ήλιο για αρκετή ώρα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυτά να πάθουν ηλίαση. Ο λόγος που αυτό το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε μικρές ηλικίες είναι επειδή τα οστά στο κεφάλι, καθώς και η επιδερμίδα είναι πιο λεπτή, με αποτέλεσμα αν δεν προφυλαχθούν σωστά να οδηγηθούν σε υπερθερμία ή αλλιώς ηλίαση!

Ηλίαση – Συμπτώματα

Όταν η ηλίαση κάνει την εμφάνισή της υπάρχουν κάποια συμπτώματα που καλό είναι να εντοπίσετε άμεσα:

 • Έντονη ερυθρότητα δέρματος και κεφαλιού
 • Γρήγορη αναπνοή
 • Αυξημένοι παλμοί
 • Αδυναμία και ατονία
 • Πονοκέφαλος
 • Ζάλη και αίσθημα λιποθυμίας
 • Ναυτία και τάση προς έμετο
 • Πυρετός (38-39 ºC)
 • Φουσκάλες στο δέρμα

Η ηλίαση ανάλογα με τα συμπτώματα μπορεί να είναι μέτρια, μεσαία ή βαριά. Έτσι, τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινούν από ελαφρύ πονοκέφαλο, αυξημένους παλμούς και αναπνοή και να επιδεινώνονται με αδυναμία, ναυτία και πυρετό.

Στη σοβαρή ηλίαση ο πυρετός μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 40-41ºC, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικές βλάβες. Ακόμα υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν διαταραχές στην ούρηση ή ακούσια αφόδευση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί το παιδί να κάνει σπασμούς ή να έχει παραισθήσεις.

Ηλίαση – Αντιμετώπιση

Όταν βρεθούμε σε υψηλές θερμοκρασίες, ο οργανισμός μας προκειμένου να μας προστατέψει μειώνει τις καύσεις, αυξάνει την εφίδρωση, καθώς και τον ρυθμό αναπνοής. Όμως, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να διαταράξει τους ομοιοστατικούς του μηχανισμούς με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ηλίαση!

Τα συμπτώματα της ηλίασης μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και αργότερα μέσα στη μέρα, όταν το παιδί θα έχει επιστρέψει στο σπίτι. Αν εντοπίσετε κάποιο από αυτά ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Μεταφέρετε το παιδί σε σκιερό μέρος ή σε κάποιο δροσερό δωμάτιο.
 2. Βάλτε ένα βρεγμένο πανί στο κεφάλι και στον αυχένα και ανανεώστε συχνά τις κομπρέσες.
 3. Δώστε του σιγά-σιγά αρκετά δροσερά, αλλά όχι παγωμένα ροφήματα χωρίς ζάχαρη, κατά προτίμηση ισότονα. Μπορείτε να δώσετε και κάτι αλμυρό ταυτόχρονα για να αναπληρώσει το αλάτι που έχασε με τον ιδρώτα.
 4. Αφαιρέστε τα ρούχα ή φορέστε του κάτι φαρδύ και άνετο
 5. Καλό είναι να μην είναι εντελώς ανάσκελα, αλλά σε ημικαθιστή θέση για να μειώνεται η πίεση στο κεφάλι.
 6. Εάν ο πυρετός δεν πέσει, μπορείτε να δώσετε κάποιο αντιπυρετικό φάρμακο.
 7.  Αν παρατηρήσετε φουσκάλες στο δέρμα ή τα συμπτώματα δεν υποχωρούν για παραπάνω από μισή ώρα, καλέστε τον γιατρό σας ή μεταβείτε στο κοντινότερο ιατρικό κέντρο.

 

Γενικά, τα συμπτώματα της ηλίασης συνήθως διαρκούν 2-3 ημέρες, γι’ αυτό καλό είναι το παιδί να παραμείνει σε δροσερό μέρος, να κοιμάται καλά και να πίνει πολλά υγρά ώστε να αναρρώσει πιο γρήγορα.

Ηλίαση – Τι να κάνω για να την προλάβω;

Προκειμένου να προλάβετε την ανεπιθύμητη ηλίαση, φροντίστε ώστε το παιδί να μην εκτίθεται πολλές ώρες στον ήλιο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και τις μεσημεριανές ώρες, ειδικά μεταξύ 11.00 – 6.00 μ.μ.

Το παιδί θα πρέπει να μάθει να φροντίζει τον εαυτό του, ακόμα κι αν δεν είστε εσείς εκεί κοντά, όπως στο σχολείο ή σε εξωσχολικές δραστηριότητες με άλλα παιδιά. Εκπαιδεύστε το να φοράει πάντα καπέλο στον ήλιο και να πίνει πολύ νερό ή φρέσκους χυμούς. Αν δεν αισθάνεται καλά θα πρέπει να μάθει να καταφεύγει σε ίσκιο και να ζητάει βοήθεια.

Προτιμήστε καπέλα που να καλύπτουν και τον αυχένα, καθώς είναι από τις περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο. Αποφύγετε να αφήνετε τα παιδιά μόνα στο αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό ή επιτήρηση, ενώ φροντίστε στις μεγάλες αποστάσεις να κάθονται στη μεριά εκείνη που έχει ίσκιο. Επιπλέον, μπορείτε να εξοπλιστείτε με κάποιο σπρέι με ιαματικό νερό, το οποίο ανακουφίζει άμεσα από τη ζέστη!

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από ηλίαση;

Αν και όλα τα παιδιά αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, όπως:

 • τα υπέρβαρα παιδιά
 • αυτά που έχουν υπόταση ή κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα
 • όσα δεν σιτίζονται επαρκώς και βρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση
 • παιδιά που βρίσκονται σε χρόνια φαρμακευτική αγωγή
 • όσα πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτης ή εγκεφαλικές δυσλειτουργίες

Γενικά, όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο ευαίσθητο είναι στον ήλιο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχουν τις ίδιες αντοχές με εμάς και τα ίδια δεν το γνωρίζουν. Εξοπλίστε τα λοιπόν με αντηλιακό, καπέλα, νερό και δροσερά φρούτα και χαρείτε το καλοκαίρι μαζί τους!!!

Βρείτε στο Vita4you.gr μεγάλη ποικιλία σε παιδικά αντηλιακά!

Βιβλιογραφία

https://kidshealth.org/en/parents/heat-exhaustion-heatstroke-sheet.html

0 Σχόλια

  Αφήστε Σχόλιο