Η μάχη των υπετροφών: Μέλι μανούκα ή απλό μέλι

0 Comment

ypertrofi

Μέλι  μανούκα  ή απλό μέλι; Το μέλι αποτελεί μια φυσική τροφή, η οποία είναι γνωστή εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί η διατροφική αξία του μέλι  μανούκα  και υπάρχει μια τεράστια αύξηση της κατανάλωσή του παγκοσμίως, ως μια  υπετροφή. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα και πως το κοινό μας μέλι διαφοροποιείται από το μέλι  μανούκα; Ας τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, λοιπόν.

 

Μέλι

Αποτελεί ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες και που προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών. Αποθηκεύεται στις  κηρήθρες  και αποτελείται κυρίως  από  σάκχαρα, και ιχνοστοιχεία όπως βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα, μέταλλα και υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Υπάρχουν πολλά είδη μελιού. Κατηγοριοποιείται σε δύο βασικές κατηγορίες στα  ανθόμελα και στα μελιτώματα. Κάποια προκύπτουν από ένα μόνο φυτό, άλλα πάλι από πολλά διαφορετικά λουλούδια ή ακόμη και από φυτά του δάσους. Τα πιο κοινά είναι το  πευκόμελο, το μέλι ελάτου, το μέλι ερείκης και το θυμαρίσιο. Λόγω αυτού, κάθε ποικιλία μελιού προκύπτει διαφορετική εποχή του χρόνου και έχει διαφορετική γεύση και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Οι δράσεις και ιδιότητες που έχουν αποδοθεί στο μέλι είναι πολλές και διάφορες. Αρχικά, αποτελεί πηγή ενέργειας. Έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση κρυολογήματος, στην αντιμετώπιση του βήχα και στη ανακούφιση του πονόλαιμου, καθώς έχει αντιμικροβιακές και  αντιβακτηριακές  ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για την επούλωση τραυμάτων, ωστόσο σήμερα χρησιμοποιείται ακόμη και στην ταχύτυρη επούλωση του έλκους. Δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια δόση, ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς αποτελεί πηγή ενέργειας.

 

Μέλι  μανούκα  (Manuka Honey)

Το μέλι  μανουκα  προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και συγκεκριμένα μόνο από το θάμνο Manuka, γνωστός και με τη λατινική ονομασία  Leptospermum  Scoparium . Αποτελεί ένα φυτό με λευκά άνθη που φύεται μόνο σε εκείνη την περιοχή. Ο τρόπος συγκομιδής και διατήρησης του μελιού είναι πολύ συγκεκριμένος, ώστε να διατηρηθούν τα θρεπτικά του συστατικά του ενώ δεν  υποβάλλεται  σε παστερίωση.

Το μέλι  μανούκα  έχει ανάλογες ιδιότητες με αυτές του απλού μελιού. Ωστόσο περιέχει μια επιπλέον ουσία που δεν περιέχεται στο απλό μέλι, η ουσία Methylglyoxal (MGO). Η σύνθεση αυτή του μελιού του προσδίδει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες και το καθιστά ξεχωριστό. Ανάλογα με τη σύνθεσή του σε  MGO, από 30 έως 1000, αλλάζει και η  δυναμοποίηση  το μελιού.

Το μέλι  μανούκα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Χάρη στην ισχυρή αντιμικροβιακή του δράση, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αμυγδαλίτιδας, βρογχίτιδας, ιγμορίτιδας καθώς και στην αντιμετώπιση στοματικών φλεγμονών, όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Το μέλι  μανούκα  με 550+  MGO  και άνω, αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές φυσικές  αντιμικροβιακές  ουσίες που χρησιμοποιείται ακόμη και ενάντια μικροβίων ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Η διατροφική αξία του μέλι  μανούκα, είναι 4 φορές πιο πλούσια σε  μικροθρεπτικά  συστατικά, σε σχέση με το απλό μέλι ανθέων. Ανάλογα την περιεκτικότητά του σε  MGO, συστήνεται η κατανάλωση διαφορετικής ποσότητες μελιού. Συνεπώς, καλό θα ήταν να διαβάζετε τις οδηγίες του παρασκευαστή.

 

Συμπερασματικά

Το μέλι μανούκα αποτελεί φυσικό προϊόν το οποίο ξεχωρίζει για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Ωστόσο, παρά την πλούσια θρεπτική και θεραπευτική του αξία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποσότητα καθημερινά, εκτός εάν περιέχει σε μικρή ποσότητα MGO. Ότι και έαν διαλέξετε, το μόνο σίγουρο είναι θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας, χαρίζοντας του ενέργεια και τόνωση. Για το λόγο αυτό, εντάξτε στη ζωή σας την κατανάλωση μελιού!

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε μέλια.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο