Η μάχη των υπερτροφών: Πρόπολη ή Γύρη

0 Comment

maxh

 

Πρόπολη ή Γύρη; Η φύση έχει τη δύναμη να θωρακίσει το σώμα με υπετροφές που βελτιώνουν τις λειτουργίες του οργανισμού, βοηθούν την άμυνα ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς και χαρίζουν τόνωση και ενέργεια. Πώς μπορούμε όμως να επιλέξουμε τη σωστή υπερτροφή ανάλογα με τις ανάγκες μας;

 

Διατροφική αξία

Πρόπολη (Propolis)

Η πρόπολη ταξινομείται ανάλογα τον τόπο και τα φυτά από τα οποία προέρχεται. Τα κύρια συστατικά της είναι ρητίνη, αιθέλια έλαια, κερί και γύρη ενώ περιέχει επιπλέον εκατοντάδες χημικές ενώσεις (τερπένια, αλειφατικά οξέα, φλαβόνες, ανόργανές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία) τα οποία της προσδίδουν υψηλή διατροφική αξία.

Η σύστασή της καθορίζεται από τη γεωγραφική της προέλευσης, όπως Ευρωπαϊκή πρόπολη ή πρόπολη Βραζιλίας, καθώς και από το χρώμα της, καφέ-κιτρινωπή, πράσινη και κόκκινη. Αυτό που ξεχωρίζει τα είδη πρόπολης μεταξύ τους είναι η διατροφική τους αξία. Συγκεκριμένα η καφέ-κίτρινη πρόπολη είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και ενδείκνυται κυρίως για τις αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητές της. Η πράσινη πρόπολη έχει περισσότερες φαινολικές ενώσεις, παράγεται κυρίως στις εύκρατες χώρες και έχει αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τέλος, η κόκκινη πρόπολη, παράγεται σε τροπικές περιοχές και είναι ξεχωριστή για το συνδυασμό λιγνανών και ισοφλαβονών που περιέχει.

 

Γύρη (Pollen)

Η γύρη προέρχεται επίσης από πολλά διαφορετικά φυτά, έτσι η διατροφική της αξία είναι εξίσου πλούσια. Σύμφωνα με μελέτες περιέχει πανω από 200 ουσίες, όπως αμινοξέα, βιταμίνες, φλαβονοειδή, ένζυμα και μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λιπίδια και πρωτεΐνες) ενώ αποτελεί συστατικό της πρόπολης. Συγκεκριμένα, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, άλφα λινολενικό οξύ, λινολεϊκό οξύ ενώ αποτελεί πλούσια πηγή καροτενοειδών και πολυφαινολών. Χάρη στην πλούσια σύνθεσή της διαθέτει πολλές βιολογικές δράσεις που την καθιστούν ένα από τα πιο ξεχωριστά φυσικά προϊόντα.

 

Δράσεις & οφέλη

Πρόπολη

Μελέτες και χημικές αναλύσεις έδειξαν πως η πρόπολη διαθέτει αντιοξειδωτική δράση, αντιιική δράση, αντιμυκητιασικές και βακτηριοστατικές ιδιότητες, ανοσοτροποιητική δράση, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ έχει και πιθανή αντικαρκινική δράση. Συγκεκριμένα βρέθηκε πως ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιώσεις και βακτηριακές λοιμώξεις και συμβάλλει τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία ιώσεων, πονόλαιμου, φαρυγγίτιδας και ιγμορίτιδας. Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες η πρόπολη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του P. Acnes, βακτήριο υπεύθυνο για την εμφάνιση ακμής καθώς και του επιχείλιου έρπη που οφείλεται στον ιό HSV1 (HerpesSimplexVirus -1). Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση της πρόπολης αποδίδεται στη υψηλή σύνθεσή της σε φλαβονοειδή. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη Βραζιλιάνικη πρόπολη οφείλεται συγκεκριμένα στη ουσία Artepillin C. Χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές της ιδιότητες, η πρόπολη μειώνει το οξειδωτικό stress και τον πολλαπλασιασμό μικροβιών σε ανοιχτές πληγές, επιταχύνοντας έτσι την επούλωση. Πολλά φυσικά προϊόντα στοματική υγιεινής περιέχουν πρόπολη. Συγκεκριμένα, η χρήση οδοντόπαστας με πρόπολη βοηθά στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας και της άφθας, ενώ επιδρά θετικά στη μικροχλωριδα του στόματος. 

 

Γύρη

Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει το όφελος της λήψης γύρης στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος. Χάρη στη πλούσια σύνθεσή της σε ενζυματικές υδρολάδες, φλαβονοειδή και φαινολικά συστατικά,  μπορεί και αδρανοποιεί τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες. Η συστηματική λήψη γύρης συμβάλει στη μείωση των λιπιδίων αίματος (χοληστερίνη και τριγλυκερίδια) καθώς και στη μείωση της συσσώρευσης αιμοπεταλίων, προλαμβάνοντας έτσι την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και εγκεφαλικών επεισοδίων. Το εκχυλίσμα γύρης έχει φανεί πως έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Συγκεκριμένα βρέθηκε πως είναι αποτελεσματικό στη μείωση παθογόνων μικροοργανισμών όπως είναι τα βακτήρια Staphylococcus aureus και Εscherichia coli και ο μύκητας Candida albicans. Η αντιβακτηριακή και αντιμυκητιασική της δράση οφείλεται στη σύνθεσή της σε φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα. Η γύρη, χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, έχει φανεί μέσα από μελέτες πως προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος από την επίδραση τοξινών, από βαρέα μέταλλα και από ηπατικές βλάβες. Επιπλέον φαίνεται πως  προστατεύει ορισμένα κύτταρα του οργανισμού από τις δράσεις της ισταμίνης που αποτελεί το βασικό διεγέρτη της αλλεργίας. 

 

Συνοπτικά:

Δράσεις & οφέλη

Πρόπολη

Γύρη

Αντιοξειδωτική δράση
Στοματική υγεία – έρπης
Αντιμυκητιασικές και βακτηριοστατικές ιδιότητες
Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Αντικαρκινική δράση ? ?
Καρδιαγγειακή προστασία
Προστασία ήπατος
Επούλωση πληγών
Αντιαλλεργιόνο δράση

Συμπερασματικά!

   Μάλλον δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς πιο από τα δύο είναι πιο ωφέλιμο, καθώς οι δράσεις τους αλληλοσυμπληρώνονται ή και ταυτίζονται. Όποιο και να επιλέξετε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τονώσετε τον οργανισμό σας!

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο