Η μάχη των υπερτροφών: Εκχύλισμα αγριοτριανταφυλλιάς ή ασερόλα;

0 Comment

ac

Εκχύλισμα αγριοτριανταφυλλιάς ή ασερόλα; Στη μάχη των αντιοξειδωτικών, πολλές ουσίες έχουν μελετηθεί για την αξία και τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό. Η φύση, βέβαια, κρύβει πολλούς θησαυρούς ανάμεσα τους και καρπούς που συναγωνίζονται σε δράσεις και ιδιότητες.

 

Εκχύλισμα αγριοτριανταφυλλιάς – Rose hips extract

Αποτελεί το εκχύλισμα του φλοιού των σπόρων αγριοτριανταφυλλιάς Rosa Canina. Διατίθεται είτε σε κάψουλες ή σε μορφή σκόνης. Αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C ενώ περιέχει και πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων όπως τανίνες, καροτενοειδήλουτεΐνη, φλαβονοειδή, λυκοπένιο κ.α.

Χάρη στη πλούσια θρεπτική του αξία το εκχύλισμα αγριοτριανταφυλλιάς έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Αρχικά χάρη στην σύνθεσή του σε βιταμίνη C, θεωρείται ως μια άριστη πηγή αντιοξειδωτικών, για την προστασίας του οργανισμού ενάντια στο οξειδωτικό στρες. Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας, καθώς χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, βελτιώνει την κινητικότητα, μειώνει τον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Πρόσφατες μελέτες, ανέδειξαν το ρόλο του στην μείωση της ολικής και “κακής” χοληστερίνης (LDL), βελτιώνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Επιπλέον ορισμένες μελέτες, έδειξαν όφελος στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης ορού, ωστόσο εκκρεμούν μελέτες που να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω ιδιότητες.

Οι δράσεις της αγριοτριανταφυλλιάς φαίνεται πως ωφελούν ακόμη και την υγεία του δέρματος. Μελέτες έδειξαν, πως εκ του στόματος χορήγηση εκχυλίσματος αγριοτριανταφυλλιάς μείωσε το βάθος των ρυτίδων στο πόδι της χήνας, ενώ επιπλέον βελτίωσε την ενυδάτωση και ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Η λήψη rose hips δεν έχει παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις. Συστήνεται να λαμβάνεται παρουσία γεύματος σε μορφή σκόνης και η συνήθης δόση είναι τα 250-1000 mg ημερησίως, σε δύο δόσεις.

 

Ασερόλα

Αποτελεί έναν καρπό που μοιάζει στην όψη με κεράσι. Η ασερόλα προέρχεται από το τροπικό φυτό Malpighia glabra ή αλλιώς M. emarginata και αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C. Εκτιμάται ότι περιέχει πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C (1,000 to 4,500mg/100γρ.) από το πορτοκάλι, το λεμόνι ακόμη και τα μούρα.

Επιπλέον, αποτελεί πλούσια πηγή καροτενοειδών, φλαβονοειδών, όπως είναι η ρουτίνηανθοκυανιδινών, βιταμίνης Α, σιδήρου και ασβεστίου. Χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, υιοθετεί όλες τις ιδιότητές της. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αλλεργιών, καθώς δρα ως φυσικό αντιισταμινικό ενώ. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρει ισχυρή προστασία ενάντια στις  ελεύθερες ρίζες. Χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της φαίνεται πως διαθέτει αντικαρκινική δράση, ενώ βοηθά στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από την παχυσαρκία.

Επιπλέον φαίνεται πως έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες ενώ συμβάλει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η λήψη της είναι ασφαλής και δεν παρουσιάζει παρενέργειες. Ωστόσο, υπερβολική δόση μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικές διαταραχές και να αυξήσει τις πιθανότητες για εμφάνιση νεφρικών λίθων. Η συνήθης ημερήσια δόση κυμαίνεται από 40-100mg.

 

Συνοπτικά:

Δράσεις & οφέλη Εκχύλισμα αγριοτριανταφυλλιάς  Ασερόλα 
Αντιοξειδωτική προστασία
Καρδιαγγειακή προστασία
Αντιφλεγμονώδη δράση
Θεραπεία αρθρίτιδας – οστεοαρθρίτιδας
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Αντιισταμινική δράση
Προστασία από κρυολόγημα – ίωση
Αντιγηραντική δράση
Παρενέργειες – αλληλεπιδράσεις
Ημερήσια συνιστώμενη δόση250-1000 mg40-1000 mg

 

Συμπερασματικά

Εάν και τα δυο συστατικά συναγωνίζονται στα σημεία, η αγριοτριανταφυλλιά έχει μελετηθεί πολύ περισσότερο και φαίνεται να έχει περισσότερες αποδεδειγμένες δράσεις. Σε κάθε περίπτωση τόσο η ασερόλα, όσο και η αγριοτριανταφυλλιά αποτελούν από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το σώμα ενάντια σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο