Γκουαρανά: Τι είναι και ποιες οι ιδιότητές του

0 Comment

Guarana

Ακούγεται κάτι πολύ εξωτικό και σίγουρα είναι! Το γκουαρανά έρχεται από την μακρινή Βραζιλία και μπορεί σε εμάς να ακούγεται σαν κάτι ξένο και περίεργο, όμως εκεί το χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τις τονωτικές αλλά και τις αφροδισιακές του ιδιότητες!

Γκουαρανά: τι είναι

Το γκουαρανά είναι ένα φυτό που πήρε το όνομά του από τη φυλή Guarani στον Αμαζόνιο, που παραδοσιακά χρησιμοποιούσε τους καρπούς του για να φτιάξει ένα ζεστό ρόφημα. Επίσης γνωστό και ως Paullinia cupana, πρόκειται για ένα αναρριχώμενο φυτό, που φημίζεται για τον καρπό του, ο οποίος για πολλούς μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι!

Στις μέρες μας το 70% της παραγωγής γκουαρανά χρησιμοποιείται στην παρασκευή αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, και το υπόλοιπο 30% επεξεργάζεται για να γίνει σκόνη. Από αυτή τη σκόνη προέρχεται και το εκχύλισμά του, το οποίο συχνά το συναντάμε σε συμπληρώματα διατροφής. Η σκόνη γκουαρανά αποτελεί συνήθως βασικό συστατικό σε υποκατάστατα καφέ , αλλά και σε τσίχλες για ενέργεια! 

Γκουαρανά: Ιδιότητες

Το γκουαρανά είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η καφεΐνη, η θεοβρωμίνη, οι τανίνες, οι σαπωνίνες και οι κατεχίνες. Μάλιστα, το αντιοξειδωτικό προφίλ του γκουαρανά είναι παραπλήσιο με αυτό του πράσινου τσαγιού (1). Έτσι προστατεύει τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες, αλλά και την πρόωρη γήρανση. 

Γκουαρανά και αδυνάτισμα

Το γκουαρανά θα το δούμε και σε πολλά συμπληρώματα διατροφής για αδυνάτισμα. Δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, πολλοί υποστηρίζουν πως υπάρχει περίπτωση να μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερες καύσεις, ωστόσο περισσότερες έρευνες απαιτούνται. (1)

Γκουαρανά για τη σωματική και την πνευματική κούραση

Το γκουαρανά το εντοπίζουμε συχνά σε ενεργειακά ποτά, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής για ενέργεια. Κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο, μιας και είναι μια εξαιρετική πηγή καφεΐνης! Πιο συγκεκριμένα, οι καρποί του, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να περιέχουν τέσσερις έως έξι φορές περισσότερη καφεΐνη από τους σπόρους του καφέ. Συμβάλλει έτσι στην τόνωση του οργανισμού και στη μείωση της κόπωσης.

Μάλιστα, έχει μελετηθεί αρκετά σχετικά με την επίδρασή του στη γνωστική λειτουργία. Σε έρευνα σε νεαρούς ενήλικες βρέθηκε ότι η λήψη πολυβιταμινούχου συμπληρώματος που περιείχε γκουαρανά συνέβαλε σε βελτίωση των γνωστικών επιδόσεων και μείωση της ψυχικής κούρασης, συγκριτικά με όσους λάμβαναν σκεύασμα placebo (2).

Το γκουαρανά στη μνήμη και τη διάθεση

Σε διπλή τυφλή μελέτη μελετήθηκαν τα αποτελέσματα τεσσάρων διαφορετικών δόσεων εκχυλίσματος γκουαρανά (37.5mg, 75mg, 150mg και 300mg) στη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση των συμμετεχόντων. Παρατήρησαν ότι οι δυο χαμηλότερες δόσεις είχαν καλύτερα αποτελέσματα από τις δυο υψηλότερες, με το γκουαρανά να βελτιώνει τη δευτερογενή μνήμη, να αυξάνει την εγρήγορση, αλλά και τη διάθεση! (3)

Τα ευρήματα αυτά δεν συνδέονται μόνο με την καφεΐνη που περιέχει ο συγκεκριμένος καρπός, αλλά και με τα υπόλοιπα συστατικά του. 

 

Γκουαρανά: Παρενέργειες

Το γκουαρανά για τους περισσότερους ενήλικες θεωρείται πιθανόν ασφαλές. Ωστόσο, το γεγονός ότι το φυτό αυτό περιέχει υψηλές δόσεις καφεΐνης, μπορεί να έχει παρενέργειες όπως αϋπνία, νευρικότητα, αυξημένους παλμούς, διουρητικότητα,  στομαχικές διαταραχές κ.ά. 

Ειδικά τα άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία στην καφεΐνη καλό είναι να ξεκινήσουν με μικρές δόσεις για να δουν αν τους επηρεάζει. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν υψηλή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οστεοπόρωση, ακράτεια, αγχώδεις διαταραχές, διάρροια κ.ά. Επιπλέον, προσοχή πρέπει να δώσουν και όσοι πάσχουν από διαβήτη, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο του σακχάρου. (4)

 

Ανακαλύψτε στο Vita4you.gr σκευάσματα με γκουαρανά και δείτε την ενέργειά σας να αλλάζει!

Βιβλιογραφία

  1. https://www.healthline.com/nutrition/guarana-benefits#section1
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18077056
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16533867
  4. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-935/guarana
0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο