Γιατί ή έλλειψη ύπνου είναι κακή για την υγεία;

0 Comment

Γιατί ή έλλειψη ύπνου είναι κακή για την υγεία;

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ακούσει για την ανάγκη να έχουμε έναν καλό και ποιοτικό ύπνο καθημερινά. Ο ρόλος του ύπνου στην υγεία, δεν αποτελεί μια καινούρια ανακάλυψη, ωστόσο, στους έντονους και γρήγορους ρυθμούς ζωής που έχουμε, αποτελεί μάλλον πολυτέλεια.

Πόσο δελεαστικό ακούγεται η ανταλλαγή μερικών ωρών δουλειάς και δραστηριότητας με μερικές ώρες ύπνου; Ωστόσο, όπως και στα περισσότερα πράγματα, υπάρχει και το τίμημα. Τι επιπτώσεις έχει όμως η έλλειψη ύπνου για την υγεία μας;

 

 Τι είναι ο ύπνος

Ο ύπνος αποτελεί μια φυσιολογική περίοδος, όπου το σώμα μειώνει τις βασικές του λειτουργίες και τη δράση του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ χαρακτηρίζεται από μειωμένη αντίληψη και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.

Αυτή η μειωμένη πνευματική και σωματική λειτουργία, δίνει στο σώμα το περιθώριο να επιτελέσει κάποιες βασικές λειτουργίες, τα ανανεώσει τα κύτταρά του αλλά και να αναπτυχθεί, ιδιαίτερα εάν μιλάμε για παιδιά. Για παράδειγμα, η πρωτεϊνοσύνθεση, η αύξηση της μυϊκής μάζας και ιστική ανάπτυξη λαμβάνουν χώρα μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

Ύπνος και υγεία

Πάρα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει σημαντικό τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών, ενώ φαίνεται να συνδέεται και με μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Δυστυχώς το κόστος της έλλειψης ύπνου στην υγεία, δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί καθώς πολλές ασθένειες είναι πολυπαραγοντικές (γονίδια, τρόπος ζωής και διατροφής κ.α.) Παρ’ όλα αυτά, είναι πλέον σαφές πως η αξία του ύπνου στην υγεία είναι ισάξια με αυτή της διατροφής και της άσκησης.

 

Επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου

Κατά τη διάρκεια του ύπνου παράγονται πολλές ορμόνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολλές και διαφορετικές μεταβολικές διεργασίες του σώματος, όπως είναι η ρύθμιση της όρεξης, η διάθεση, η ανταπόκριση στο άγχος και η ανοσοποίηση του οργανισμού. Η υπνική άπνοια (διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου) και η αϋπνία αποτελούν τις δυο πιο κοινές διαταραχές του ύπνου που επηρεάζουν σημαντικά τόσο τη διάρκεια όσο και την ποιότητα του ύπνου.

Έρευνα έδειξε πως η μειωμένη διάρκεια και ποιότητα ύπνου συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης:

  • σακχαρώδη διαβήτη
  • παχυσαρκίας
  • κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής
  • μειωμένης λίμπιντο και γονιμότητας
  • καρδιαγγειακής νόσου
  • κρυολογήματος
  • ασθενές ανοσοποιητικό

 

Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε;

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του National Sleep Foundation παρακάτω αναφέρονται οι απαιτούμενες ώρες ύπνου, ανάλογα την ηλικία

 Στάδιο ανάπτυξηςΗλικία Ώρες
Μωρά1-2 ετών 11-14
Νήπια3-5 ετών 10-13
Παιδιά6-13 ετών 9-11
Έφηβοι14-17 ετών 8-10
Ενήλικες18-64 ετών 7-9
Ηλικιωμένοι> 65 ετών 7-8

Και αφού υπάρχουν τόσες ενδείξεις ότι ο ύπνος βελτιώνει την ποιότητας ζωής, την υγεία και τη διάθεση, μήπως ήρθε η ώρα να κοιμόμαστε λιγάκι παραπάνω;

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν αντιμετωπίσετε προβλήματα αϋπνίας.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο