Φυτικός άνθρακας, η λύση για μια επίπεδη κοιλιά!

0 Comment

belly

Ως μετεωρισμός ή τυμπανισμός, ορίζεται η διάταση του στομάχου και η παρουσία πολλών αερίων στο έντερο. Δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά μια κοινή γαστρεντερική διαταραχή η οποία απασχολεί πολύ κόσμο.

Συμπτώματα τυμπανισμού

Ο τυμπανισμός εκδηλώνεται με πρησμένη κοιλιά, δυσφορία ναυτία και αποβολή αερίων από το έντερο. Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από έντονο κοιλιακό πόνο και κράμπες, τα οποία υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων.

Γιατί συμβαίνει ο μετεωρισμός;

Τις περισσότερες φορές ο τυμπανισμός δεν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο. Η συσσώρευση αερίων στο έντερο μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους όπως είναι η αυξημένη κατάποση αέρα κατά τη διάρκεια της μάσησης της τροφής ή η αυξημένη παραγωγή αερίων μετά την κατανάλωση δύσπεπτων ή άπεπτων τροφών. Το φαινόμενο του τυμπανισμού είναι ακόμα πιο συχνό σε όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Πως παράγονται τα αέρια στο έντερο;

Φυσιολογικά οι τροφές που καταναλώνουμε πέμπονται και απορροφώνται σταδιακά κατά τη διάβαση τους από τον εντερικό σωλήνα. Ωστόσο υπάρχουν ουσίες οι οποίες περνούν το λεπτό έντερο και πέμπονται απευθείας στο παχύ έντερο από τα βακτήρια.

Η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, τα φιλικά βακτήρια που αποικίζουν δηλαδή το έντερό μας, είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση και πέψη των τροφών που δεν μπορεί να πέψει τελείως ο οργανισμός, όπως είναι διάφορες διαλυτές φυτικές ίνες, η ραφινόζη, η σορβιτόλη κ.α..

Σε αυτήν τη διαδικασία βακτηριακής πέψης, ως αποτέλεσμα του μεταβολισμού των βακτηρίων, παράγονται υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, δηλαδή, εντερικά αέρια.

Ποια τρόφιμα ευθύνονται για την παραγωγή αερίων

Τροφές που οδηγούν στην παραγωγή αερίων είναι

  • Όσπρια (φακές, φασόλια)
  • Σταυρανθή λαχανικά με ραφινόζη (μπρόλοκο, κουνουπίδι, λάχανο, σπαράγγια κ.α.)
  • Τρόφιμα με φρουκτόζη, σορβιτόλη και διαλυτές φυτικές ίνες (αχλάδι, μήλα, δαμάσκηνα, κρεμμύδι, ανθρακούχα ροφήματα, αναψυκτικά κ.α.)
  • Λακτόζη (γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα)
  • Τρόφιμα πλούσια σε άμυλο (αρακάς, καλαμπόκι, ζυμαρικά, πατάτες κ.α.)
  • Ορισμένες γλυκαντικές ύλες όπως σορβιτόλη, ξυλιτόλη και μαννιτόλη
  • Ολικής άλεσης δημητριακά και βρώμη

 

Αντιμετώπιση μετεωρισμού

Η αντιμετώπιση του τυμπανισμού γίνεται κυρίως μέσω του τρόπου ζωής και διατροφής, ενώ επικουρικά μπορούν να χορηγηθούν ορισμένα συμπληρώματα διατροφής που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων.

Διατροφή και τρόπος ζωής

Αρχικά θα πρέπει το φαγητό να μασάται καλά και να καταπίνεται με αργό ρυθμό. Η γρήγορη, νευρική κατανάλωση φαγητού οδηγεί σε μεγάλη κατανάλωση αέρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται διάταση στομάχου και τυμπανισμός.

Όσον αφορά την ποιότητα του φαγητού, κάθε άτομο έχει διαφορετική ευαισθησία σε κάποια τρόφιμα. Παρ’ όλα αυτά τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την παραγωγή αερίων στο έντερο και για το λόγο αυτό θα πρέπει να περιορίζεται η ποσότητα ή η συχνότητά κατανάλωσής τους. Επιπλέον, συστήνεται μείωση της πρόσληψης ανθρακούχων ροφημάτων και οινοπνεύματος.

Συμπληρώματα διατροφής

Φυτικός άνθρακας

Φυσική ουσία με μεγάλες προσροφητικές ικανότητες που δεν απορροφάται από τον οργανισμό και περνά αμετάβλητη τον εντερικό σωλήνα. Αναφέρεται και ως ενεργός άνθρακας και έχει την ιδιότητα να απορροφά πολλά αέρια στο μόριό του, τοξίνες και βακτήρια. Βοηθά στην επίπεδη κοιλιά, μειώνει την εντερική ζύμωση και χρησιμοποιείται ακόμη και σε περιπτώσεις διάρροιας ή αποτοξίνωσης.

Σιμεθικόνη

Ουσία με αντι-αφριστική δράση που καταστρέφει τις φυσαλίδες του αέρα στο έντερο και συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων και στην ανακούφιση από το μετεωρισμό. Συνδυάζεται και χορηγείται σε συνδυασμό με φυτικό άνθρακα, καθώς έχουν συνεργιστική δράση.

Ginger

Βότανο γνωστό και πιπερόριζα, με κύρια δραστική της τζιντζερόλη, που χορηγείται για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών. Συμβάλλει στη μείωση της ναυτίας, του φουσκώματος και του μετεωρισμού που οφείλεται στην παραγωγή εντερικών αερίων.

Βρείτε στο Vita4you ότι χρειάζεστε και ξεφορτωθείτε το φούσκωμα και τον τυμπανισμό.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο