Διαβήτης και ξηροστομία: υπάρχει σύνδεση;

0 Comment

Dry mouth woman

Η ξηροστομία εμφανίζεται συνήθως λόγω μειωμένης ποσότητας σάλιου στο στόμα σας ή από αλλαγές στη βιοχημική σύνθεση του σάλιου. Ο καθένας μπορεί να βιώσει κάτι τέτοιο, ειδικά σε περιπτώσεις νευρικότητας, αναστάτωσης ή πίεσης. Αλλά εάν έχετε ξηροστομία πολύ συχνά, αυτό μπορεί να είναι άβολο και να οδηγήσει σε προβλήματα στοματικής υγείας ή να υποδηλώνει ότι υπάρχει ήδη μια πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση.

Το σύμπτωμα της ξηροστομίας

Tο σάλιο κάνει κάτι περισσότερο από το να διατηρεί το στόμα υγρό. Βοηθά στην πέψη των τροφών, προστατεύει τα δόντια από τη φθορά και αποτρέπει τις μολύνσεις ελέγχοντας τα βακτήρια του στόματος. Τα άτομα που έχουν ξηροστομία συνήθως διαμαρτύρονται για δυσκολίες κατά το μάσημα, την κατάποση ή ακόμη και την ομιλία. Οι διαβητικοί παραπονιούνται συχνά για ξηροστομία, τόσο στον τύπο 1 όσο όσο και στον τύπο 2, ωστόσο πρόκειται για ένα υποκειμενικό σύμπτωμα. Δεν έχουν όλοι οι διαβητικοί ξηρό στόμα. Και βέβαια, μπορεί να έχετε ξηροστομία χωρίς διαβήτη.

Σακχαρώδης διαβήτης και στοματική υγεία

Δεν έχουν κατανοηθεί καλά οι αιτίες της ξηροστομίας. Μια μετα-ανάλυση που εξέτασε μελέτες από το 1992 έως το 2013, δεν μπόρεσε να προσδιορίσει συγκεκριμένες αιτίες [1]. Και μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν σαφές εάν η παρουσία της ξηροστομίας ήταν μεγαλύτερη στους διαβητικούς από ό,τι στους μη διαβητικούς. Αλλά το 2016 μια μετα-ανάλυση βρήκε πως η ξηροστομία υπήρχε στο 12,5% –53,5% των διαβητικών ενώ στον υπόλοιπο πληθυσμό υπήρχε στο 0–30% [2]. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι διαβητικοί παράγουν λιγότερο σάλιο από τους περισσότερους μη διαβητικούς.

Οι ακριβείς λόγοι που ο διαβήτης μπορεί να σχετίζεται με τη ξηροστομία είναι άγνωστοι αλλά τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο [3]. Οι διαβητικοί είναι επιρρεπείς σε αφυδάτωση και ένα από τα αποτελέσματά της είναι η ξηρότητα του στόματος. Επιπλέον, προβλήματα με τους νεφρούς, τα οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαβήτη, μπορεί να μειώνουν την ενυδάτωση του σώματος. Η υπεργλυκαιμία τείνει να επηρεάζει το σώμα με πολλούς τρόπους και ένας από αυτούς μπορεί να είναι το ξηρό στόμα [4]. Μια έρευνα έδειξε ότι ένα πεπτίδιο που βρίσκεται στο ανθρώπινο σάλιο (salivatin) παίζει ρόλο στην απελευθέρωση της ινσουλίνης η οποία μειώνει το σάκχαρο του αίματος. Πιστεύεται ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να καταστέλλεται από το διαβήτη.

Ξηροστομία και θεραπεία του διαβήτη 

Επίσης, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία. Για παράδειγμα, αρκετοί διαβητικοί λαμβάνουν φάρμακα για να ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν ξηροστομία. Να σημειωθεί ότι η ανεπάρκεια σάλιου μπορεί να εμφανιστεί ως σύμπτωμα αρκετών παθήσεων ή ως παρενέργεια φαρμάκων τα οποία παρεμβαίνουν στη μετάδοση των ώσεων στους νευροϋποδοχείς του παρασυμπαθητικού συστήματος.

Ξηροστομία και αντιμετώπιση 

Όποια και να είναι η αιτία της ξηροστομίας, το σάλιο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της στοματικής υγείας και παίζει ρόλο σε έναν αριθμό στοματικών και γαστρεντερικών λειτουργιών. Είναι γνωστό ότι τόσο ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 έχουν μεγάλη συσχέτιση με την περιοδοντίτιδα και μυκητιασικές λοιμώξεις. 

Συνεπώς, αν έχετε μειωμένη έκκριση σάλιου και είστε διαβητικοί μιλήστε με το γιατρό σας για το ενδεχόμενο κάποιο φάρμακο που παίρνετε -όχι απαραίτητα για το διαβήτη- να σας προκαλεί στεγνό στόμα. Επειδή το σώμα δεν μπορεί να παράγει επαρκές σάλιο χωρίς μια καλή ενυδάτωση, φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό.

Στο Vita4you.gr μπορείτε να βρείτε μεγάλη προϊόντων για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας.

Παραπομπές

  1. Factors related to dry mouth and low salivary flow rates in diabetic elderly: a systematic literature review.
  2. Xerostomia, Hyposalivation, and Salivary Flow in Diabetes Patients.
  3. Update knowledge of dry mouth- A guideline for dentists.
  4. Oral manifestations in type-2 diabetes and related complications.
0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο