Διαβητικό πόδι: η σωστή περιποίηση

0 Comment

diabetic_foot

“Διαβητικό πόδι” ονομάζεται το πόδι που λόγω του διαβήτη παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο φλεγμονής, έλκους (πληγής) και καταστροφής των ιστών του. Οι πληγές των ποδιών είναι συνηθισμένες στους διαβητικούς και εκτιμάται ότι επηρεάζουν το 15% των ασθενών κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία μεταβολική διαταραχή η οποία έχει συνέπειες σε κάθε όργανο. Οι κύριες επιπλοκές της νόσου είναι τρεις: η νευροπάθεια, η αγγειοπάθεια και η μείωση της αντοχής στις λοιμώξεις. Το αποτέλεσμα είναι οι πληγές να κλείνουν πιο δύσκολα στους διαβητικούς και αυτό να επηρεάζει πιο συχνά στα πόδια, κυρίως από τον αστράγαλο και κάτω, τα δάκτυλα και τα πέλματα.

Το “διαβητικό πόδι” είναι συχνό γιατί η νευροπάθεια προκαλεί απώλεια των αισθήσεων. Ο πάσχων μπορεί να μην αισθανθεί πόνο από κάποιο τραυµατισµό στο πόδι του και αυτό να εξελιχθεί σε έλκος. Μπορεί να ακολουθήσει μια χρόνια κατάσταση καθώς ο ασθενής δεν αισθάνεται ενόχληση για να λάβει τα μέτρα του. Τα έλκη μπορεί να µολυνθούν από κάποιο μικρόβιο και να επεκταθούν. Αυτό επιφέρει όχι μόνο μακρά νοσηλεία αλλά δημιουργεί και μια απειλητική κατάσταση επειδή λόγω ορισμένων ανατομικών ιδιοτήτων οι συνέπειες είναι πιο καταστροφικές για το πόδι σε σχέση με άλλα μέρη του σώματος. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ο ακρωτηριασμός του άκρου. Παγκοσμίως, κάθε 30 δευτερόλεπτα χάνεται ένα πόδι λόγω του διαβήτη ενώ στην Ελλάδα γίνονται μέχρι και 3.000 ακρωτηριασμοί το χρόνο. Συνεπώς, η πρόληψη των ελκών στα πόδια είναι πολύ σημαντική για τους διαβητικούς.

Τα μέτρα πρόληψης

Πώς μπορεί ένας διαβητικός να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με το πόδι του και ποια είναι η σωστή περιποίηση των ποδιών;

1. Πρώτα απ’ όλα, το διαβητικό πόδι είναι πιο συχνό όταν δεν υπάρχει θεραπεία ρύθμισης της γλυκόζης. Η καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων του αίματος καθώς και η διακοπή του καπνίσματος μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβητικού ποδιού.

2. Πρέπει να πλένετε τα πόδια σας κάθε μέρα με χλιαρό νερό και να ελέγχετε συχνά τα πέλματά σας με κάποιον καθρέφτη. Στεγνώστε τα καλά ιδιαίτερα μεταξύ των δακτύλων. Αν το πόδι είναι ξηρό, χρησιμοποιείστε μια ενυδατική κρέμα. Υπάρχουν αλοιφές με ουρία 5-10% ή και παραπάνω αλλά μην τις χρησιμοποιείτε μεταξύ των δακτύλων καθώς οι περιοχές αυτές πρέπει να είναι στεγνές.

3. Αν παρατηρήσετε ότι το πέλμα σας έχει κάποια βλάβη, π.χ. μια σχισμή, πρέπει να το αναφέρετε άμεσα στον γιατρό που σας παρακολουθεί. Αν το χρώμα του ποδιού σας αλλάξει σε κάποιο σημείο του π.χ. εκεί που είναι ροζ γίνει μπλε ή μελανό, αυτό μπορεί να είναι μια πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν το πόδι σας πονέσει, αν γίνει θερμό σε κάποιο σημείο του, αν έχει άσχημη οσμή και αν οι υπάρχουν φουσκάλες ή κάλοι που μεγαλώνουν.

4. Περιποιηθείτε τους κάλους με χρήση ελαφρόπετρας και όχι με αιχμηρά αντικείμενα π.χ. ξυραφάκια ή ψαλιδάκια. Αν ο κάλος δεν υποχωρεί πρέπει να αφαιρεθεί. Συχνά οι γιατροί μετά την αφαίρεση ενός κάλου παρατηρούν βλάβες στο πόδι.

5. Μερικές φορές τα νύχια γίνονται σκληρά. Προσπαθήστε να τα κόβετε σε ευθεία γραμμή για να μειώσετε τον κίνδυνο γρατσουνιών.

6. Μην φοράτε πολύ σφιχτές κάλτσες και προτιμήστε αυτές που δεν έχουν ραφές.

7. Τα παπούτσια δεν πρέπει να είναι στενά γιατί λόγω τριβής μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Πρέπει να αποφεύγονται αυτά που είναι μυτερά, τα παντοφλέ, αυτά που αφήνουν εκτεθειμένα τα δάκτυλα, τα πλαστικά και τα ψηλοτάκουνα. Προτιμάτε αυτά που έχουν καλή εφαρμογή αλλά είναι άνετα καθώς και τα αθλητικά. Αγοράστε τα παπούτσια σας όχι το πρωί αλλά μετά το απόγευμα διότι τότε το πόδι είναι λίγο διογκωμένο. Σημειώστε ότι υπάρχουν στην αγορά διαβητικά παπούτσια τα οποία σήμερα είναι αρκετά κομψά. Τα παπούτσια αυτά έχουν μαλακή δερμάτινη εσωτερική φόδρα χωρίς ραφές και πιο χοντρό πάτο. Δεν χρειάζονται όλοι τέτοιο παπούτσι, μόνο αυτοί που έχουν αυξημένο κίνδυνο νευροπάθειας και ιστορικό ελκών.

8. Τέλος, δεν πρέπει να περπατάτε ξυπόλυτοι το καλοκαίρι στην παραλία γιατί μπορεί να μην νιώσετε πόσο καυτή είναι η άμμος και να πάθετε έγκαυμα. Επίσης μην πλησιάζετε τα πόδια σας σε θερμαντικά σώματα ή σε τζάκι για να ζεσταθείτε γιατί μπορεί να μην αντιληφθείτε την υψηλή θερμοκρασία και να πάθετε έγκαυμα.

Βρείτε στο Vita4you.gr μεγάλη ποικιλία σε  προϊόντα για διαβητικό πόδι!

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο