Διατροφικά tips για το καλοκαίρι!

0 Comment

Summer nutritional tips

To καλοκαίρι, που τα ρούχα είναι πιο ελαφριά και το σώμα εκτίθεται περισσότερο, πολλοί άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται άβολα. Αυτή η συναισθηματική κατάσταση, δε θα πρέπει να οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές και  διατροφικά λάθη! 

Συνήθως, παρουσιάζεται έντονο άγχος για να αποκτηθεί ένα καλλίγραμμο σώμα για τις διακοπές, το οποίο οδηγεί σε εξαντλητικές ή ανορθόδοξες δίαιτες, που τελικά φέρνουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ιδανικά, θα πρέπει να φροντίζετε το σώμα και τη διατροφή σας όλο το χρόνο, όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες!  Όμως, ποτέ δεν είναι αργά για μια αλλαγή, αρκεί να γίνει με τρόπο σωστό και υγιή!

Ποια είναι τα tips του καλοκαιριού;

 • Μην παραλείπετε γεύματα! Η αυξημένη θερμοκρασία μειώνει το αίσθημα της πείνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το βράδυ που έχει δροσίσει, να υπάρχει έντονη επιθυμία για ένα πλούσιο και μοναδικό γεύμα. Αυτή η επιλογή δεν βοηθάει στη προσπάθεια απώλειας σωματικού βάρους! Γι’ αυτό συστήνεται σωστός προγραμματισμός των γευμάτων, με τα κύρια και ενδιάμεσα γεύματα. 
 • Ποικιλία λαχανικών και φρούτων! Με αυτό τον τρόπο λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός! Ειδικά, το καλοκαίρι υπάρχει μια τεράστια ποικιλία δροσερών λαχανικών και νόστιμων φρούτων. Οι συνδυασμοί είναι ανεξάντλητοι και η διατροφή θα είναι μια δημιουργική δραστηριότητα!
 • Χυμός ή smoothie; Μια νέα και δημοφιλής τάση είναι τα smoothies! Με αυτό τον τρόπο, καταναλώνουμε ολόκληρο το φρούτο, περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών. Δοκιμάστε αυτή την εποχή: ½ παγωμένη μπανάνα, 3 παγωμένα κεράσια, 2-3 παγωμένες φράουλες και 1 ποτήρι γάλα στο μπλέντερ!
 • Περιορίστε το τσιμπολόγημα! Η κατανάλωση μικρών και τακτικών γευμάτων, το γνωστό τσιμπολόγημα, μπορεί να αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Χρειάζεται προσοχή, καθώς τα προγραμματισμένα σνακ είναι απαραίτητα στη διατροφή μας!
 • Ευκαιρία για άσκηση! Το καλοκαίρι, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για άσκηση, είτε το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ είτε ο βραδινός περίπατος. Η σωματική δραστηριότητα είναι βασική προϋπόθεση για ένα υγιές σώμα. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι στην απώλεια και στη διατήρηση της απώλειας βάρους, η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο! Επιλέξτε την άσκηση που σας ευχαριστεί περισσότερο και εντάξτε την στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας.
 • Μην ξεχνάτε το νερό! Οι υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνουν την εφίδρωση και τις ανάγκες του οργανισμού για ενυδάτωση! Φροντίστε, λοιπόν, να καταναλώνετε  αρκετή ποσότητα νερού, ώστε να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο. Μπορείτε να έχετε μαζί σας, ένα παγούρι μεταφοράς νερού, το οποίο θα σας διατηρεί ενυδατωμένους, ενώ παράλληλα δεν θα επιβαρύνετε το περιβάλλον με πλαστικό!

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις; 

Σύμφωνα, με μετα-ανάλυση κλινικών μελετών, φαίνεται ότι η συμπληρωματική χορήγηση κανέλας, συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους, καθώς και στη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Η κανέλα περιέχει συστατικά που βοηθούν σε καθυστέρηση της κένωσης του στομάχου. Ακόμη, βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος, προλαμβάνοντας τις υπερ- και υπογλυκαιμίες, που οδηγούν σε τσιμπολόγημα!

Ακόμη, ευεργετική δράση στο σωματικό βάρος φαίνεται να έχει το πράσινο τσάι Matcha. Το συγκεκριμένο πράσινο τσάι φύεται στην Ασία και καλλιεργείται σε σκιερό περιβάλλον, ενώ τα νεαρά φύλλα του τσαγιού συλλέγονται μετά από 3 εβδομάδες. Έτσι, το τσάι Matcha, σε σύγκριση με το πράσινο τσάι, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Οι επιγαλοκατεχίνες που περιέχει φαίνεται να επιδρούν στον ανθρώπινο μεταβολισμό. Επιπλέον, συμβάλλουν στη βελτίωσή του με αποτέλεσμα την αύξηση των καθημερινών καύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι όταν γίνεται προσπάθεια απώλειας βάρους, να αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες και να εντάσσεται η σωματική άσκηση. Σημαντική είναι η καθοδήγηση των ειδικών σε θέματα διατροφής. 

Μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα, αρκεί να το πάρετε απόφαση!

Στο Vita4you.gr θα βρείτε ποικιλία σε φυτικά συμπληρώματα διατροφής!

Πηγές 

 1. Yazdanpanah et al., (2019), Effects of cinnamon supplementation on body weight and composition in adults: A systematic review and meta‐analysis of controlled clinical trials, Phytotherapy Research. 
 2. Mousavi et al., (2019), Cinnamon supplementation positively affects obesity: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials, Clinical Nutrition. 
 3. Yoneshiro et al., (2017), Tea catechin and caffeine activate brown adipose tissue and increase cold-induced thermogenic capacity in humans, Am J Clin Nutr. 
 4. Willems et al., (2018) Matcha Green Tea Drinks Enhance Fat Oxidation During Brisk Walking in Females, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism.
0 Σχόλια

  Αφήστε Σχόλιο