Αρνικά η φυσική λύση για μελανιές, χτυπήματα και οίδημα

0 Comment

Αρνικά η φυσική λύση για μελανιές, χτυπήματα και οίδημα

Η Άρνικα αποτελεί ένα βότανο, το οποίο φύεται κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη, καθώς και σε εύκρατες περιοχές της βόρειας Αμερικής. Το φυτό χρησιμοποιείται σε κρέμες και ομοιοπαθητικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του πόνου και χτυπημάτων.

 

Δράση της Άρνικα

Η κύρια δραστική ουσία της Άρνικα είναι οι sesquiterpene lactones. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση ενώ αναστέλλουν τη δράση ενζύμων που συμμετέχουν σε φλεγμονώδεις διαδικασίες, όπως αυτές που οδηγούν σε εκφύλιση των αρθρώσεων και καταστροφή του χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα).

 

Ιδιότητες της Άρνικα

Χάρη στις παραπάνω ιδιότητές, το εκχύλισμα Άρνικας χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μελανιών, στη γρήγορη αποκατάσταση χτυπημάτων, στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και του οιδήματος. Έχει παυσίπονη και αντιοιδηματική δράση και διατίθεται σε μορφή γέλης ή κρέμας για εξωτερική εφαρμογή.

Μελανιές – μώλωπες

Η άρνικα αποτελεί το παραδοσιακό φάρμακο για την αντιμετώπιση μελανιών και χτυπημάτων. Σε περίπτωση πτώσης ή τραύματος από χτύπημα, ορισμένα αγγεία του δέρματος σπάνε προκαλώντας αλλαγή του χρώματος στο δέρμα και κάνοντας το πιο ευαίσθητο. Ο τρόπος δράσης της Άρνικας στους μώλωπες έγκειται στο ότι επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης και αποκατάστασης των ιστών, με αποτέλεσμα να μειώνεται πολύ πιο γρήγορα η μελανιά και ο πόνος.

Οίδημα – πρήξιμο

Η Άρνικα διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με αποτέλεσμα να μειώνει το οίδημα που δημιουργείται σε περιπτώσεις διαστρέμματος, κατάγματος ή απλού χτυπήματος. Πολλές φορές χρησιμοποιείται μετεγχειρητικά για την ταχύτερη αποκατάσταση τραυμάτων που έχουν πρήξιμο, εφόσον όμως το δέρμα έχει επουλωθεί.

Ανακούφιση πόνου

Η αντιφλεγμονώδης δράση της Άρνικα δεν μειώνει μόνο το πρήξιμο αλλά και τον πόνο. Αποτελεί ένα βότανο με παυσίπονη δράση, σε περιπτώσεις που αφορούν τραύμα του δέρματος ή αρθριτικό πόνο.

Αρθρίτιδα

Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν πως η Άρνικα έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν πως η συχνή εφαρμογή τζελ Άρνικας, 2 φορές την ημέρα για περίπου 3 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τον πόνο στις αρθρώσεις (χέρια και γόνατα) ενώ βελτίωσε σημαντικά την κίνηση των αρθρώσεων σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας.

Μυϊκοί τραυματισμοί

Τζελ ή κρέμες Άρνικας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την ταχύτερη αποκατάσταση τραύματος που αφορά μαλακούς ιστούς. Έρευνες έδειξαν πως η συχνή εφαρμογή οδηγεί σε ταχύτερη αποκατάσταση των ιστών. Ιδανική η χρήση της από άτομα που αθλούνται.

 

Αλληλεπιδράσεις

Τα τζελ ή οι κρέμες Άρνικας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από άτομα αλλεργικά σε φυτά της οικογένειας Asteracea, καθώς μπορεί να προκληθεί δερματίτιδα και ερεθισμός. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε δέρμα με ανοιχτή πληγή.

Βρείτε στο Vita4you προϊόντα με άρνικα.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο